Eva Herzigová

Eva Herzigová Zdroj: Profimedia.cz

Česká kráska Eva Herzigová ve fotografiích a citátech. Slavná modelka slaví padesátiny

Svět modelingu dobyla Eva Herzigová jasně pomněnkovýma očima, zajímavým obličejem a dokonalým tělem. Jejímu charisma a odzbrojujícímu úsměvu podlehli nejslavnější módní návrháři i filmoví režiséři. Reklama na Wonderbra jí přinesla světovou slávu, podobnost s Marilyn Monroe jí pak otevřela dveře i do světa filmu. Litvínovská rodačka si mimo jiné zahrála hlavní roli ve snímku Pohádkář a v dalším, životopisném dramatu Masaryk, ztvárnila roli Madly. Dnes slaví padesátiny.

Pokračování 2 / 17

Před rokem 89

Herzigová v roce 1989.Herzigová v roce 1989. | Profimedia, archiv Blesk

Do Paříže jsem odešla v září 1989, ale hned v listopadu jsem byla zpátky. V Paříži jsme byli za neuvěřitelné exoty, chodili se na nás dívat, jak vypadáme, co jíme a tak. Bylo kolem nás haló typu „Ááááá, přijely holky zpoza Železné opony!“, takže se o nás tehdy začala zajímat francouzská televizní stanice Canal+. Chňapli mě a Terezu Maxovou a Pavlínu Němcovou a přijeli nás točit v našich domácích prostředích. Já byla z ryze nekomunistické rodiny, tatínek byl dělník, dělal v uhelných dolech, to se jim líbilo.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 3 / 17

Litvínov 1989-90

Krátce po převratu se modelka s francouzskou televizí vrátila do Československa natáčet dokument.Krátce po převratu se modelka s francouzskou televizí vrátila do Československa natáčet dokument. | Getty Images

Francouzská televize byla nadšená. Byli u mě ve škole, u táty v továrně, ptali se ho, co si o tom všem myslí, jak to asi dopadne, bylo skutečně pár dní po 17. listopadu. A táta, pesimista, který se nikdy s ničím moc nepáral, to tam do nich nahustil: „Tady v Československu se nic nezmění, leccos už jsme tady viděli v roce 1968!“

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 4 / 17

Začátky

Eva Herzigová na přehlídce Chanel v roce 1994Eva Herzigová na přehlídce Chanel v roce 1994 | Profimedia.cz

Naši mi věřili, táta to bral, že to bude dobrá životní zkušenost, říkal té nabídce z Francie „bílý kůň“. Věřil, že mě vychovali dobře, a že pokud špatně, tak že už je stejně pozdě. Nakonec přemluvil mamku větou: „Pustíme ji, vždyť je za tři měsíce zpátky!“

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 5 / 17

25 let v modelingu

Herzigová v bikinách v roce 2021Herzigová v bikinách v roce 2021 | Foto Instagram.com, ara

Když jsem začínala, potkala jsem nějakou modelku, která mi říkala, že pracuje osm let, a mně se zdálo, že to je nekonečně dlouhá doba! Že přece nikdo nemůže dělat stejné věci osm let! Ale já nedělám stejně věci.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 6 / 17

Extrovert

První casting Milady Karasové s Evou Herzigovou probíhal v hotelech Intercontinental a Zádruha, 1988První casting Milady Karasové s Evou Herzigovou probíhal v hotelech Intercontinental a Zádruha, 1988 | Archív Milady Karasové

Eva byla nesmírný extrovert. Pořád se smála a vůbec se nebála. Jednou mi třeba vyprávěla: „Přišla jsem na casting a zdál se mi moc dlouhej, tak jsem si od nich vzala zpátky svůj book a šla pryč.“ Uměla nějakým zvláštním způsobem zaujmout – už poprvé v tom „Kontíku“, kdy ji to tam taky moc nebavilo. Majitelka té francouzské agentury, Dominika, na mě tehdy křikla: „Tahle rozhodně nesmí odejít! Chyť mi ji!“

Milada Karasová, někdejší československá manekýna a posléze tuzemská nejúspěšnější hledačka modelek, 11/2014

Pokračování 7 / 17

Recept na krásu

Eva Herzigová v roce 2005.Eva Herzigová v roce 2005. | Profimedia, archiv Blesk

Nikdy se příliš neslunit, pít hodně vody, odpočívat a mít pocit lásky.

