Gertrude Moran už v roce 1940 požádala o možnost hrát v barevném oblečení, po zamítnutí si pod minisukni vzala kalhotky, na nichž mohli všichni diváci obdivovat nepřehlédnutelnou krajku.
Roger Federer přešlápl dress code oranžovou podrážkou
Tatiana Golovin 2007 se u červených kraťasů vymluvila, že jde o spodní kalhotky, na které se tehdy pravidlo ještě nevztahovalo. Teď už by měla smůlu.
Šaty firmy Nike byly až příliš volné a krátké, což se mnoha tenistkám nelíbilo. Katie Boulter si kolem pasu zavázala šátek, Lucie Hradecká si vzala legíny a ze šatů tak udělala tričko, Rebecca Peterson si přes šaty oblékla tenkou mikinu. Eugenie Bouchard na druhou stranu volnost pohybu uvítala.
Šaty firmy Nike byly až příliš volné a krátké, což se mnoha tenistkám nelíbilo. Katie Boulter si kolem pasu zavázala šátek, Lucie Hradecká si vzala legíny a ze šatů tak udělala tričko, Rebecca Peterson si přes šaty oblékla tenkou mikinu. Eugenie Bouchard na druhou stranu volnost pohybu uvítala.
17
Fotogalerie

I takový je Wimbledon: Nahlédněte pod sukně hráčkám nejslavnějšího turnaje světa

Nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj se v londýnské čtvrti Wimbledon hraje už od roku 1877. Z tohoto roku pochází i jeho velice přísný a podle mnohých zkostnatělý dress code. Hráči mohou nosit výhradně bílé oblečení, výjimky jsou jen velice malé. Bílá působí prestižně a celý turnaj si tím udržuje určitou úroveň. A spolu s tím ho ale pochopitelně provázejí i značné skandály či faux pas. A to například příliš široké barevné pruhy na oblečení, kostkované čelenky, krajkové prádlo nebo bizarní overaly.

Více jak 130 let si Wimbledon držel pravidla dress codu. Až do roku 2014, kdy byla aktualizována. Oproti očekávání ale nikoliv v prospěch ostatních barev a proseb hráčů - naopak. Pravidla byla ještě zpřísněna a bílá barva se začala týkat kromě kraťasů a sukní i spodního prádla nebo tepláků či mikin, které nosí tenisté ještě před zahájením zápasu.

Nicméně ani Wimbledonu se módní průšvihy nevyhnuly, protože celá řada hráčů má svou vlastní hlavu. Gertrude Moran už v roce 1940 požádala o možnost hrát v barevném oblečení, po zamítnutí si pod minisukni vzala kalhotky, na nichž mohli všichni diváci obdivovat nepřehlédnutelnou krajku.

Anne White si roku 1985 oblékla podivný bílý overal. Kvůli dešti její zápas přeložili a druhý den už přišla na žádost rozhodčího v něčem jiném. Tenista Pat Cash si v roce 1987 na kurt vzal černobílou čelenku. Modní faux pas ustál dokonce s výhrou nad Ivanem Lendlem. Tatiana Golovin 2007 se u červených kraťasů vymluvila, že jde o spodní kalhotky, na které se tehdy pravidlo ještě nevztahovalo. Teď už by měla smůlu.

O wimbledonový skandál se postarala v roce 2008 i známá krasavice tenisu Maria Šarapova - vzala si trikot, co připomínal korzet, což dřív bylo také v pravidlech dress codu. Mnozí diskutovali, že jde o kritiku zkostnatělých pravidel, Maria ale tvrdila, že si chtěla vzít jen něco šik. Pozornost na sebe v roce 2017 přitáhla i Venus Williams, která si v pauze kvůli dešti převlékla podprsenku a vybrala si jednu jasně fialovou.

V roce 2016 firma Nike navrhla pro tenistky na Wimbledon speciální šaty, které měly být vzdušné, umožňovat jakýkoliv pohyb a celkově být příjemné i v parných dnech na kurtu. Ukázalo se, že byly volné až příliš. Valná většina tenistek si stěžovala, že šaty jsou nejen krátké, ale také tak moc volné, že jim při pohybu létají doslova všude a rozptylují je při hře. Nike šaty stáhl a v rychlosti je "přešil" - rozparky na každé straně sešil k sobě, takže se omezilo létání látky, problém délky do ale nevyřešilo, a tak se některé tenistky s problémem vypořádaly po svém. Katie Boulter si kolem pasu zavázala šátek, Lucie Hradecká si vzala legíny a ze šatů tak udělala tričko, Rebecca Peterson si přes šaty oblékla tenkou mikinu. Eugenie Bouchard na druhou stranu volnost pohybu uvítala.