Video placeholde
Contratiempo (2016). Vlivný podnikatel Ádrian má problém – byl obviněn z vraždy své milenky – a tak spolu s úspěšnou právničkou vymýšlí, jak se vyhnout nechtěnému rozsudku.
Saulův syn (2015). Mďarský Žido Saul se coby člen Sonderkommanda (zvláštní oddíl, který ve vyhlazovacích táborech prováděl práce při spalování mrtvol) v Osvětimi snaží důstojně pohřbít ostatky svého syna.
Humr (2015). Film se odehrává v blízké budoucnosti v Hotelu, kam jsou sváženi nezadaní lidé, kteří mají určitý časový limit na to, aby si našli partnera – jinak budou přeměněni na zvíře vlastního výběru a vypuštění do lesa.
Hon (2012). Sympatický učitel Lucas se musí vypořádat s nepravdivým nařčením ze sexuálního obtěžování nezletilé žačky.
Sláva (2016). Drama o boji duchem prostého člověka s  úředním šimlem
10
Fotogalerie

Podnikněte filmový eurotrip: Pusťte si 10 nejlepších evropských filmů poslední dekády

Když se řekne „evropský film“, většina diváků si v porovnání s „americkým filmem“ představí dílo ambicióznější, hloubavější, zkrátka tak nějak umělecky hodnotnější. Jako každá generalizace je i tahle nepřesná, se spoustou výjimek na obě strany. Faktem ale zůstává, že evropské národní kinematografie fungují jako bezedná studnice zajímavých filmů, které každoročně zásobují filmové festivaly po celém světě. Vybrat jen deset nejlepších za poslední dekádu znamená opomenout desítky, ba stovky dalších výborných snímků, které za zhlédnutí také stojí. Následující žebříček je proto opravdu jen jedním z mnoha ospravedlnitelných výběrů, a to tak, aby se dostalo na různé žánry a různé země.

10. Contratiempo

Země původu:Španělsko

Rok vzniku: 2016

Co čekat: Napínavý thriller s celou řadou nečekaných zvratů

O čem to je jednou větou: Vlivný podnikatel Ádrian má problém – byl obviněn z vraždy své milenky – a tak spolu s úspěšnou právničkou vymýšlí, jak se vyhnout nechtěnému rozsudku. 

Úspěchy: Kromě divácké ceny na festivalu v Portlandu si snímek nepřipsal žádná výrazná ocenění. 

Zhodnocení: Španělsko je v posledních letech evropskou výjimkou – spíše než umělecky laděné filmy obrážející prestižní filmové festivaly a bodující na Oscarech nabízí tamní kinematografie jednu divácky vděčnou žánrovku za druhou. Skvělým příkladem trendu je právě Contratiempo. Snímek, který nedá vydechnout a překvapuje svého diváka salvou zvratů, které staví předchozí dění na hlavu.

9. Saulův syn

Země původu:Maďarsko

Rok vzniku: 2015

Co čekat: Drsné, psychicky náročné drama s tematikou holocaustu 

O čem to je jednou větou: O maďarském Židovi Saulovi, který se coby člen Sonderkommanda (zvláštní oddíl, který ve vyhlazovacích táborech prováděl práce při spalování mrtvol) v Osvětimi snaží důstojně pohřbít ostatky svého syna.

Úspěchy: Snímek získal Velkou cenu na festivalu v Cannes. Dále pak byl oceněn jako nejlepší zahraniční film na Oscarech, Zlatých Glóbech a cenách BAFTA. Celou řadu ocenění si připsal i debutující režisér László Nemes.

Zhodnocení: Nesmírně vtahující filmová procházka hrůzy koncentračním táborem, snímaná pomocí dlouhých záběrů „za zády“ hlavního hrdiny. Bezesporu jeden z nejzajímavějších debutů posledních let, který dokládá vysokou úroveň maďarské kinematografie.

8. Humr

Země původu: Irsko / Velká Británie / Řecko / Francie / Nizozemsko

Rok vzniku: 2015

Co čekat: Bizarní černohumorné podobenství

O čem to je jednou větou: Film se odehrává v blízké budoucnosti v Hotelu, kam jsou sváženi nezadaní lidé, kteří mají určitý časový limit na to, aby si našli partnera – jinak budou přeměněni na zvíře vlastního výběru a vypuštění do lesa.

