Venušiny bradavky ale i luxusní dorty a zejména pak Juliette Binoche, která čokoládu laská s vášní a až mileneckou péčí, potěší kdejakého milovníka sladkostí.
Podmanivá Juliette Binoche a její čokoládové kreace vás naladí na sladký večer
Podmanivá Juliette Binoche a její čokoládové kreace vás naladí na sladký večer
Venušiny bradavky ale i luxusní dorty a zejména pak Juliette Binoche, která čokoládu laská s vášní a až mileneckou péčí, potěší kdejakého milovníka sladkostí.
Čokoláda a sexy Johnny Depp, co víc si přát
9
Fotogalerie

Ikonické scény: Vášnivá Čokoláda a její Venušiny bradavky a Johnny Depp jako prostředek uspokojení

Jídlo ve filmu často souvisí se sexem - zážitek z chutí vybraných pochutin totiž bývá přirovnáván k požitku z milování. A právě tak působí čokoláda ve stejnojmenném filmu z roku 2000. Juliette Binoche svými cukrárenskými výrobky pomáhá lidem s jejich problémy a ukazuje jim ty krásné stránky života. Zároveň je ale smyslná stejně jako je právě čokoláda. Johnny Depp je jen třešničkou na pomyslném dortu.

Romantický film natočený v malé vísce na západě Francie patří i dnes k velmi oblíbeným snímkům. Tajemná cukrářka Vianne si v městečku pronajme obchod a ihned začne šedavou atmosféru plnou nedůvěry nabourávat svými pochutinami z čokolády. Vstřícná a nápomocná žena si získá přízeň místních včetně chladného starosty. Vše dokreslí románek z kočovným hudebníkem. Jenže lidskou náturu nejde změnit tak snadno.

Čokoládu natočil režisér Lasse Hallström podle knižní předlohy Joanne Harrisové. Původně byla ale režie nabídnuta Janu Svěrákovi! Ten film odmítl - podobně jako třeba Pravidla moštárny nebo Dobrý Will Hunting. Scénáře s nabídkou mu prý začaly chodit poté, co vyhrál Oscara za film Kolja. Film Čokoláda byl nakonec nominován na pět cen Akademie, ale žádnou nevyhrál, stejně tak jako ceny BAFTA nebo Zlatý Glóbus.

Juliette Binoche, která hraje ústřední ženskou roli, se kvůli filmu učila v Paříži vyrábět čokoládu, aby byl její výkon co nejpřesvědčivější. Některé cukrovinky použité ve filmu, udělala ona sama. Oproti ní například Johnny Depp prý nesnáší chuť pořádné čokolády, radši má tu ošizenou, která se používá například na velikonoční zajíčky. Tvrdí totiž, že byl jako dítě na čokoládu alergický. Přesto jakoby mu byla souzená - o pět let později si zahrál v dalším čokoládovém filmu: Karlík a továrna na čokoládu.

A ačkoliv asi většina lidí jinak čokoládu miluje, velké množství snědené cukrovinky vám může způsobit značné potíže. To si ostatně vyzkoušel i Alfred Molina, který ve filmu ztvárnil místního starostu. Scénu, když doslova vyžere čokoládu z výlohy obchodu, si nechali na poslední natáčecí den, kdyby náhodou Molinovi po čokoládě - měl jí spořádat asi kilo - nebylo dobře. Nebylo...