Německé samohybné dělo Hetzer, zničené obránci Staroměstské radnice pancéřovou pěstí 8. května

Německé samohybné dělo Hetzer, zničené obránci Staroměstské radnice pancéřovou pěstí 8. května Zdroj: Národní muzeum - eSbírka novodobých českých dějin

Zničené nacistické obrněné vozidlo v ulici Norimberská (dnes Pařížská)
Poškozené sousoší Lumíra a Písně na Palackého mostě po bombardování roku 1945
Národní třída v roce 1945, oslava konce druhé světové války
Češi při povstání bojovali se vším, co měli při ruce.
Karlovo náměstí po bombardování na konci druhé světové války
16
Fotogalerie

Tanky v ulicích, zbořené domy a ozbrojení civilisté. Konec války v Praze na zrestaurovaných fotografiích

Jako každý rok si i letos začátkem května připomínáme konec druhé světové války. Ten fakticky přišel pro české země o poznání později než pro jiné části Evropy. Je to už skoro 80 let a pamětníků logicky ubývá. Důležité vzpomínky proto dodnes nesou dobové fotografie, které jsme pro vás zrestaurovali pomocí umělé inteligence.

Poslední dny druhé světové války do Prahy přinesly tuhé boje. Ačkoliv bylo již evidentní, že se prohra Německa nezadržitelně blíží, i přesto se okupační vojska snažila Pražské povstání, které v předvečer konce války vypuklo, tvrdě potlačit. Mnoho pražských ulic se během bojů proměnilo. Zničené budovy, barikády, ale i německé tanky, to všechno jsou kulisy, jež konec války provázely a které vydržely i do následných oslav osvobození. Dobové snímky přinášejí někdy absurdní kontrasty, které pro současníka snad dobře ilustrují zkázu posledních dnů války, ale i následnou euforii.

I když válka formálně skončila osmého května, ne všechny účty byly tehdy srovnány. Nejen v Sudetech, ale i v Praze žila početná německá menšina, jež nemohla na našem území po válce dále setrvat. Boje tedy skončily, ale řada osobních tragédií měla ještě přijít. I toto byla poválečná realita, kterou dokládají mimo jiné i snímky v naší fotogalerii.