Monica Lewinsky měla poměr s przidentem Billem Clintonem.

Monica Lewinsky měla poměr s przidentem Billem Clintonem. Zdroj: Profimedia.cz

Lewinsky vystudovala sociální psychologii.
Lewinsky vystudovala sociální psychologii.
Lewinsky vystudovala sociální psychologii.
Aféra Lewinsky a Billa Clintona prezidenta málem připravila o úřad.
Lewinsky vystudovala sociální psychologii.
18
Fotogalerie

Orální úlet se stážistkou stál Clintona málem úřad: Později naznačovala, že byla prezidentem zneužita

Mezi lety 1995 až 1997 v Bílém domě probíhala sexuální aféra, která v roce 1998 otřásla celým prezidentským úřadem. Dostala název Monicagate. Tehdejší prezident Bill Clinton měl totiž sexuální aféru se stážistkou Monikou Lewinskou, která vyústila až v ústavní žalobu. Zatímco bývalý prezident později tvrdil, že si vztahem s Lewinskou léčil své úzkosti, ona se začala zapojovat do kampaně Me too.

Když si Monika Lewinská začala se svým nadřízeným Billem Clintonem, bylo jí 22 let. On byl o 27 let starší. Pracovala jako stážistka a po boku prezidenta se objevovala velice často. Nakonec neskončila jen po jeho boku. Vše vyšlo najevo poté, co se Monika o aféře svěřila své kolegyni Lindě Trippové. Sdělila jí, že měla s prezidentem devětkrát orální sex. A Trippová se rozhodla nemlčet. Téměř 20 hodin nahrávek předala v lednu 1998 zvláštnímu vyšetřovateli Kennethu Starovi.

Bill Clinton se musel vypořádat s ústavní žalobou, kterou ale nakonec ustál a o prezidentské křeslo nepřišel. Poměr s Lewinskou popíral až do posledního dne svého mandátu. Teprve potom přiznal, že při vyšetřování lhal a mařil vyšetřování. Dostal za to pokutu 25 tisíc dolarů a zákaz provozovat právnickou praxi.

Zatímco Clinton se po skandálu usmířil se svojí ženou, zůstal s ní, a v době její kandidatury oznámil, že si díky Lewinské léčil své úzkosti, Monika si prošla peklem a honem médií na svoji osobu. V dokumentární sérii The Clinton Affair po 20 letech detailně popsala, jak její a Clintonův vztah vypadal a také to, že ji po skandálu několikrát napadlo sáhnout si na život kvůli lynči veřejnosti a médií. V roce 2017 se také připojila k hnutí Me too, když na svůj Twitter napsala, že se jednalo o zneužití moci z Clintonovy strany, jelikož byl starší a měl obrovskou moc. Dodala také, že jí byla po zveřejnění kauzy diagnostikována posttraumatická stresová porucha.