Kremace obětí koronaviru v Indii

Kremace obětí koronaviru v Indii Zdroj: Reuters

Spalování mrtvých se odehrává na ulicích
Spalování mrtvých se odehrává na ulicích
Spalování mrtvých se odehrává na ulicích
Indie se potýká s dosud nejtvrdší vlnou pandemie COIVD-19
Indie se potýká s dosud nejtvrdší vlnou pandemie COIVD-19
40
Fotogalerie

Indická apokalypsa: Ulice se proměnily v krematoria a obětí koronaviru stále dramaticky přibývá

Indie už šest dní po sobě hlásí více než 300.000 nově infikovaných koronavirem za den. Za posledních 24 hodin země zaznamenala 323.144 prokázaných případů nákazy. Situace je tak vážná, žei ndické nemocnice musejí odmítat pacienty s koronavirem, jelikož jim došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka.

Indické úřady za uplynulý den evidují 2771 zemřelých s covidem-19, jejich skutečný počet však bude podle odborníků výrazně vyšší. Indie, která má zhruba 1,3 miliardy obyvatel, od vypuknutí pandemie zaznamenala více než 17,6 milionu infikovaných, z nichž 197.894 zemřelo.

Lidé umírají při čekání na ošetření

Kritická je zejména situace ve dvacetimilionové metropoli Dillí, kde každý den přibývá přes 20.000 nakažených a pozitivní test na koronavirus tam má každý třetí člověk, který ho podstoupí. Místní vláda proto rozhodla, že uzávěru, která měla ve městě skončit v pondělí, prodlouží o další týden. "Zkáza v podobě šíření koronaviru pokračuje a žádná úleva není v dohledu," citovala agentura AFP šéfa dillíské vlády Arvinda Kedžrivála.

Server BBC ve své reportáži popsal, že nemocnicím docházejí zásoby kyslíku a že pacienti často umírají při čekání na ošetření nebo doma, protože všechna dostupná lůžka jsou obsazená.

Kvůli devastující epidemické situaci indická vláda v pondělí rozhodla o okamžitém zapojení armády do boje s pandemií. Británie, Německo nebo Spojené státy Indii přislíbily pomoc v podobě zdravotnických potřeb.

Řada zemí včetně Česka omezila cestování do Indie i z ní ve snaze zabránit rozšíření indické mutace koronaviru.

Češi do Indie nesmí

ČR ode dneška zakázala cesty do Indie. Indii nově zařadí mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Do Česka se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie budou muset absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej budou muset zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Po celou tuto dobu budou muset být v karanténě.