Dánská královna je vždy elegantně oblečena

Dánská královna je vždy elegantně oblečena Zdroj: Profimedia

Markéta II. s britskou královnou Alžbětou II.
Markéta II. je vášnivou kuřačkou
Dánská královna nepoužívá mobil ani internet
Královna Markéta II. se svým dnes již zesnulým manželem
Markéta II. v Dánsku panuje již téměř 50 let
27
Fotogalerie

Dánská královna vládne již skoro 50 let. Nemá mobil, nepoužívá internet a kouří tři krabičky denně

Tak trošku starosvětská je Markéta II., dánská královna, která sedí na trůně již téměř 50 let. Nepoužívá ani mobilní telefon, ani internet a prý je i bez nich moc spokojená. Když se jí dostalo kritiky, že její kouření dává špatný příklad veřejnosti, řekla prostě jen, že bude kouřit už pouze v soukromí.

Jedenaosmdesáté narozeniny letos oslaví dánská královna Markéta II., která je ve všech ohledech zcela nekonformní vladařkou, v její domovině ji za to ale zbožňují. K výročí 40 let její vlády místní bulvár napsal: „Je velice staromódní a velice dánská.“ A bylo to myšleno jako pochvala. Veřejnost i média ji familiárně titulují Daisy. Markéta trůn plánuje opustit v rakvi, protože věří, že být monarchou je práce na celý život. Její syn korunní princ Frederik si tak možná ještě počká. "Daisy" je totiž v nejlepší formě.

A to i přesto, že nežije nijak zdravě - denně prý vykouří i tři krabičky cigaret. "Kouřím, kdykoliv najdu popelník," řekla kdysi tisku. I její matka byla těžká kuřačka, dožila se ale 90 let. Markéta ovšem pro změnu nevyužívá moderní technologie, bez kterých si mnoho z nás neumí představit být jediný den. I bez mobilu a internetu je ale šťastná.

Ilustrovala dánské vydání knih J. R. R. Tolkiena Hobit aneb cesta tam a zase zpátky a Pán prstenů, či pohádku H. Ch. Andersena Ledová královna a celkově je jí výtvarné umění velmi blízké - její práce se objevují v galeriích a muzeích po celém světě. Navrhla i mnoho duchovních rouch a přeložila do své mateřštiny několik knih. Markéta II. totiž umí hovořit dánsky, francouzsky, švédsky, norsky, anglicky a německy. A jak už tomu mezi monarchy bývá i Markéta je příbuznou s mnoha známými rody - je prapravnučkou britské královny Viktorie a mezi její předky patří i ruský car Mikuláš I.