Video placeholde
Snímek Poslední z Aporveru jde do dražby
Snímek Poslední z Aporveru jde do dražby
Snímek Poslední z Aporveru jde do dražby
Snímek Poslední z Aporveru jde do dražby
Snímek Poslední z Aporveru jde do dražby
14
Fotogalerie

Filmový tunel jménem Poslední z Aporveru: Nejdražší český film všech dob jde do dražby a tvůrci k soudu

Měl to být vůbec nejdražší český film, takový náš moderní Nekonečný příběh, odpověď na Letopisy Narnie a Cameronova Avatara, pocta Karlu Zemanovi a matce Přírodě. Neskonale ambiciózní, ovšem nikdy nedokončený režiséra Tomáše Krejčího Poslední z Aporveru, jemuž Reflex před dvěma lety věnoval obsáhlou reportáž, se kvůli dluhům octl v insolvenčním řízení a konečně míří do dražby. A to je snad poprvé, co se to nějakému filmu stalo. Vyvolávací cena? Neuvěřitelných 18 a půl milionu korun. Poslechněte si první kulturní podcast ve videu v úvodu článku.

Rozpočet Posledního z Aporveru narostl na astronomických 240 milionů korun. Celé kauze jsme se věnovali v Reflexu před dvěma lety a podrobně rozepsanou ji najdete v tomto článku. Nyní jsou však známy nové skutečnosti – policie navrhla obžalovat v případu 3 osoby (s trestní sazbou až 10 let odnětí svobody) a film putuje do dražby.

Výchozí minimální cena stanovená jedním z věřitelů, konkrétně Českou televizí, činí 18 330 000 korun, ačkoli insolvenční správkyně (podle Reflexu zcela správně) posoudila reálnou hodnotu amatérského, zastaralého nedodělku jinak, odhad činí 5 tisíc korun. Film má být v dražbě, jejíž termín bude stanoven na konci prvního čtvrtletí roku 2020, prodán nejvyšší nabídce. O desítky milionů dnes již neexistující společnost Actor´s Runway Agency připravila Českou televizi (vložila do projektu 18 milionů), Státní fond kinematografie (přispěl 47 miliony), Ministerstvo kultury ČR a Audiovizuálný fond Slovenské republiky. 

Tři z tvůrců projektu za 240 milionů korun, podle Deníku N producent Jiří Košťál, režisér Tomáš Krejčí a Petr Hemmr, jednatel společnosti CZ PAP, která se na filmu podílela, půjdou kvůli obvinění z dotačního podvodu před soud. O nepovedeném projektu, který nese stopy vytunelování, jsme hovořili v prvním kulturním podcastu Reflexu. Najdete jej ve videu v úvodu článku.