Úspěchy: Snímek získal Cenu poroty na festivalu v Cannes, jeho scénář byl pak oceněn naEvropských filmových cenách. Díky scénáři byl Humr nominován i na Oscara.

Zhodnocení: Film je sice výsledkem koprodukční spolupráce hned několika zemí, díky svému režisérovi Yorgosu Lanthimosovi je z něj nejvíc patrná pokrevní příslušnost k takzvané řecké divné vlně, u jejíhož zrodu právě Lanthimos stál. Humr je cynickou, zlou, ale zároveň také třeskutě vtipnou satirou, na jejíž poetiku se rozhodně nenaladí každý. Ti, kterým se to povede, ale budou bohatě odměněni.

7. Hon

Země původu: Dánsko / Švédsko

Rok vzniku: 2012

Co čekat: Sžíravé severské drama

O čem to je jednou větou: Sympatický učitel Lucas se musí vypořádat s nepravdivým nařčením ze sexuálního obtěžování nezletilé žačky.

Úspěchy: Režisér Thomas Vinterberg získal na festivalu v Cannes Cena ekumenické poroty, Mads Mikkelsen pak byl oceněn jako nejlepší herec. Evropské filmové ceny vyzdvihly kvality scénář. Hon dále získal oscarovou nominaci v kategorii nejlepší zahraniční film.

Zhodnocení: Emocionálně navýsost nepříjemný filmový zážitek, který z diváka až sadisticky dělá svědka neuvěřitelné nespravedlnosti. Jak jedna lež, nesmyslné a ničím nepodložené obvinění, dokáže nevinnému člověku zničit život. Varování: snímek vzbuzuje intenzivní chuť někomu ublížit. 

Video placeholde
Hon (2012). Sžíravé severské drama • Youtube

6. Sláva

Země původu: Bulharsko / Řecko

Rok vzniku: 2016

Co čekat: Drama o boji duchem prostého člověka s  úředním šimlem

O čem to je jednou větou: Zaměstnanec železnic Canko se od zaměstnankyně PR oddělení Ministerstva dopravy snaží získat své staré ztracené hodinky Slavy, k nimž má citové pouto, a to poté, co mu je zašantročila při příležitosti Cankova ocenění zbrusu novými moderními hodinkami za to, že jako poctivec vrátil tašku plnou peněz nalezenou na kolejích.

Úspěchy: Film získal řadu ocenění nebo alespoň nominací na méně prestižních filmových festivalech po celém světě (v Lucemburku, Edinburghu, Locarnu, Minsku, Dublinu a dalších) a bodoval také na cenách bulharské filmové akademie.

Zhodnocení: Většinou filmových fanoušků neprávem přehlédnutá pecka. Asi proto, že bulharský film nemá takové jméno jako jiné evropské kinematografie. Sláva je odzbrojující ve své jednoduchosti a autentičnosti, se kterou zobrazuje dva naprosto odlišné světy. Železničář Canko si žije svůj malý život, pracovníci ministerstva zase budují kariéru. Střet těchto dvou světů povede k řadě komických nedorozumění, ale i k ne zrovna veselým důsledkům. 

5. Klér

Země původu:Polsko

Rok vzniku: 2018

Co čekat: Ostrou satiru poměrů uvnitř polské katolické církve

O čem to je jednou větou: Film pomocí příběhu tří přátel - katolických kněží odhaluje, jak v Polsku funguje církev jako svého druhu nejmocnější politická strana, a jak její jednotliví členové prakticky hřeší na zásady křesťanského učení.

Úspěchy: Film v Polsku vyvolal pozdvižení a při svém uvedení zlámal různé rekordy. Na polských filmových cenách byli oceněni herci Jacek Braciak a Janusz Gajos, snímek získal také Cenu diváků. 

Zhodnocení: Obdivovat lze odvahu filmu, který v jedné z dodnes nejvíce nábožensky založených a politickými konzervativci ovládaných zemí v plné nahotě ukáže, jaké zlo je organizované náboženství. Klér je v podstatě politickým thrillerem, jenž zobrazuje korupční účinky moci na vysoko postavené členy církevní hierarchie. Ne náhodou se o režisérovi Wojciechu Smarzowském říká, že je černým svědomím Polska.

