Video placeholde

Nejdražší český malíř se dočká hraného dokumentu. Život Františka Kupky zmapuje film Francek

Režisérka Natálie Císařovská půl roku po premiéře svého předchozího hraného dokumentu o Mileně Jesenské v produkci České televize s názvem Kolem Mileny Jesenské zpracovává život dalšího světoznámého Čecha. První klapka krátkometrážního docufiction s názvem FRANCEK o mládí malíře Františka Kupky padla na podzim 2018. Film byl měl jít do kin již na konci tohoto roku, lístky na slavnostní premiéru jsou již teď k zakoupení na Hithitu.

Příběh Kupkova mládí se odehrává napříč ročními obdobími a natáčení filmu je tak rozdělené do několika etap. „Příroda Kupku vždy silně inspirovala, trávil venku většinu svého času, proto se ji snažíme ve filmu zachytit takovou, jaká doopravdy je. Brzy nás čeká dubnová jarní část natáčení a ta hlavní a největší potom koncem léta tohoto roku,” vysvětluje Natálie Císařovská náročnost výroby tohoto filmu, který bude mít celkem až 20 natáčecích dní.

František Kupka je zde tentokrát zachycen ne jako světoznámý malíř a mistr abstraktního umění, ale jako dospívající citlivý chlapec, který teprve hledá svou cestu. „Žánrově bychom mohli náš film možná zařadit do magického realismu. Silně se tu pracuje s vizuální poetikou, ale ve filmu nechybí ani lehký nadhled a humor. Sochy ožívají, mrtví promlouvají, pozemský čas je jaksi otevřen mýtickému bezčasí. Hypersenzitivní člověk - jedinec se vztahuje ke krajině, prostředí, světu, kosmu. Příběh se odehrává před více než sto lety, ale tématem filmu je dospívání chlapce v muže a sebepoznání, sebeuvědomění si vlastní cesty a osobnosti, což je téma i dnes aktuální,“ říká k formě svého třetího filmu režisérka Císařovská.

V hlavní roli mladého Františka Kupky alias Francka se představí herec Vojtěch Hrabák. „Myslím že při obsazování rolí nešlo Natálii jen o to získat ty nejlepší herce a ideálně co nejvíc podobné reálným postavám příběhu, ale hrály roli i takové detaily, jako je například ochota, nebo schopnost šplhat po stromech, spát v jeskyni, či se půl roku nestřihat,“ směje se herec Hrabák.

Múzu, kterou se mladému Kupkovi stane oživlá socha od Matyáše Brauna, Anna Miseliusová, ztvární herečka Tereza Hofová. „Scénář Francka mě zaujal svojí makabrozitou, kterou mi připomněl film Krumbachové a Jireše Valerie a týden divů. Anna je totiž nejen múzou, ale rovněž i ‘démonickou’ zasvětitelkou. Diváka film bere do jedinečných prostředí a míst; do záhrobí - temného a rozsáhlého podzemního bludiště katakomb, k jeskynním skulinám, kde si Francek vybudoval svůj vlastní ateliér nebo na tajemné spiritistické seance,“ popisuje herečka Hofová.

Fanoušci si prostřednictvím sbírky na Hithitu mohou zakoupit celou řadu odměn, které tvůrci vtipně pojmenovali po jednotlivých postavách z filmu. Kromě čistě filmových odměn typu účasti na slavnostní před premiéře, DVD či linku k online shlédnutí filmu, jsou tu k dostání i unikátní zážitky jako třeba účast na natáčení, nezapomenutelná tour po památkách Kupkova regionu, kurz kresby, komentované prohlídky tajemných katakomb pevnosti Josefov nebo překrásného zámku Colloredo-Mansfeldů v Opočně.