Hanebný pancharti

Hanebný pancharti Zdroj: Mall TV

Hanebný pancharti
Hanebný pancharti
Hanebný pancharti
Hanebný pancharti
Hanebný pancharti
15
Fotogalerie

Ikonické scény Quentina Tarantina: Režisér v Hanebných Panchartech málem uškrtil krásnou herečku

Tarantino je v paměti mnohých zapsaný jako režisér, který se vyžívá v hektolitrech krve, černém humoru a sexy drsných ženách. Ačkoliv to je vše pravda, ve svých počinech vždy dokazuje, že pro filmařinu má opravdový talent. Ve snímku Hanebný pancharti, ke kterému stvořil i scénář, je takovým důkazem scéna s dlouhým a zdánlivě banálním monologem nacisty Hanse Landy. Komu z ní ale neběhal mráz po zádech?

Když lovci lebek a dívka z vyvražděné židovské rodiny roku 1941 zosnovají dva separátní atentáty na nacistickou smetánku, může to dopadnout jen jedním způsobem. Zvlášť když za scénářem i režií stojí Quentin Tarantino. Film nepostrádá suchý humor, krvavé nechuťárny a top filmařského umění.

Video placeholde
Ikonické scény - Quentin Tarantino • Videohub

Že je Tarantino úchyl na nohy se ukázalo už v mnoha jeho předchozích snímcích a nejinak tomu bylo i v Hanebných panchartech - Hans Landa v podání Christophera Waltze vyslýchá krásnou herečku Bridget von Hammersmark, kterou si zahrála Diane Kruger, v takříkajích „popelkovské“ scéně, která se celá točí kolem ladné nožky a boty, která jí sedí.

Pro Bridget ovšem scéna končí smrtí - Landa ji uškrtí. Tarantino Diane Kruger přemluvil, aby se při natáčení nechala reálně škrtit a celou věc vzal doslova do vlastních rukou. Slíbil Diane, že jí přiškrtí jen na moment, aby získali záběr strachu v její tváři, a pak hned přestane. Nakonec jí škrtil až do chvíle, kdy pozbyla vědomí. Naštěstí v pořádku přežila, Tarantina se dokonce zastala, když na jeho hlavu padaly podezření ze zneužívání hereček - ne k sexu ale k nebezpečným scénám.

Vůbec celý film provázely šílené chvíle při natáčení. Herci Eli Roth a Omar Doom málem uhořeli při scéně, ve které je divadlo v jednom ohni. Plameny měly v počátku 400 °C, brzy ale teplota u stropu vystoupala až na 1000 °C. Sám Tarantino seděl na židli na jeřábu v ohnivzdorném obleku. Dvojice herců utrpěla lehké popáleniny, ale podle hasičů to mohlo dopadnout mnohem hůř - při takových teplotách by trvalo pouhých 15 vteřin než by oheň zcela zničil ocelovou konstrukci setu, která by se zřítila přímo na herce.

A aby toho nebylo málo - Tarantino nechal všechny herce projít „kurzem skalpování“. Kdo prý udělá tři nejlepší skalpy, bude odměněn ve filmu detailním záběrem právě tohoto činu. Jak je ve filmu vidět, soutěž vyhrál B.J. Novak, který hrál Smithsona Utiviche.