Madam Mao byla neúspěšnou herečkou, která se za své neúspěchy mstila svým kolegům.

Madam Mao byla neúspěšnou herečkou, která se za své neúspěchy mstila svým kolegům. Zdroj: Profimedia.cz

Po pádu z piedestalu byla Madam Mao souzena.
Po pádu z piedestalu byla Madam Mao souzena.
Jiang Qing alias Madam Mao se svým manželem Mao Ce-tungem.
Jiang Qing alias Madam Mao se svým manželem Mao Ce-tungem.
Budoucí Madam Mao za mlada.
14
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Neúspěšná herečka střídala milence, pak se stala paní Mao a krutě se mstila

Ťiang Čching se stala čtvrtou manželkou čínského diktátora Mao Ce-tunga. Vždy se toužila stát herečkou, ale ačkoliv se snažila úspěchu dosáhnout různými způsoby, nevedlo se jí to. Po svatbě však zjistila, že na výsluní se dá dostat i jinak. Ne jako herečka, ale třeba jako ničitelka hereckých kolegů, kteří byli úspěšnější než ona. Jaký byl život Ťiang Čching alias Madam Mao?

Od té doby, co malá Ťiang Čching spatřila světlo světa, nezajímalo ji nic jiného, než se stát úspěšnou herečkou. Dokonce utekla ke kočovné herecké společnosti, ze které se ale vrátila zpět domů s tím, že ji její kolegové unesli. Od roku 1929 herectví studovala a byla pevně rozhodnutá pomoct si ke slávě za každou cenu. Navázala proto několik vztahů, jak oficiálních, tak mileneckých, které jí dopomáhaly k rolím. Kvůli milencům skončilo i její první manželství s filmovým kritikem Tchang Na. Po rozvodu ale stejně utekla před bombardováním do Nankinu a později do Wu-chanu nebo Čchung-čchingu.

A pak se to stalo. Seznámila se s předsedou Komunistické strany Číny Mao Ce-tungem a vše dostalo nové obrátky. Mao se kvůli krásné soudružce nechal rozvést a musel slíbit, že se jeho nová manželka nebude míchat do politiky. To se ale nestalo. Ťiang Čching začala pracovat jako manželova osobní sekretářka a kromě toho psala divadelní hry pro vojáky a rolníky a věnovala se rodině a dceři Li Na.

V roce 1959 byl Mao Ce-tung donucen k odstoupení z funkce prezidenta, ale měl v plánu svoji moc získat zpět a k tomu mu jeho angažovaná manželka aktivně dopomáhala. Tak vznikla Velká proletářská kulturní revoluce, v jejíž čele Ťiang Čching stála. Mobilizovala čínskou mládež proti tehdejší vládě, hlásala radikální názory a podněcovala k násilí. Díky tomu ji čínská veřejnost začala registrovat, a tak se dostala na výsluní. Protest mladých, zfanatizovaných lidí se obrátil proti intelektuálům a vzdělancům v zemi, školy byly uzavřeny, učitelé vražděni nebo posíláni do převýchovných táborů. Všechno, co se nezdálo být v duchu Mao Ce-tunga a jeho přívrženců nebo bylo příliš buržoázní, zničili. Přitom sama Ťiang si žila v luxusu, vlastnila několik domů a koní a soukromé letadlo. Své moci navíc využila k tomu, aby zničila životy svým hereckým kolegům, mstila se také třeba těm, kteří jí v minulosti nedali šanci a odporovali jí. V roce 1967 byl Mao určen jako neomezený vládce Číny a jeho manželka nejmocnější ženou v zemi. Dlouho to ale netrvalo.

Mao Ce-tung zemřel 9. září 1976. Kolem jeho ženy se vytvořila skupina gang čtyř, nakonec ale všechny boje o moc zkrachovaly. Ťiang byla v roce 1980 souzena a odsouzena k trestu smrti. V roce 1984 však byla ze zdravotních důvodů propuštěna na svobodu. Nicméně o pár let později v roce 1991 spáchala sebevraždu oběšením.