PostApo Convoy na festivalu Brutal Assault

PostApo Convoy na festivalu Brutal Assault Zdroj: Agience Photography

Cradle Of Filth
Decapitated
PostApo Convoy na festivalu Brutal Assault
PostApo Convoy na festivalu Brutal Assault
1914
44
Fotogalerie

Brutal Assault 2022: Legendární metalový festival přilákal přes 20 tisíc lidí. Projděte si bohatou fotogalerii

Devátého srpna se po nečekané dvouleté pauze vrátil do pevnosti Josefov v Jaroměři legendární metalový festival Brutal Assault. Festival oslavil již 25. narozeniny a přilákal více než 20 tisíc návštěvníků.

Pětadvacátý ročník přinesl špičkový line-up plný zvučných jmen, jako jsou Cradle of Filth, Cannibal Corpse, Venom, Abbath a další, ale také svěží vítr v podobě mladších umělců a nového mimohudebního programu. Na pěti stagích měli diváci možnost vidět celkem 150 kapel - to vše v průběhu pěti dnů.

Organizátoři se skvěle vypořádali s nečekanými změnami účinkujících a dokázali velmi rychle zajistit náhradníky. Ohlasy fanoušků proto zůstaly velmi příznivé. Kapely i diváci byli ve skvělé náladě. Za nejatmosféričtější označili mnozí návštěvníci islandské postmetalisty Sólstafir, jejichž vystoupení jen umocnil noční déšť. Příjemné ranní probuzení přinesli čeští Abbie Falls a jejich svěží deathcorové rytmy. Mercyful Fate a Katatonia dostáli svému jménu a odehráli své sety na hlavních pódiích. Pozadu rozhodně nezůstaly ani menší kapely, které se představily v bočních částech areálu - polští Me And That Man v čele s Nergralem (Behemoth) nezapomněli prohodit vtip o tom, jak jsou vděční za možnost vystoupit, přestože se na festivalu metalového žánru ocitli nejspíš omylem. Kapela představila žánr dark folk/blues. Rozhodně však nešlo o žádnou zbloudilou kapelu, festival rozšířil svůj záběr o elektronickou hudbu, která našla své místo na Kal Stagi. Hrál se zde ambient, noise, industrial i techno. Během dne sloužilo pódium jako odpočinková zóna a místo pro zajímavé přednášky.

O nehudební program se postarala také post-apo skupina Convoy, která návštěvníkům ukázala, jak bude vypadat svět po pádu. Filmoví nadšenci se tradičně dočkali Hororkina. Po celou dobu festivalu byly otevřeny menší galerie s díly Filipa Kůrky, Davida Glomba a dalších. Návštěvníci si mohli projít komnatou Land of free Tibet, která znázorňuje přechod na druhý břeh. Pro odvážlivce byla k vidění místní kostnice a otrlí diváci si na vlastní kůži vyzkoušeli temnou únikovku Pit of doom. Ti skromnější šli uctít památku Lemmyho Killmeistera, lídra skupiny Motörhead. Brutal Assault mu věnoval pamětní místo s vitráží. Občerstvení a odlehčení nabízela Vegan Street plná vyhlášených delikates. Na své si však přišli i milovníci tradičnějších chutí, ať už v podobě jídel nebo nápojů.

Za zmínku stojí také dlouhodobá snaha festivalu o snížení ekologické stopy. Kromě možností třídění odpadu a vratných kelímků patří mezi ekologické projekty také výsadba lesa Brutal Forest. Ten je realizován společně s fanoušky ve spolupráci s Lesy ČR.

Netřeba dodávat, že celková atmosféra festivalu byla skvělá a určitě to nebude jen vzrušením z návratu po nucené pauze. Brutal Assault přilákal mnoho nadšenců z České republiky i ze zahraničí a má již svou vlastní fanouškovskou základnu. Nadcházející 26. ročník, který se uskuteční v pevnosti Josefov ve dnech 9. až 12. srpna 2023, o tom má co říct. Diváci se mohou těšit na kapely jako Napalm Death, Hypocrisy a mnoho dalších.