Start Atlantis' STS-117 z Kennedyho vesmírného střediska v roce 2007.

Start Atlantis' STS-117 z Kennedyho vesmírného střediska v roce 2007. Zdroj: Flickr – NASA on The Commons

Vývoj vesmírné helikoptéry NASA pro misi na Mars.
Hurikán Odile, který se podél tichomořského pobřeží Mexika pohyboval v roce 2014, pohledem z vesmíru (Všimněte si měřítka vpravo dole!).
Američtí astronauti Jeffrey Hoffman a Story Musgraven instalují nové kamery na Hubbelův teleskop v roce 1993.
Delta sibiřské řeky Lena pohledem z vesmíru (všimněte si měřítka vlevo dole).
Komponenty NASA pro misi na Mars.
30
Fotogalerie

NASA nabízí veřejnosti zdarma tisíce fotografií ve vysokém rozlišení, videí a audio nahrávek ke stažení

Archiv NASA obsahuje nepřeberné množství fascinujících snímků. Kultovní obrazy z historie zkoumání vesmíru, muže a ženy za hranicemi zeměkoule, planetární tělesa v naší sluneční soustavě i mimo ni, dálkově ovládané rovery, robotická ramena a další vesmírné vehikly, hvězdy, galaxie a mlhoviny zachycené Hubbleovým teleskopem, naši nádhernou planetu v celé své kráse z nadhledu. Tisíce jich teď nabízí volně ke stažení. Kromě fotografií otevírá k volnému užití i archiv videí a audio nahrávek.

Hlavní pohnutkou amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku je udržet veřejnost zapojenou do své činnosti a zůstat transparentní. Americká vládní agentura zodpovědná za kosmický program a všeobecný výzkum v oblasti letectví vznikla v roce 1958. NASA dostala prvního člověka na Měsíc, nahlédla do nejvzdálenějších koutů Sluneční soustavy – kromě všech hlavních planet a životadárné hvězdy se do jejího hledáčku dostaly také menší planetky, komety i meziplanetární prostor plný do té doby nepředstavitelných krás.

Kromě toho vyvinula opakovaně použitelnou vesmírnou loď – raketoplán. Bohužel, dva z raketoplánů – Challenger v roce 1986 a Columbia v roce 2003 – přinesly dvě vůbec největší katastrofy v dějinách vesmírných letů. Oba explodovaly krátce po startu a celá jejich posádka neměla sebemenší šanci přežít. Raketoplány ale vynesly do kosmu i několik vesmírných observatoří, z nichž nejznámější je Hubbleův teleskop. Ten zvěčňuje vesmír už od roku 1990 a příští rok v květnu ho nahradí teleskop Jamese Webba. Loni dosedla na povrch Marsu sonda Insight, jejímž účelem je provádět experimenty, které by měly vědcům poodhalit samotný vznik a formování terestrických planet. Na příští rok se pak chystá start sondy MARS 2020, která bude na „rudé planetě“ hledat známky kdysi existujícího života a také sbírat informace o klimatu a geologii planety. Měla by být nultým krokem příchodu člověka na Mars.

K vidění je toho tedy na fotkách a videích NASA nesporně dost. A kam se konkrétně podívat? V online katalogu na webu obrazové a video-knihovny NASA můžete vyhledávat podle klíčového slova, kategorie i roku. Na své si tu přijdou amatérští astronomové i obdivovatelé nekonečné krásy, jejíž jsme součástí. Ať už vás baví historie kosmonautiky, nebo se zajímáte o to, co se momentálně v oblasti zkoumání vesmíru děje, NASA vás uvede do obrazu. Veškeré fotografie a videa můžete stahovat ve vysokém rozlišení i volně šířit, kromě komerčních účelů. Další fotografie si můžete volně stáhnout na webu Jet Propulsion Laboratory. Kromě vesmírných těles nabízí i vhled do právě probíhajících misí. Pokud vás zajímá vše, co se točí okolo Země (a nemáme na mysli Měsíc), zkuste web Visible Earth. Více než tři tisícovky fotografií pak nabízí účet NASA on The Commons na Flickru, kde najdete všechno možné – od astronautů po mlhoviny.

Na krásné snímky vesmíru a naší planety – vybrané ze všech zdrojů uvedených v článku – se podívejte ve fotogalerii: