Šestadvacetiletá Vivien Leigh tak vyfoukla jednu z nejdůležitějších rolí svým mnohem zkušenějším kolegyním. Díky tomu se ale zařadila po bok nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.
Vivien Leigh roli vyfoukla i herečce Joan Crawford
Vivien Leigh roli vyfoukla i herečce Joan Crawford
Vivien Leigh roli vyfoukla i herečce Joan Crawford
Vivien Leigh roli vyfoukla i herečce Joan Crawford
43
Fotogalerie

Největší krásky 30. let soupeřily o roli Scarlett. Neznámá Britka jim vyfoukla slávu před očima

Jde o jeden z neijkoničtějších filmů kinematografické historie. Romantické drama odehrávající se na pozadí americké občanské války odhaluje životní osudy svéhlavé a neohrožené Scarlett O'Hary a jejích osudových mužů. Film před nedávnem HBO stáhla ze své filmotéky a musela ho vrátit až s výkladem a panelovou diskuzí se známým historikem. Hlavní téma? Rasismus. Snímek měl ale produkční problémy už ve své době - třeba výběr hlavní herečky se táhl až do samotného natáčení. A výběr byl překvapivý!

Válka Jihu proti Severu je jedním z ústředních konfliktů americké historie. Důvodů k americké občanské válce byla celá řada, tím nejpalčivějším byl ale konflikt o otroctví. Z dnešního pohledu jde ovšem o velice necitlivé zpracování. Rasismus se navíc nevyhnul ani samotnému natáčení a promítání filmu.

Černošské herečce Hattie McDaniel nebylo umožněno kvůli barvě její pleti umožněno navštívit premiéru v Atlantě. Akademie udělující prestižní filmové ceny jako by ale tento ústrk chtěla Hattie vynahradit a nominovala ji jako vůbec první černošku na Oscara, kterého herečka nakonec i vyhrála.

Film je dodnes vnímán jako velice kontroverzní - černošské postavy jsou ploché a nijak neslouží k posunu děje. Vykonávají stereotypní role, které slouží pouze k idealizaci otrokářství.

Problémy ale produkce řešila od počátku. Producent David O. Selznick si herečku pro hlavní roli vybíral tak dlouho, že samotné natáčení začalo bez ní. V úvahu připadaly takové hvězdy jako Bette Davis, Joan Crawford či Carole Lombard. Nakonec ho ale uchvátila v Americe tehdy ještě neznámá Britka Vivien Leigh. Organizaci Dcer Konfederace věc poměrně rozezlila, když ale zjistily, že milovanou jižanskou krásku mohla hrát i Katharine Hepburn, schválily i Vivien. Šestadvacetiletá herečka tak vyfoukla jednu z nejdůležitějších rolí svým mnohem zkušenějším kolegyním. Díky tomu se ale zařadila po bok nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.