4. Křížová cesta

Země původu:Německo 

Rok vzniku: 2014

Co čekat: Depresivní náboženské drama

O čem to je jednou větou: Film zobrazuje destruktivní dopady radikální křesťanské výchovy na nevinnou čtrnáctiletou dívku.

Úspěchy: Snímek získal Stříbrného medvěda za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Berlíně.

Zhodnocení: Trýznivý zážitek. Režisér Dietrich Brüggemann formou čtrnácti statických obrazů zprostředkoval pohled na to, jaké zlo může napáchat rodina na svém potomku, pokud bere katolictví příliš doslovně. V životě čtrnáctileté Marie není místo pro radost a zábavu - vlastně pro žádné činnosti typické pro její vrstevníky - ale jen pro odříkání, bohabojnost a obětování se.  

3. Život Adèle

Země původu: Francie / Belgie / Španělsko

Rok vzniku: 2013

Co čekat: Tříhodinové lesbické drama o dospívání 

O čem to je jednou větou: Středoškolačka Adèle se sexuálně hledá, s čímž jí notně pomáhá nová „kamarádka“, charismatická Emma. 

Úspěchy:  Režisér Abdellatif Kechiche za film obdržel Zlatou palmu na festivalu v Cannes, na festivalu v San Sebastianu pak získal Život Adèle Cenu FIPRESCI.  Za nejlepší cizojazyčný film roku jej vyhlásily i novinářské asociace v New Yorku nebo v Los Angeles. Coby cizojazyčný film byl nominován na ceny BAFTA a na Zlaté glóby. Oscarová nominace mu však kupodivu unikla.

Zhodnocení: Emocionálně a psychologicky přesná a herecky fenomenálně odpracovaná studie jedné nejisté, dospívající dívky. Detailní a hluboká sonda do období, v němž se z Adele stane dospělá žena. Právě až chirurgická přesnost zaznamenání proměny hlavní hrdinky ospravedlňuje na první pohled přestřelenou stopáž. Funguje to bezchybně, a bez ohledu na divákovu orientaci. 

2. Velká nádhera

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 2013

Co čekat: Audiovizuálně opulentní drama zobrazující dekadentní život římské smetánky

O čem to je jednou větou: Stárnoucí spisovatel a novinář Jep se protlouká kulisami věčného města ve filmu o ničem a zároveň o všem. 

Úspěchy: Film sice neúspěšně soutěžil o Zlatou palmu na festivalu v Cannes, chuť si ovšem režisér Paolo Sorrentino spravil na Evropských filmových cenách, cenách BAFTA, Zlatých glóbech i na Oscarech. 

Zhodnocení: Velká nádhera úspěšně kráčí ve stopách Sladkého života italského klasika Federica Felliniho a předkládá částečně obdivnou poctu městu Římu a částečně kritickou reflexi života jeho bohatých obyvatel. Film, jenž plně odpovídá svému jménu, ačkoli jeho postavy se mohou člověku zdát odporné. 

Video placeholde
Velká nádhera (2013). Italské audiovizuálně opulentní drama zobrazující dekadentní život římské smetánky • Youtube

1. Toni Erdmann

Země původu: Německo / Rakousko / Švýcarsko / Rumunsko / Francie

Rok vzniku: 2016

Co čekat: Komedii, co má srdíčko

O čem to je jednou větou: Postarší učitel a nenapravitelný vtipálek Winfried se v převleku za své alterego Toniho Erdmanna snaží sblížit s odcizenou dcerou Ines. 

Úspěchy: Snímek získal Cenu mezinárodní kritiky na festivalu v Cannes, hned v několika kategoriích pak bodoval na Evropských filmových cenách. Na Oscara, Zlatý globus a Cenu BAFTA byl nominován. 

Zhodnocení: Od německých filmařů člověk povětšinou nečeká hřejivý, lidsky upřímný a zároveň nesmírně vtipný zážitek, ale světě div se, v případě Toniho Erdmanna se přesně tohle podařilo. Dvouapůlhodinové dojemné znovunalézání lásky mezi otcem, vybaveným bizarní parukou a zubní protézou, a jeho dcerou, manažerkou v nadnárodní firmě, kterou přivádí do jedné trapné situace za druhou. A divák v některých momentech neví, zda slzí smíchy, anebo skutečně brečí.