Video placeholde

Život bez plastů i dotací. Český vynálezce míří do vesmíru, svou kosmickou loď pojmenoval po Klausovi

Naše planeta je plná plastů, mikroplastů a plastových brček. A je čím dál méně zvířat a ryb a pralesů. Ekologická katastrofa je tudíž, zdá se, neodvratná, a s ohledem na tuto alarmující skutečnost je nutné učinit potřebná opatření. Svérázný Čech se proto rozhodl, že tento úkol vezme na sebe, opustí naši malou bezpečnou zemi a vyletí do vesmíru, kde najde nové životodárné území. Stavbu balonu, který vynese vesmírný modul až na oběžnou dráhu a dál, si přitom financuje sám.

Vynálezce Míra Čech podnikl před pár lety strastiplnou cestu do hlubin země, aby tunelem přivedl do vnitrozemského státu Česká republika teplou mořskou vodu a dal své milované ženě Jarušce a svým spoluobčanům České moře. Teď ho vpřed žene další poslání: najít novou vlast pro náš národ a pomazánkové máslo. A to nejde jinde než ve vesmíru.

„Jak řekl premiér naší země, náš národ je geneticky určen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud. Jsme totiž národ poctivých, pracovitých lidí, který si poradí v každé situaci a v každém režimu. Někdo bude muset udělat něco, aby zachránil náš národ. Rozhodl jsem se, že tento úkol vezmu na sebe a stanu se prvním českým kosmonautem, který něco dokázal bez sovětského svazu,“ uvedl ve svém prohlášení, které se mu může stát osudným, odhodlaně Míra Čech. Ten svou snahu o oživení staletími ověřeného principu létání dokumentuje v cyklu Český vesmír, který vysílá internetová televize Mall.tv.

První česká vesmírná loď se skládá z balonu, pod kterým je zavěšen obytný komplex. Tento model vesmírného modulu nese název Václav Klaus I. Jeho konstrukci a první zátěžové zkoušky sledujte v tomto videu níže.

První Čech poletí do vesmíru bez pomoci Sovětského svazu: