Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021

Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021 Zdroj: Zbyněk Pecák

Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021
Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021
Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021
Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021
Znovuotevření hospod po covidovém lockdownu 31. května 2021
17
Fotogalerie

Restaurace otevírají. Hosté lační po společnosti i normálním životě

Ve známé restauraci U Divadla se hned první den po uvolnění koronavirových opatření, které umožňuje znovuotevření stravovacích zařízení, sešli stálí i noví hosté, aby se po dlouhé době mohli znovu těšit ze společenského života. Dobrou příležitostí k setkání bylo i společné sledování hokejového utkání, které k hospodské kultuře neodmyslitelně patří.

Lidé v Praze dnes hned ráno a dopoledne vyrazili na snídani či kávu do kaváren. Vzhledem ke slunnému počasí si častěji, pokud to bylo možné, vybírali místa na zahrádkách než v interiérech. I návštěvníci obchodních center (OC) využili možnost dát si jídlo a pití na místě. Ve většině podniků je zřetelně umístěná informace o nutnosti dodržování rozestupů, o maximálním počtu lidí u stolu a vstupu s respirátorem. Sdělení, že na místě mohou konzumovat pouze lidé s negativním testem na koronavirus, očkovaní nebo ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19, musejí zákazníci spíše hledat. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

Vláda ode dneška povolila vstup veřejnosti do vnitřních prostor gastronomických podniků, na zahrádky mají lidé po nuceném uzavření přístup od 17. května. Provozovatelé mají povinnost o podmínkách a pravidlech vstupu zákazníky informovat u vchodu a v provozovně. Případné kontroly provádějí hygienici nebo policie.

Téměř plná byla dnes dopoledne zahrádka Café Truhlárna ve Františkánské zahradě v centru Prahy. Několik obsazených stolků měla také Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici nebo cukrárna Ovocný Světozor v nedaleké pasáži Světozor. Téměř prázdná byla Národní kavárna. Kdo se těšil, že vyrazí do legendární kavárny Slavia naproti Národnímu divadlu, čekalo ho zklamání. Prostor se momentálně rekonstruuje, provozovatelé na internetu informují, že počítají s otevřením v červenci nebo srpnu.

Téměř všechny podniky mají na dveřích vylepeno sdělení o povinnosti mít uvnitř zakrytá ústa a nos respirátorem a od ostatních si držet nejlépe dvoumetrový odstup. Text často doprovází i grafické ztvárnění. Pokud si host sedá do venkovních prostor, které jsou přístupné z několika směrů, zpravidla se o platných pravidlech nic nedozví. Musel by je cíleně hledat.

V některých zařízeních mají u vstupu vyvěšené mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví týkající se provozu v restauracích, srozumitelná forma nebo informace v jiném než českém jazyce často chybí. Výjimkou je například zmíněná cukrárna Ovocný Světozor. Ta jedno sdělení věnuje výhradně konzumaci na místě, kde má rozepsané podmínky týkající se testů či očkování.

Lidé se ode dneška mohou občerstvovat také v kavárnách a restauracích v obchodních centrech, kde dosud bylo možné si jídlo a pití odnášet jen s sebou. V Centru Černý Most a centru Nový Smíchov bylo nejvíce lidí dopoledne v kavárnách řetězců Costa Coffee a Starbucks. Jen málo zaplněné byly jídelní kouty, kde lidé nejčastěji jedli v McDonald´s nebo Bageterii Boulevard. U stolků seděly většinou dvojice, případně jednotlivci, kteří pracovali na počítači. U jednoho stolu mohou nyní sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.