Judit Polgár je legendou mezi šachisty.

Judit Polgár je legendou mezi šachisty. Zdroj: Profimedia.cz

Judit vyhrála mnoho šachových turnajů.
Judit Polgár je velmi sympatická šachová velmistryně.
Judit vyhrála mnoho šachových turnajů.
Judit má ještě sestry, které jsou v šachu také velmi úspěšné.
Judit Polgár jako malá porazila svého svého strýce, aniž by se koukla na šachovnici.
10
Fotogalerie

Skutečná nejlepší šachistka v dějinách: Krásná Judit od dětství porážela velmistry a ponížila Kasparova

Šachům se také říká hra králů. Maďarská velmistryně Judith Polgár však dokázala, že by se jim dalo říkat i hra královen. Hrát začala jako dítě a už ve velmi útlém věku dokázala porazit šachové velmistry. Na ženské šachové špičce se držela 26 let. Před několika lety se Judith odebrala do důchodu. Její zkušenosti a zážitky, kdy například s přehledem porazila ruského mistra Karpova, už jí ale nikdo nevezme.

Judith Polgár se narodila do židovské rodiny 23. července roku 1976 v Budapešti. Společně se svými dvěma sestrami se zúčastnila rodinného experimentu, který aplikoval její otec Laszlo. Ten byl přesvědčený, že géniem se člověk nerodí, ale dá se vytvořit. Proto dívky od raného dětství zapřáhl do lekcí šachů. A něco na této teorii asi bylo. Všechny tři jeho dcery se totiž staly hvězdami v šachovém odvětví. Nejvíce prosadit se stalo právě Judith.

Šachy se pro ni staly celým životem. Netoužila lítat s kamarády venku. Toužila být nejlepší šachistkou. Šachy se pro ni staly filozofií, životním stylem, hrou, která ovlivnila její život ve všech směrech. A její intenzivní tréninky se vyplatily. Trénovala se svojí sestrou Suzan, která jako první z rodiny začala v šachovém světě dláždit sobě i svým sestrám cestu. Judith dokonce v pěti letech porazila rodinného známého aniž by se vůbec podívala na šachovnici.

A v podobném duchu se nesly i její vítězství na světových turnajích, kde dokázala porazit i ty největší šachové velmistry. Podlehl jí například i ruský světový šampion Anatolij Karpov, Garry Kasparov nebo mezinárodní šampion Lev Gutman, kterého porazila v 11 letech.

V roce 2015 však Judith odešla do šachového důchodu a profesionálních turnajů se už vůbec nezúčastňuje. Za to je ale trenérkou národního mužského šachového týmu a její jméno je už navždy zapsáno ve světové šachové historii.