Mata Hari notorická orientální tanečnice a také špionka a lhářka.
Mata Hari působila za války jako dvojí agentka. Za svou zradu zaplatila životem.
Tančila nahá v těch nejznámějších kabaretech, kde si ji také oblíbili vlivní muži. Jeden z nich ji ve válce naverboval jako špionku
Mata Hari notorická orientální tanečnice a také špionka a lhářka.
Tančila nahá v těch nejznámějších kabaretech, kde si ji také oblíbili vlivní muži. Jeden z nich ji ve válce naverboval jako špionku
14
Fotogalerie

Tajemství Mata Hari: Syna jí zavraždili, dceru unesl alkoholik. Pak začala dráhu kurtizány

Margaretha Geertruida MacLeod je patrně nejznámější špionka a kurtizána v jednom. Exotická tanečnice, která okouzlila i ty nejvýše postavené armádní činitele byla ale ve skutečnosti jen zatrpklá a nespokojená ženuška z Nizozemí. Manželství a mateřství, které mělo být vrcholem jejího života pro ni bylo hořkým zklamání a skutečně šťastný život našla díky jihovýchodně asijské kultuře, kterou přijala za svou. A tak se zrodila Mata Hari. Její excentrický život ale skončil s výstřelem popravčí čety.

Margaretha se vdala už v 18 letech za kapitána nizozemské armády a odcestovala s ním na Jávu a Sumatru, kde mu povila dvě děti - syna Normana-Johna MacLeoda a dceru Louise Jeanne MacLeod. Jenže štěstí netrvalo příliš dlouho: když byly chlapci dva roky a holčičce teprve rok, vážně onemocněli. Chlapec nepřežil. Dodnes není zcela jasné, co se stalo, zda byly děti otráveny jakýmsi nepřítelem rodiny, nebo - a to je mnohem pravděpodobnější - nezvládly agresivní léčbu syfilitidy, kterou chytily od svých rodičů.

Maličká Louise jako zázrakem přežila, její štěstí ale netrvalo dlouho. Rodiče se dlouhé roky v manželství trápili, Margaretha se nakonec vrátila do Nizozemí a manželství bylo oficiálně rozpuštěno. Dceru dostala Margaretha do péče, jednou si ji ale na pár dní vzal její manžel - zatvrzelý alkoholik a násilník - a rozhodl se, že už jí exmanželce nevrátí, prý protože by ji neuživila. A protože Margaretha neměla prostředky na soudní boj, nechala dceru jejímu osudu. Louise zemřela v pouhých 21 letech, údajně na komplikace zmíněné syfilis.

Tyto události Margarethu do značné míry formovaly. Se svými zkušenostmi a kvůli nedostatku peněz se, tou dobou už s novým orientálním jménem Mata Hari, v Paříži vrhla na dráhu exotické tanečnice a kurtizány. Uchvátila tisíce mužů - nestyděla se vystupovat prakticky nahá, ovládala exotické tance, mužům vykládala podbízivé pohádky o svém orientální původu. Byla za hvězdu.

Ale jen do té doby, než se ukázalo, že funguje jako dvojitá agentka za první světové války. Jaká je přesně pravda se už dnes nedozvíme - Mata Hari měla donášet Němcům i Francouzům na protistranu. Francouzská strana ji zatkla, odsoudila a postavila před popravčí četu. Té Mata Hari před smrtí poslala ještě polibek na rozloučenou.