Eva Herzigová 01/2014

Pokračování 8 / 17

90. léta

Eva Herzigová v 90. letechEva Herzigová v 90. letech | profimedia.cz

Svět modelingu byl tehdy fenomén. Byli jsme jako beatlesáci, každý věděl, kdo s kým je, znali jsme se, bylo to zvláštní pnutí a hnutí. Určitě to souviselo i s ekonomickým boomem, společnosti se dařilo, pořádaly se úžasné parties. Celá svá dvacátá léta jsem prožila jako totální mejdan, nemohla jsem si přát nic lepšího. Měla jsem vlastně velké štěstí, že jsem si to mohla všechno zkusit takhle mladá. No. Je přece lepší, když můžeš tancovat, když jsi malá, než ve třiceti nebo čtyřiceti, no ne? A proč se k nám lidé vracejí? Nejsme jen modelky z devadesátek, každá máme jméno, osobnost, životní příběh.

Eva Herzigová 01/2014

Pokračování 9 / 17

Série The Butcher (Řezník)

Eva Herzigová a její Wonderbra, 1994Eva Herzigová a její Wonderbra, 1994 | Archív

Někdo to obdivoval, někdo byl v šoku. Do té doby mě znali lidé jako komerční modelku, byla jsem slavná podprsenkou Wonderbra, co říká „Hello, Boys“, byla jsem ta Guess Girl, co fotí jejich džíny, všechno to bylo sice úspěšné, ale taky postavené jen na přízni publika. A pak najednou jsem udělala fotky v řeznické zástěře a ti nejstrašnější – promiňte, nejváženější – lidé z módního světa si toho nemohli nevšimnout. Ale ve výsledku se to vyplatilo. Dostala jsem pak zajímavé kampaně Calvin Klein, Burberry nebo Louis Vuitton.

Eva Herzigová 01/2014

Pokračování 10 / 17

Greta Thunbergová

Nestárnoucí Eva Herzigová ve 45 letechNestárnoucí Eva Herzigová ve 45 letech | Profimedia.cz

Modelkám se dnes dostává více respektu za to, kým jsou - a co říkají. Greta Thunbergová je supermodelka, byla na titulní stránce (časopisu) Vogue. Je skvělé, čeho už ve svém věku dosáhla. Zná ji každý politik, mění svět. Ztělesňuje to, co dnes musí mít supermodelka. Souvisí to právě nejen s estetikou.

Eva Herzigová 08/2019

Pokračování 11 / 17

Unikát

Eva Herzigová na titulce PlayboyeEva Herzigová na titulce Playboye | Profimedia.cz

Herzigová mezi nimi (modelkami) byla a je unikátní. Mnohokrát jsme se o tom spolu bavily a ona sama říká, že byla ve správnou dobu na správném místě. Ovšem fakt je, že k tomu měla navíc i správnou povahu. Ona byla nesmírně pracovitá, inteligentní a kreativní, uměla se měnit podle potřeby a ze všeho si udělat legraci… no a pak je samozřejmě taky krásná. Jenže na to ona vám řekne: Já a krásná? Tss! To je přece záležitost photoshopu, fotografa… Ale jde taky o to, jak se před něj postavíte, co z vás vyzařuje. Vždyť sama víte, že je hodně nádherně souměrných ženských, jenže co s nimi, když jsou úplně prázdné? Prvoplánová krása je strašně nudná.

