Spielberg se na usmrcovacích scénách v tomhle filmu opravdu vyřádil, protože existuje asi tisíc způsobů, jak by vás prehistoričtí ještěři mohli zabít.
Miliardu dolarů vydělali tvůrcům Jurského parku dinosauři a jejich krvelačné čelisti.
Jednoho muže slupne T-Rex přímo ze záchodové mísy, dalšího roztrhá rozezlený prcek.
Jednoho muže slupne T-Rex přímo ze záchodové mísy, dalšího roztrhá rozezlený prcek.
Jednoho muže slupne T-Rex přímo ze záchodové mísy, dalšího roztrhá rozezlený prcek.
9
Fotogalerie

Ikonické scény usmrcování: Programátora sežere mládě dilophosaura, právníka pro změnu T-Rex

Umřít se dá různými způsoby, své by o tom mohly vyprávět postavy z nejrozličnějších filmů. Nejbizarnější příběhy by ale rozhodně měly ty ze snímků slavného režiséra Stevena Spielberga. Takové Čelisti a Jurský park nabízí celou řadu možností a asi není nutno připomínat, že je Spielberg do jedné využil. Hrdinové tak umírají rozkousaní žralokem nebo spolknutí dinosaurem.

Jurský park, jeden z nejznámějších a nejlepších filmů o dinosaurech. Spielberg svým počinem dá se říct odstartoval éru podobných filmů a také popularitu pravěkých bestií u populace. Idylický začátek Jurského parku ukazuje zcela přesně fantazie mnoha dětí ale i dospělých. Zbytek filmu pro změnu ukazuje dost pravděpodobnou realitu podobného „parku“.

Co může, to se pokazí - počasí a další faktory mají vliv na kolaps bezpečnostních prvků téhle prehistorické zoo. A boj o život na sebe nenechá dlouho čekat. Během 127 minut zemře pět lidí, kráva, koza a nakonec i nějaký ten dinosaurus. Přitom tyhle zubaté potvory jsou na plátně dohromady pouhých 10 minut!

Například programátora Dennise Nedryho při útěku dostihne mladý dilophosaurus, který ho nejprve pokropí žíravou tekutinou a pak ho zaživa sežere ve voze. Johna Raymonda „Raya“ Arnolda, kterého si zahrál Samuel L. Jackson, pro změnu roztrhá jeden z raptorů, což ovšem dokazuje jen ukousnutá ruka, na kterou narazí Ellie.

Právník Donald Gennaro ve filmu jednoznačně zažije nejpotupnější smrt. Před T-Rexem se hloupě rozhodne schovat ve vetché kadibudce. Dinosaurus ho ale okamžitě najde, budku jednou ranou mocné hlavy rozbije a Donalda slupne jako malinu.

Celý film je asi nejvíce proslulý speciálními triky, takových záběrů bylo na svou dobu nevídaných 50! Podstatnou část ale tvořila i klasická animace a animatronické modely. Animátor Phil Tippet popisoval, jak se například připravovali na vytváření animací pohybu dinosaurů - pobíhali po dvorku firmy jako slepice.