Video placeholde

Film Bohemian Rhapsody o skupině Queen letos senzačně ovládl česká kina. Zatím má 850 000 diváků

O tom, že britská rocková kapela Queen a její zpěvák Freddie Mercury jsou fenomenální, se ví dávno. Ale že i v Česku je jejich hudba pro lidi pořád tak zajímavá, je mimořádně pozoruhodné. Vždyť Mercury zemřel už v roce 1991, takže pro mladou generaci je to dávnověk. Na životopisný film Bohemian Rhapsody o skupině Queen, který vstoupil do našich kin začátkem listopadu, ale přišlo už 850 000 diváků. Je to senzace a jednoznačně nejúspěšnější dílo roku v našich kinech. Tržby jsou přes 130 milionů korun, což je také vynikající výsledek.

Velkým lákadlem je samozřejmě samotný osud zpěváka a skladatele Freddieho Mercuryho. Rodák z afrického Zanzibaru měl těžko napodobitelný hlas, který dodával kapele Queen punc výjimečnosti. Navíc proslul svým charismatem, na pódiu někdy působil jako neřízená střela a protože zemřel na nemoc AIDS, bylo o velkou publicitu navždy postaráno.

Rozhodující jsou ale hity skupiny, které se hrají dodnes. Některé dokonce fungují jako jakési hymny (We Are The Champions a We Will Rock You), ale i další skladby slyšíme nepřerušovaně již několik desetiletí. Například Under Pressure (společně s Davidem Bowiem), Tie Your Mother Down, Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love, nebo Radio Ga Ga.

Zájem o Queen nikdy neopadl, jak se to stalo jiným slavným kapelám nedávné minulosti. Projevilo se to i na snímku Bohemian Rhapsody. Celosvětově má zatím tento životopisný snímek tržby 640 milion dolarů, a to je na podobný druh filmu skutečně hodně.

Polistopadová top třicítka

Například v případě návštěvnosti (k neděli 16. prosince jej v českých kinech podle oficiálních údajů Unie filmových distributorů navštívilo 836 362 lidí, dnes už je to o něco víc) se Bohemian Rhapsody dostala do první třicítky od roku 1990. Což je fantastický úspěch. Letos je jednoznačně první. Na druhém místě v návštěvnosti v České republice za tento rok je americký Avengers: Infinity War se 622 tisíci diváky a na třetím místě překvapivě česká komedie Po čem muži touží (zatím 526 tisíc diváků), kterou přitom kritici roztrhali na kusy.

Výjimečné výsledky filmu o Queen vystoupí ještě více do popředí, když se podíváme na některé jiné snímky o hudebnících. Jistě, kapela Queen byla jiný level, ale přesto. Například na film 8. míle (8 Mile, rok 2002) o slavném americkém rapperovi Eminemovi přišlo do českých kin 111 642 diváků. To vůbec nebyl špatný výsledek, ale Bohemian Rhapsody se pohybují v jiných dimenzích. Pozoruhodně stejnou návštěvnost měly dokumentární celovečerní snímky Amy o zpěvačce Amy Winehouse a Rytmus sídliskový sen o známém slovenském rapperovi. Ten první dosáhl na 33 630 diváků, ten druhý na 32 998 lidí. Jak vidíme, jsou to řádově jiná čísla, než má skupina Queen.

Bylo by proto zajímavé vědět, jakých čísel by dosáhly v kinech nové filmy o The Beatles, The Rolling Stones či Led Zeppelin. I když se jedná o zcela výjimečné skupiny moderní historie, dovolím si tvrdit, že Queen a Mercuryho by nikdo z nich dnes nepřekonal.