Milada Karasová, někdejší československá manekýna a posléze tuzemská nejúspěšnější hledačka modelek, 04/2017

Pokračování 12 / 17

Marilyn

Eva HerzigováEva Herzigová | Michel Comte

Musíte mít jakési přirozené nastavení vlastní osobnosti. Vaše jednání nemůže být vykalkulované, to se nikdy nevyplatí. Mě nastrkali do něčeho, co jsem nebyla já, do nějaké jako by Marilyn Monroeové. Bylo to snadné a fungovalo to, bylo mi dvacet a asi jsem jí i byla podobná. Ale za pár let jsem se necítila dobře, protože jsem se musela přetvařovat. Takže jsem se nějak instinktivně, přirozeně vrátila k tomu, kdo jsem.

Eva Herzigová 08/2019

Pokračování 13 / 17

Lidé z Litvínova

1979: Jako prvňačka. V paneláku v Litvínově má dodnes kamarády a známé.1979: Jako prvňačka. V paneláku v Litvínově má dodnes kamarády a známé. | Profimedia, archiv Blesk

Když jsme s Vladimírem Michálkem probírali, koho si z Litvínova pamatuju já a s kým jsem chodila do školy, uvědomila jsem si, jak nefér je, že se o těchhle lidech nemluví ani nepíše. Kolik je tam nadaných, pracovitých a statečných lidí. Říkám jim podzemní géniové, underground geniuses. A do toho všichni ti umělci a zpěváci… Chodila jsem do školy s Xavierem Baumaxou.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 14 / 17

Klip Duran Duran s Naomi Campbellovou, Cindy Crawfordovou a dalšími modelkami

Videoklip Duran Duran Girl PanicVideoklip Duran Duran Girl Panic | Youtube.com

Rockové hvězdy a modelky měly k sobě tehdy blízko, Stephanie Seymourová chodila s Axlem Rosem z Guns N’Roses, vědělo se o nás. Dřív byli celebritami herci, pak modelky a teď jsou hvězdami lidé, kteří nemají vůbec žádný talent. Internet úplně změnil dobu. Nepředpokládám, že by v nejbližší době nastal technologický krach a vše se zase vrátilo na plátno nebo do časopisů.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 15 / 17

Herectví

Christian Clavier, Gérard Depardieu, Eva Herzigová. Akční komedie Strážní andělé, 1995.Christian Clavier, Gérard Depardieu, Eva Herzigová. Akční komedie Strážní andělé, 1995. | Profimedia.cz

Když mi někdo řekne, že mi herectví jde, mám radost, ale ne umím sama sebe zhodnotit, hraju vlastně spontánně, jsem neherečka, jak říká Vladimír Michálek. Plánovat si, že bych třeba teď šla do herecké školy, mi připadá moc chtěné, moc na sílu. Nikdy jsem nic neplánovala, ani modeling – pořád se mi zdá, že jsem tu omylem, že se někde stala chyba a já jsem do modelingu zapadla náhodou.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 16 / 17

Ve čtyřiceti

Eva HerzigováEva Herzigová | profimedia.cz

Co bych chtěla do další 25 let? Já teď potřebuji tu, jak se tomu říká… dovolenou.

Eva Herzigová 11/2014

Pokračování 17 / 17

Herectví vs modeling

Pro magazín Lui se neváhala svléknout.Pro magazín Lui se neváhala svléknout. | Foto ara

V obou případech jste někdo jiný, i když v modelingu nemusíte stavět charakter postavy do bůhvíjaké hloubky, je to spíš povrchní. Ale fotila jsem looky, které vypadaly jako vystřižené z 20. nebo 30. let minulého století, to je taky stylizace. A modelka jsem profesionální, zatímco herectví je pro mě koníček. Nemám ani nechci mít hereckého agenta. Dělám herectví z lásky.

Eva Herzigová 11/2014