STUART GIBBON, AUSTRÁLIE - Jak udělat nejlepší surfařskou fotku? Jednoduše se vrhněte na to nejkritičtější místo a pak se snažte ve zdraví zmizet. Obvykle to ale nekončí moc dobře. Na to, abych fotil z vody, jak to obvykle dělám, byla ta vlna na mě moc velká. Takže musím poděkovat Ryanovi (na snímku) za jeho kuráž.

STUART GIBBON, AUSTRÁLIE - Jak udělat nejlepší surfařskou fotku? Jednoduše se vrhněte na to nejkritičtější místo a pak se snažte ve zdraví zmizet. Obvykle to ale nekončí moc dobře. Na to, abych fotil z vody, jak to obvykle dělám, byla ta vlna na mě moc velká. Takže musím poděkovat Ryanovi (na snímku) za jeho kuráž. Zdroj: Red Bull Illume 2010

STERLING LORENCE, KANADA - My bikeři máme to štěstí, že můžeme sjezdit všechny krásný hory a lesy po celým světě. Tyhle bílé symetrické břízky, co tak kontrastují s Mattem Hunterem v akci, jsou v Kanadě.
NATHAN SMITH, AUSTRÁLIE - Tohle jsem fotil v australském Wamberalu, asi tak dvacet minut od místa, kde jsem vyrůstal. Kde jsem jako sedmiletý kluk poprvé začal surfovat a kde jsem si tajně půjčoval strýcův foťák. Můj kámoš Andrew Mooney (na snímku) má zmáknutý všechny možný triky. Radost ho fotit!
JED WEINGARTEN, USA - První kajak na Outlet Falls jsem viděl den předtím, než jsem pořídil tuhle fotku. Celý den jsem si nadával, že jsem si nevzal lezecký náčiní, abych mohl vlézt na TO místo. Až druhý den jsem přemluvil místního kajakáře, aby se tam se mnou vrátil. A vyšlo to.
JEREMY KORESKI, KANADA - Dělat sekvenci ze surfování je vždycky trochu oříšek, vlny jsou pořád v pohybu, pozadí není statické jako třeba při snowboardingu. Ale s černými stromy na pozadí pláže a siluetou Petera Devriese se nám to nakonec povedlo.
TIM KORBMACHER, NĚMECKO - Ten den jsem potkal Stefana Lantschnera s Dominikem Wrobelem, který dělá videoart. Ukázal jsem jim místo v Düsseldorfu, kam jsem dřív chodíval jezdit sám, a s sebou vzal i svůj foťák. Stefan (na snímku) si to užíval. A mně najednou došlo, jak je ta roura obrovská a že to je jen jeden díl obřího potrubí.
9
Fotogalerie

Kluci v akci

„Oceněné fotky pořídili většinou mladí kluci, kterým je mnohdy sotva přes dvacet. Byli jen kousek od patnáctimetrových vln, fotili v mrazech –28 stupňů nebo byli zavěšení na laně nad vodopádem,“ říká fotograf Jan Šibík, který se minulý týden jako jeden z porotců zúčastnil vyhlášení vítězů v irském Dublinu. Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 4337 fotografů ze 112 zemí světa. „RED BULL ILLUME 2010 je jednou z nejprestižnějších soutěží sportovních snímků na světě. Výjimečná je právě tím, že fotografové musejí být schopní odvádět podobně náročné výkony jako sportovci, které fotí. A zároveň mají neuvěřitelný cit pro výtvarno,“ dodává Jan Šibík.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!