Akt, Pablo Picasso
Žena v zahradě, Pablo Picasso
Tanec, Pablo Picasso
Dívka před zrcadlem, Pablo Picasso
Kiki z Montparnassu, Man Ray
36
Fotogalerie

Prostitutky z bordelu vyvolaly skandál. Velmi nemravné slečny pana Piccasa

Umělec Pablo Picasso byl milovníkem žen nejenom v reálném životě, ale také ve svých malbách. Obraz Avignonský nevěstinec, který namaloval v roce 1907, způsobil ve společenských kruzích poprask. Od Picassa se kvůli němu odvrátili přátelé a navíc ho slavný umělec musel přejmenovat. 

Jedno z nejslavnějších a zároveň nejkontroverznějších děl geniálního Pabla Picassa, které odstartovalo rozvoj kubismu, se původně jmenovalo Avignonský nevěstinec. Picasso ho však kvůli poprasku, které vyvolalo, s nelibostí musel přejmenovat na Avignonské slečny.

Obraz zobrazuje pět prostitutek postávajících před nevěstincem. Tyto dámy se rozhodně nijak nesnaží zakrývat svoji nahotu a jedna má dokonce roztažené nohy. Ačkoliv jsou tyto ženy špičatých tvarů a jejich končetiny vypadají až vykloubeně, erotika, sálající z plátna je téměř hmatatelná.

Picasso si navíc kvůli obrazu prošel menším peklem. Mnohým se totiž nelíbilo, že ženy nezobrazil tak, jak bylo zvykem. Romanticky a žensky. Odvrátili se od něho jeho přátelé a známí a celý tento Picassův počin byl označen za nemorální.