Účastnící pražského Comic-Conu 2023

Účastnící pražského Comic-Conu 2023 Zdroj: Petr Vagner

Návštěvníci pražského Comic-Conu 2023
Návštěvníci pražského Comic-Conu 2023
Návštěvníci pražského Comic-Conu 2023
Návštěvníci pražského Comic-Conu 2023
Návštěvníci pražského Comic-Conu 2023
122
Fotogalerie

Pražský Comic-Con opět praskal ve švech, fenomén cosplay u nás sílí. Projděte si na obří fotogalerii kostýmů

V Praze o víkendu proběhl čtvrtý ročník setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih Comic-Con. Od pátečního zahájení se akce účastní zahraniční i tuzemští hosté a slavní komiksoví tvůrci. Mezi hosty byl mimo jiné čerstvý velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet. Sobotní vstupenky byly beznadějně vyprodané, pořadatelé očekávají celkovou návštěvnost přes 20.000 lidí.

Páteční den se nesl ve znamení cosplayerů, kteří svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Milovníky herních, filmových a seriálových i komiksových světů zaujala soutěž Pragocosplay, kde nejde jen o schopnost vyladit kostým do posledního detailu, ale hodnotí se také herecký talent, který daný fanoušek předvede na pódiu.

Během festivalu mohou příznivci popkulturních žánrů a témat potkat množství herců, komiksových výtvarníků, spisovatelů a dalších umělců. Jednou z největších hvězd byl americký herec Danny Glover známý ze série akčních filmů Smrtonosná zbraň, který se zúčastnil i nedělního programu. S velkým zájmem se uskutečnila beseda Iana McDiarmida, který se proslavil svou rolí císaře Palpatina v sérií Hvězdné války.

"Z programu bych chtěl ještě vypíchnout společný panel Jaroslava Němečka, zakladatele a tvůrce legendárního Čtyřlístku, spolu s komikem Lukášem Pavláskem, který právě do Čtyřlístku přispěl hned několika scénáři. Zajímavým hostem je také Aleš Svoboda, český bojový pilot a kapitán Armády ČR, který v listopadu 2022 uspěl ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury a stal se členem záložního týmu astronautů," uvedl ředitel festivalu Václav Pravda.

Loňský Comic-Con Prague, který se podobně jako ten letošní konal v pražské hale O2 universum, navštívilo přes 18.000 lidí. První podobné setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih se konalo v USA v roce 1970.