Rosalind Franklinová jako biofyzička přispěla k objasnění fungování DNA, RNA a virů.
Marie nosila zkumavky s radioaktivním materiálem i v kapsách, což u ní způsobilo značné zdravotní potíže a po letech i smrt.
Hedy Lamarr byla jednou z nejkrásnější hereček své doby
Rosalind Franklinová jako biofyzička přispěla k objasnění fungování DNA, RNA a virů.
Marie Curie-Skłodowská stála za několika důležitými objevy své doby - teorie radioaktivity a objevení dvou nových prvků, z čehož jeden jí nakonec byl osudným.
27
Fotogalerie

Tragické osudy vědkyň: Zneuznaná herečka erotického trháku i nešťastné oběti svých vlastních výzkumů

Ženy ve vědě to nikdy neměly lehké, dlouhá léta nemohly ani studovat, natož aby se jejich nápady braly vážně. Průlomem byl přínos Marie Curie-Skłodowské, která stála za několika důležitými objevy své doby - teorie radioaktivity a objevení dvou nových prvků, z čehož jeden jí nakonec byl osudným. Marie totiž nosila zkumavky s radioaktivním materiálem i v kapsách, což u ní způsobilo značné zdravotní potíže a po letech i smrt. Hedy Lamarr znají lidé většinou jako krásnou herečku stříbrného plátna, která se jako vůbec první objevila ve filmu nahá. Je ale také autorkou patentu v radiokomunikaci, který se používá dodnes! Dala totiž základ fungování WiFi sítím. Vynalezla ale celou řadu dalších věcí, zastavit stárnutí a uvadí své krásy ale nedokázala. Poslední desítky let života strávila opuštěná ve svém domově. Rosalind Franklinová jako biofyzička přispěla k objasnění fungování DNA, RNA a virů. Strukturu DNA podle jejích zápisků ale popsali mužští vědci až po její smrti a její zásluhy zmínili jen pár slovy. Franklinová by ji patrně popsala sama, kdyby ji předčasně nezabila rakovina vaječníků. Její skutečný přínos vědě byl doceněn až řadu let po její smrti. Na tragické osudy vědkyň se podívejte ve videu z produkce Mall.tv.