Video placeholde
Mlsné medvědí příběhy, Hurá na borůvky.
Plody mraků.
Websterovci
Mlsné medvědí příběhy, Pozdrav od strýčka.
Mlsné medvědí příběhy, Mňamózní svačinka.
10
Fotogalerie

Vezměte tříleté děti do kina: Animované pásmo Hurá na pohádky cílí na ty nejmenší

Velké příběhy pro malé oči slibuje pásmo animovaných filmů pro nejmenší diváky Hurá na pohádky, které v těchto dnes běží v českých kinech. Sérií pěti krátkých snímků děti provedou dva zábavní a věčně hladoví nejlepší medvědí kamarádi Nedvěd a Miška, hrdinové z připravovaného filmu a večerníčku Mlsné medvědí příběhy režisérek Kateřiny Karhánkové a Alexandry Májové. Pásmo Hurá na pohádky je vhodné pro děti od tří let, čemuž je přizpůsobena i stopáž třičtvrtě hodiny.

V rámci pohádky medvědi Nedvěd a Miška pochopí, proč svačina nejlépe chutná na výletě, nenechají se od sbírání borůvek odradit zákeřnou škytavkou a vyzkoušejí v praxi tip od strýčka z Aljašky, že turisté opravdu zahazují batohy se svačinami, když se na ně pořádně zařve.

Kateřina Karhánková je podepsaná i pod dalším krátkým příběhem z pásma nazvaným Plody mraků. Poetický snímek vypráví o huňatých tvorech, kteří žijí na lesní mýtině odkázaní na vrtkavý přísun potravy v podobě šťavnatých plodů přenášených větrem. Jednou, když už hlad trvá příliš dlouho, se nejstatečnější z tvorečků vydá do děsivého lesa. Plody mraků dokáží vyjádřit obrovskou škálu emocí a nálad beze slov, jen mimikou, gestikulací a zvuky postav. „O výtvarné stylizaci filmu jsem rozhodla už ve chvíli, kdy jsem zvolila výtvarníkem filmu Alžbětu Skálovou. Scénář filmu jsem psala pro její výtvarný projev. Našla jsem v něm lyričnost a poetiku, díky níž bylo možné můj příběh odvyprávět,“ říká Karhánková, kterou inspirují děti, vzpomínky na vlastní dětství, příroda či hrané filmy – například od Sofie Coppoly nebo Jima Jarmusche: „Co se mimiky a gestiky postaviček týče, pomáhaly nám v tom jejich černé ručičky s prstíčky, které působí trochu jako rukavičky. Byly dobře vidět. Měli jsme také širokou škálu mimických výrazů pusy a pohyb štětinek na hlavě pomáhal v dotvoření emocí. Za oživením charakterů však minimálně z poloviny stojí zvuková složka filmu.“

V pásmu bude uvedena také epizoda Horor ve škole z animovaného seriálu Websterovci o svérázné pavoučí rodince, který vytvořila slovenská režisérka Katarína Kerekesová.

Všechny snímky z Hurá na pohádky zazářily na předních festivalech. Plody mraků bodovaly na letošním Berlinale, epizoda Mlsných medvědích příběhů Hurá na borůvky! vyhrála Zlatý střevíček na MFF pro děti a mládež ve Zlíně, Kerekesová získala loni za jednu z epizod seriálu Websterovci slovenskou národní filmovou cenu Slnko v sieti.

Ukázky z cyklu Hurá na pohádky si prohlédněte ve fotogalerii: