Bájné české postavy vygenerované umělou inteligencí

Bájné české postavy vygenerované umělou inteligencí Zdroj: Midjourney; reflex.cz

Bivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney
Bivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney
Horymír - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney
Sámo - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney
Libuše - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney
9
Fotogalerie

Jak vypadali Praotec Čech, Přemysl Oráč a Bivoj? Nechali jsme AI vygenerovat bájné české hrdiny

Nevíme přesně, jak tito hrdinové vypadali, a jejich popisy jsou velmi strohé. Navíc jsou naše představy o nich deformovány dobovými ilustracemi umělců, kteří je malovali třeba v době Národního obrození. Jedná se o bájné české hrdiny a panovníky. Rozhodli jsme se tedy zeptat umělé inteligence Chat GPT, jak vypadali Přemysl Oráč, Praotec Čech, kníže Krok, Bivoj, kupec Sámo a kněžna Libuše. A následně jsme nechali druhou umělou inteligenci Midjourney vygenerovat jejich portréty. Jak to dopadlo? To zjistíte v článku.

Žádný z postav nikdo přesně nezná vzhled. Přesto se s tím umělá inteligence poprala velmi statečně. Portréty však obsahují spoustu anachronismů. Tyto postavy měly žít mezi 7. a 9. stoletím, ale na většině portrétů mají brnění a odznaky královské moci z vrcholného středověku. Jejich stylizace je také výrazná. Horymír vypadá spíše jako Zaklínač, Kupec Sámo jako král Artuš a Praotec Čech by mohl být ihned připraven na vikinskou výpravu. Přesto je výsledek zajímavý a přinášíme Vám jej k posouzení. Klikněte na tlačítko "Čtěte dál" níže v článku a podívejte se na jednotlivé postavy a jejich popisy od Chat GPT.

Pokračování 2 / 8

Praotec Čech

Praotec Čech - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyPraotec Čech - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.czPraotec Čech - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyPraotec Čech - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Jelikož je Praotec Čech legendární postavou, neexistují žádné přesné historické záznamy ani popisy jeho vzhledu. Podle českých legend to byl však vysoký a silný muž s blond vlasy a hustým vousy. Často byl vyobrazován v kůži nebo kožešinách zvířat, s kopím nebo sekerou v ruce. Některé zobrazení ho také ukazují s rohovitou přilbou, přestože přesnost tohoto detailu je nejistá. Je důležité poznamenat, že tato zobrazení jsou čistě fiktivní a nejsou založena na žádných historických důkazech.

Pokračování 3 / 8

Krok

Krok - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyKrok - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Podle české mytologie byl Krok legendárním zakladatelem dynastie Přemyslovců a otcem tří dcer, které sehrály významnou roli v příběhu založení Prahy. Jako mýtická postava není Krokův fyzický vzhled přesně popsán, ale často je zobrazován jako moudrý a spravedlivý vládce.

V některých vyobrazeních je Krok zobrazen s korunou a s žezlem, symboly jeho královského postavení. Někdy je také zpodobněn jako starší muž s dlouhým bílým plnovousem, což naznačuje jeho moudrost a zkušenosti.

Celkově je Krok zobrazován jako ušlechtilá a respektovaná postava v české mytologii, uctívaný pro svou roli při zakládání dynastie a jeho přínosy pro počáteční dějiny českého lidu.

Pokračování 4 / 8

Libuše

Libuše - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyLibuše - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Kněžna Libuše je legendární postava v české mytologii a neexistují žádné historické záznamy nebo popisy její fyzické podoby. Nicméně, podle mýtu byla moudrou a spravedlivou vládkyní, která měla nadpřirozené a prorocké schopnosti. Říká se, že měla dlouhé proužky vlasů a důstojnou, královskou přítomnost. Často byla zobrazována s korunou nebo jiným královským oděvem a s žezlem nebo jiným symbolem své autority. V některých vyobrazeních je také ukázána s závojem nebo pláštěm přes hlavu a ramena, což přidává k jejímu tajemnému a vznešenému vzhledu.

Pokračování 5 / 8

Přemysl Oráč

Přemysl Oráč - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyPřemysl Oráč - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Přemysl Oráč byl bájnou postavou a zakladatelem Přemyslovské dynastie, která vládla v Čechách po několik staletí. Jako legendární postava neexistuje spolehlivý historický záznam o jeho vzhledu. Podle legendy byl však silný a pohledný muž s vypracovanou postavou a dlouhými vlasy. Často byl zobrazován v jednoduchém oblečení a s korunou z pšenice nebo jiných zemědělských symbolů, aby reprezentoval svou identitu jako farmář. Celkově byl Přemysl Oráč symbolem tvrdě pracujícího a soběstačného českého lidu.

Pokračování 6 / 8

Bivoj

Bivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyBivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.czBivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyBivoj - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Bivoj je legendární postava z české mytologie a v příbězích není specificky popsán jeho fyzický vzhled. Nicméně, je často zobrazen jako silný a mocný válečník s svalnatou postavou, držící v ruce mocnou zbraň jako například bojovou sekera či meč. Někdy je také spojován s býkem či divočákem a může být zobrazen s kožešinou zvířat nebo zbrojí zdobenou motivy zvířat. V některých zobrazeních má Bivoj dlouhé vlasy a vousy a jeho tvář je často drsná a rozhodná. Celkově je Bivoj zobrazován jako hrdinská postava, zastupující sílu a statečnost starověkých Čechů.

Pokračování 7 / 8

Horymír

Horymír - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneyHorymír - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Horymír je legendární postava z české mytologie a neexistuje žádný jednotný a všeobecně uznávaný fyzický popis jeho osoby. Nicméně v různých zdrojích a výtvarných zobrazeních je často zpodobňován jako vysoký a svalnatý bojovník s dlouhými vlasy a vousy, který sedí na svém bílém koni Šemíkovi. Obvykle je zobrazen v brnění, s helmou, štítem a mečem. Někdy je také ukázán v kožešinovém plášti a botách. Celkově je Horymír často zpodobňován jako hrdinská a působivá postava, ztělesňující sílu, odvahu a vůdcovství.

Pokračování 8 / 8

Sámo

Sámo - portrét vygenerovaný umělou inteligencí MidjourneySámo - portrét vygenerovaný umělou inteligencí Midjourney | Midjourney; reflex.cz

Popis vygenerovaný AI: Kupec Sámo byl historickou postavou, která žila v 7. století a stal se prvním známým vládcem slovanských lidí. Jako obchodník by se pravděpodobně oblékal do typických oděvů pro tuto dobu, jako je tunika, kalhoty a možná plášť.

Nicméně konkrétní detaily o jeho vzhledu nejsou známy, protože neexistují žádné současné zobrazení. Některé legendy naznačují, že byl vysoký a měl silnou postavu s hustými vousy a pronikavýma očima. Jiné legendy ho popisují s dlouhými vlasy a královskou přítomností.

Celkově, ačkoli není konkrétní popis Samova vzhledu, obvykle je zobrazován jako silný a charismatický vůdce, který sehrál důležitou roli v rané historii slovanských lidí.