Lewis Collins v osudové roli agenta Williama Bodieho.

Lewis Collins v osudové roli agenta Williama Bodieho. Zdroj: Profimedia.cz

William Bodie a Raymond Doyle se stali obrovskými idoly.
Beatles hráli v Hamburku zrovna, když tam Lewis Collins hrál také, ale s jinou kapelou. Málem se stal jejich členem. Nakonec ale vše dopadlo úplně jinak.
Beatles hráli v Hamburku zrovna, když tam Lewis Collins hrál také, ale s jinou kapelou. Málem se stal jejich členem. Nakonec ale vše dopadlo úplně jinak.
Lewis Collins si zahrál i v dalších snímcích např. ve filmu Jack rozparovač.
Nejslavnější rolí drsného Collinse však byl agent CI5 William Bodie.
20
Fotogalerie

Skutečný život Bodieho: Dítě ulice, podomní prodejce a věčný průserář, který se málem stal členem Beatles

Pamatujete si drsňáka Bodieho ze seriálu Profesionálové? Ten společně se svým parťákem Doylem chytal nebezpečné zločince v britských ulicích, co by agent CI5 pod vedením šéfa Cowleyho. V reálu byl herec Lewis Collins Bodiemu docela podobný. Byl drsný jako šmirgl papír a jeden čas to vypadalo, že se hercem vůbec nestane. Nakonec se mu ale role Bodieho stala osudnou a dá se říct, že mu tak trochu pokazila zbytek kariéry.

Lewis Collins se narodil v roce 1946 v Liverpoolu, kde se už od dětství musel přizpůsobovat drsným podmínkám. Často se stávalo, že se připletl do pouliční rvačky nebo si musel vyřídit nějaké ty účty pomocí pěstních zápasů. To z něho udělalo tvrďáka, který měl černý pásek v jiu-jitsu, dělal karate, věnoval se sportovní střelbě, byl parašutistou, měl licenci na pilotování letadla a dokonce se mu povedlo složit zkoušky ke speciální vojenské jednotce SAS. Z oddílu byl ovšem vyloučen kvůli své pozdější mediální popularitě.

 

Během svého mládí dělal Collins ledasco. Byl dámským kadeřníkem, podomním prodavačem, myl nádobí, roznášel ručníky, myl okna, byl číšníkem a krejčovským pomocníkem nebo jezdil s náklaďákem. Jeho obrovskou láskou však byla hudba, které s věnoval od dětství a málokdo ví, že se málem stal členem Beatles. Znal se totiž s bratrem Paula McCartneyho a ten Collinse doporučil jako bubeníka, když kapela hledala nového. Už ale měli vyhlídnutého Ringo Starra. Lewis byl členem kapel The Eyes and The Georgians a The Mojos a dokonce si zahrál ve stejném hamburském klubu a ve stejný den jako legendární Beatles.

Pak se ale rozhodl, že bude hercem. Herectví vystudoval a debutoval na divadle. Když však přišla nabídka na roli drsňáka Bodieho, neváhal ani minutu a smlouvu podepsal. Prakticky přes noc se z něj a kolegy Martina Shawa, který hrál Bodieho parťáka Doyla, staly obří hvězdy a uznávaní akční hrdinové své doby. Nicméně role Bodieho ho zaškatulkovala do role drsňáků. A to ho připravilo o mnoho dalších rolí, o které stál. Málem z něho byl další James Bond. Ale produkci přišel moc agresivní.

Poté, co zjistil, že v Evropě mu v herecké kariéře pšenka nepokvete, odstěhoval se do USA. Stal se z něho tatínek tří synů, začal se věnovat podnikání v oblasti technologií, a s rodinou se usadil v Los Angeles, kde i v roce 2013 ve svých 67 letech podlehl rakovině v kruhu svých příbuzných.