Tradiční tanec apsar je dnes kulturním dědictvím

Tradiční tanec apsar je dnes kulturním dědictvím Zdroj: Profimedia

Ceremonie zahrnující tanec apsar zahajovala EXPO 2006 v Kambodži
Naučit se tradiční tanec není nic jednoduchého
Pohyby rukou jsou pro tanec apsar velmi důležité
I Čína má svou variantu tance apsar
V moderním pojetí se do tance zapojují i muži
26
Fotogalerie

Tajemný tanec nebeských nymf: Dcery rozkoše, které měly pokoušet smrtelníky svými půvaby

Kambodža je plná překrásných klenotů přírody i historie - například stovky let staré chrámy, mezi nimi i nejznámější Angkor Vat. Khmérské kulturní dědictví ale zahrnuje i unikátní mytologii. Krásné tanečnice, které můžete spatřit na společenských akcích i dnes, představují nebeské nymfy, jejichž vyobrazení najdete i právě na zdech khmérských chrámů.

Tradiční východoasijská hudba doprovází dnes představitelky apsar při vábivém tanci. Krásné dívky ve zdobených kostýmech plných zlata a látek všech barev krášlí i zdobené zlaté čelenky. Jejich představení je dodnes poctou dědictví khmérské civilizace. Apsary jsou pozůstatkem hindské a budhistické kultury jihovýchodní Asie datující se až do roku tisíc před naším letopočtem.

Jedná se o krásná, nadpřirozená stvoření ženského pohlaví, často titulovaná jako nebeské nymfy či vodní víly. V minulosti představovaly tyto ženy snad vodní páry a oblaka, což se ostatně odráží i ve způsobu jejich tance. Později apsary uzmuly roli božských dcer rozkoše - v nebi pečovaly o duše bojovníků padlých v boji, stávaly se ale také manželkami božských hudebníků a zpěváků. Svými půvaby a smyslným tancem také rády pletly hlavy smrtelníkům.

V Kambodži (ale i dalších zemích jihovýchodní Asie) najdeme tisíce vyobrazení apsar na významných budovách včetně Angkor Vatu. Sochy obdařených tanečnic se často svíjí ve svém nadpozemském tanci s jednou rukou nad hlavou s nepřirozeně vytočenými prsty. Během angkorského období (mezi 8-13. stoletím našeho letopočtu) mívaly tyto tanečnice své místo i na dvorech vládců, kterým činily potěšení „ducha i těla“. Král Džajavarman VII. například měl až 2000 těchto společnic.

Dnes už apsary těší veřejnost „pouze“ svým tancem, který se stal součástí kulturního dědictví.Tanec je velmi složitý, dívky se ho musí učit už od devíti let, aby ho mohly dotáhnout k absolutní dokonalosti - jen gest rukou je kolem dvou tisíc.