Z filmu Králové zlodějů

Z filmu Králové zlodějů Zdroj: Bioscop

Na co do kina tento týden: Všude převládá stará dobrá ruční práce

Aktuální várka filmů je „stará“ na nejrůznější způsoby. Buď se jednotlivé tituly odehrávají před mnoha lety, nebo jsou vyprávěné starosvětsky, zachycují dávno minulé hodnoty, nebo všechno dohromady. Nabídce vévodí roztomile nekorektní kriminálka Králové zlodějů, v níž se krádeže století dopustí parta důchodců.

Kdyby se to skutečně nestalo, málokdo by ten příběh scenáristovi Joeu Penhallovi věřil. Ale v dubnu 2015 v Londýně skutečně došlo k velekrádeži, při níž z úschovny klenotů zmizely šperky a peníze za 200 milionů liber. Ukázalo se, že za akcí stojí gang důchodců a loupežnických vysloužilců. Králové zlodějů režiséra Jamese Marshe (oscarová Teorie všeho) jsou skromnější: ukradnou z podzemního sejfu věci „jen“ za 14 milionů, ale věková skupina odpovídá.

Oproti konvencím žánru se loupež odehraje relativně brzo v ději – ale to je proto, že těžiště příběhu neleží v samotném provedení, nýbrž v tom, jak si lupiči při rozdělování kořisti začnou jít po krku. Gang je totiž složený ze skoro samých zákeřných hajzlíků, kteří by jeden druhému nejradši nenechali ani vindru. Zábavnému filmu, který dokazuje, že jen věk sám o sobě z člověka neudělá vlídného stařečka, herecky vévodí letos pětaosmdesátiletý sir Michael Caine.

Horor Halloween se vrací k roku 1978, kdy vznikl stejnojmenný film Johna Carpentera. Ten se stal milníkem žánru a dočkal se dlouhé řady pokračování s klesající kvalitou. Sequely Halloween model 2018 ignoruje a navazuje na původní snímek, byť čtyticetiletý odstup zachovává. Čtyři dekády poté, co vyšinutý maniak Michael Myers povraždil pěkných pár adolescentů v americkém městečku Haddonfield, se vrah vrací na místo činu. Kde na něj čeká jediná přeživší oběť jeho někdejšího řádění. A s ní zase její dcera. Než se babička, matka a dívenka Michaelovi konečně postaví, uplyne hodně času a krve, ale nic zajímavého se nestane. Revoluci se zopakovat nepodařilo, nový Halloween je jen pro ctitele originálu.

Dvě premiéry se týkají války. Čtyři roky staré bosensko-srbské drama ...a dělo bylo ještě žhavé se odehrává v Sarajevu v roce 1994, oceňovaný český dokument Až přijde válka vypráví o vůdci samozvané slovenské domobrany, který se zjevně zhlédl v pravicových diktaturách 20. století.

České jsou i Hovory s TGM, povedená historická konverzačka inspirovaná stejnojmennou knihou, v níž vedou dialog Karel Čapek a Tomáš Garrigue Masaryk v podání Jana Budaře a Martina Huby. Z domácí produkce pochází i Mars, odehrávající se na malé základně na rudé planetě, ale působící jako sitcom z 90. let; hrají Tereza Nvotová, Petra Nesvačilová a další. Do třetice všeho českého do kin přichází komedie Jak se moří revizoři s Danou Morávkovou.

Nebývale štědrou nadílku doplňuje romantické drama Na Chesilské pláži. V příběhu podle knihy Iana McEwana (Pokání, Betonová zahrada) hrají Saoirse Ronan a Billy Howle novomanželský pár, jenž se neshodne na jistých zásadních věcech. Píše se rok 1962. Zcela mimo čas se už podle názvu odehrávají Čarodějovy hodiny, pohádka pro děti v režii Eliho Rotha, který si odskočil od brutálních rozprávěnek typu Hostel.

Nejoriginálnější premiérou týdne je fantaskní drama Tina a Vore, které se tady a teď odehrává jen naoko, protože stojí jednou nohou v severské mytologii. Na švédsko-dánských hranicích pracuje nepohledná celní úřednice Tina, která dokáže doslova vycítit lidské emoce. Život se jí změní, když potká záhadného vyvrhele s podobně zvláštní tváří. Film získal cenu Un certain regard na letošním festivalu v Cannes a je švédským kandidátem na nadcházející Oscary.