Masakr v Irpini a Buči

Masakr v Irpini a Buči Zdroj: Vojtěch Dárvík Máca

Buča
Londýn, rozloučení s královnou Alžbětou II. 1926–2022
Londýn, rozloučení s královnou Alžbětou II. 1926–2022
Londýn, rozloučení s královnou Alžbětou II. 1926–2022
Londýn, rozloučení s královnou Alžbětou II. 1926–2022
164
Fotogalerie

Nejlepší fotografie roku: Masakr na Ukrajině, pohřeb Alžbety II. nebo zkáza Českého Švýcarska

Ve 28. ročníku soutěže CZECH PRESS PHOTO se stal fotografií roku snímek Vojtěcha Dárvíka Máci Masakr v Buči. „Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se někdy na Ukrajině skutečně stalo,“ říká k vítěznému snímku člen poroty, ukrajinský fotograf Jevhenij Maloletka. Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií Czech Press Photo probíhá od 1. února v prostorách historické budovy Národního muzea na Václavském náměstí v Praze.

V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 234 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes šest tisíc fotografií. Příspěvky byly přihlašovány elektronicky v průběhu celého měsíce září. Odborná mezinárodní porota pracovala ve dnech 13. až 15. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty – šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov, ukrajinští fotografové, kteří pracují pro AP, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer, zástupce maďarského Press Photo Tamás Szigeti a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie.

Grant Prahy, který je druhou hlavní cenou soutěže, získal volný fotograf Kevin V. Ton. Uspěl s projektem, který dokumentuje výstavbu v metropoli. Držitele grantu osobně vybral pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Praha v posledních letech zažívá rekordní stavební boom, a to jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru, a proto jsem se rozhodl vybrat sérii fotek, která tento trend na území našeho města mapuje. Gratuluji vítězi Grantu Prahy Kevinu V. Tonovi a přeji mnoho dalších úspěchů,“ popisuje pražský primátor Zdeněk Hřib.

Společně s Grantem Prahy autor obdržel cenu firmy Pictoart na tisk výstavy.

Již druhý rok při soutěži Czech Press Photo jsou vyhlášeny i výsledky soutěže Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol, kteří soutěžili ve třech kategoriích.