Jack Lemmon po zásahu dortem omdlel
Jack Lemmon po zásahu dortem omdlel
Velké závody a jejich dortová bitva málem stála život Natalie Wood
Dortová bitva se natáčela pět dní
Dortová bitva se natáčela pět dní
7
Fotogalerie

Ikonické scény s jídlem: Nebezpečné dorty ve filmu Velké závody málem zabily krásnou Natalie Wood

Film Velké závody sice není věnován jídlu v jeho nejkrásnějších ani nejodpornějších podobách, díky jedné scéně se ale stal legendou. Šlo o vůbec nejdelší scénu dortové bitvy - ve filmu trvá čtyři minuty, natáčení ale trvalo mnohem déle a provázely ho nechutné ale i nebezpečné situace! Taková rána dortem totiž není jen tak a Natalie Wood a Jack Lemmon by o tom mohli vyprávět své.

Dobrodužná komedie s oblíbenou dvojkou Jack Lemmon a Tony Curtis doplněná krasavicí Natalie Wood byla jasným receptem na úspěch. A je to tak i dnes po téměř 60 letech od uvedení snímku Velké závody. Dvojice Lemmon a Curtis se vydají na závody New York - Paříž. Jeden aby dokázal, jak skvělý je jeho automobil, druhý, aby ho porazil. Natalie Wood se k závodu připlete jako novinářka, později se ho ale sama zúčastní.

Film inspiroval skutečný závod, který se odehrál už v roce 1907. A Velké závody pro změnu inspirovaly sobotní animáky Wacky Races od společnosti Hanna-Barbera. Se svými 160 minutami se své době se jednalo o jednu z nejdelších komedií. A také na dlouhou dobu tu úplně nejdražší - při natáčení se totiž podařilo filmařům dvojnásobně přetáhnout rozpočet na 12 milionůr dolarů.

Určitě k tomu přispěla i velkolepá scéna dortové bitvy. Ta se natáčela dlouhých pět dní a bylo při ní použito přibližně 4000 reálných dortů. Zpočátku to pro herce byla velká zábava, ale časem je to začalo spíše otravovat. Natalie Wood se navíc málem jedním dortem udusila a Jack Lemmon po několika ranách dortem omdlel. Když režisér Blake Edwards poslední den zakřičel „stop“, herci ho zasypali přibližně stovkou dortů, které si pro tuto příležitost ukryli.

Edwards z toho musel být pořádně otrávený, během natáčení scény totiž měli filmaři na víkend pauzu a dorty se v teple zkazily. Zápach z ateliéru museli větrat obřími fukary několik dní.