Avatar

Avatar Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování filmu Avatar se bude točit i v Maďarsku a Estonsku. Film měl rekordní tržby 2,8 miliardy dolarů

Avatar, jeden z nejpopulárnějších a nejnavštěvovanějších filmů posledních desetiletí, bude mít další čtyři pokračování. Druhý a třetí díl už režisér, producent a spoluautor scénáře James Cameron natáčí od loňského srpna. Maďarská média před několika dny oznámila, že část druhého pokračování vznikne také v Budapešti.

Natáčení druhého dílu začalo v srpnu 2017 v americké Kalifornii a práce na třetím dílu byly zahájeny loni v září na Novém Zélandu. Počítá se také s dalšími destinacemi. Jak napsal web Hungary Today, v létě by se mělo pracovat i v Budapešti.

 V dubnu sám režisér Cameron navíc potvrdil, že čtvrtý díl by se měl natáčet rovněž v pobaltském Estonsku. V estonské mytologii totiž našel boha Taara, který byl úzce propojený s přírodou. To by se mu mělo hodit pro produkci filmu. Jako lokalita byla vybrána vesnice Navi na jihovýchodě Estonska. Zřejmě to bude její „hvězdná hodina“ vcelé její historii.

Avengers jsou už čtvrtí

James Cameron také poměrně překvapivě oznámil přesná data světových premiér dalších dílů Avatara. Dvojka má mít premiéru 18. 12. 2020, trojka 17. 12. 2021, čtyřka 20. 12. 2024 a pětka 19. 12. 2025. Zda budou termíny dodrženy, se jenom uvidí. Proč je mezi třetím a čtvrtým dílem až tříletá přestávka, není jasné.

Avatar, který šel do kin v roce 2009, dosáhl na tržbách celosvětově na sumu 2,788 miliardy dolarů, což ho zařadilo na první místo v historických tabulkách. Druhý je film Titanic z roku 1997 (mimochodem, režisérem byl také Cameron) s tržbami 2,186 miliardy dolarů. Na čtvrtém místě je letošní novinka Avengers: Infinity War. Ta se pořád promítá, ale už má tržby 1,9 miliardy dolarů.

Populární Avatar bude mít další čtyři pokračování.