Zac Efron jako Kevin Von Erich ve filmu Železní bratři

Zac Efron jako Kevin Von Erich ve filmu Železní bratři Zdroj: Aerofilms

Film Železní bratři
Film Železní bratři
Film Železní bratři
Film Železní bratři
Film Železní bratři
5
Fotogalerie

Hezoun, komik, sériový vrah a teď wrestler s dobrým srdcem: Jak herecky rostl Zac Efron?

Začínal v Muzikálu ze střední, teď září v životopisném dramatu Železní bratři. Cesta k překonání nálepky hvězdičky od Disneyho bývá dlouhá a trnitá a málokomu, kdo tohle stigma nese, se přerod v charakterního herce či herečku podaří. Jak se stal Zac Efron ze zpívajícího basketbalisty jedním z nejzajímavějších jmen současného Hollywoodu?

Šestatřicetiletý kalifornský rodák prožil za svou kariéru více vzestupů a pádů, než byste napočítali vstřelených basketbalových košů v ikonické roli nultých let v Muzikálu ze střední. Zac Efron začal hrát již jako dítě a prvních úspěchů a ocenění se mu dostalo na přelomu tisíciletí. Formativní pro něj ale byla až role basketbalisty Troye Boltona v disneyovském hitu pro teenagery, v originále nazvaném High School Musical. Efron se ze dne na den stal idolem dospívajících dívek a kvůli dalším dvěma dílům muzikálové franšízy se na několik let zasekl ve škatulce hezouna a zpěváka, který nemá šanci na komplexnější dramatické role. Po Muzikálu ze střední následovaly podobné role vyjukaných středoškoláků (snímek Znovu 17 nebo Hairspray), ze kterých se Efron později přehrál do postav dospělých sukničkářů a rošťáků.

Filmy jako Sousedi nebo We Are Your Friends měly ukázat jeho odvrácenější stránku a pomoct mu vyklouznout z role hodného hocha a amerického miláčka, stále mu však nenabízely dostatečný prostor pro předvedení skutečného hereckého umu. Protože se mu však v komediálním žánru líbilo, vydržel brát téměř identické role až do roku 2017, který v jeho kariéře přinesl zlom v podobě dvou diametrálně odlišných, ale stejně významných a definujících rolí.

Pobřežní hlídka

Ve filmu Největší showman se po boku Hugha Jackmana vrátil ke svým hudebním kořenům a rozhodl se vyvrátit mýty o svém malém pěveckém rozsahu, které jej pronásledovaly od jeho muzikálových počátků. Role dramatika Phillipa Carlylea mu sice vynesla uznání kritiků, celý rok se ale nesl ve stínu jeho druhé postavy, plavčíka v remaku ikonického seriálu z devadesátých let Pobřežní hlídka. Zaujalo jeho vypracované tělo, a ne jeho herecké schopnosti.

Po Pobřežní hlídce se Efron na chvíli stáhl, zmizel z hledáčku médií a nebral další role. Později v rozhovoru pro magazín Men’s Health uvedl, že byl po Pobřežní hlídce vyhořelý a vyčerpaný a přemítal nad svou kariérou. 

Do záře reflektorů se vrátil o dva roky později ve vskutku netradiční roli, ve které oslnil diváky. Pro svůj herecký comeback a pokus o posunutí kariéry novým směrem si vybral roli jednoho z nejodpudivějších mužů americké historie, sériového vraha Teda Bundyho. Snímek Joea Berlingera Zlo s lidskou tváří, který šokoval diváky na festivalu Sundance, dal Efronovi konečně šanci ukázat do té doby neviděnou hereckou polohu a zároveň zužitkovat nevinně vypadající tvář.

Nohama na zemi

Během covidu herec přesídlil do Austrálie a celý svět pak překvapil znovu – díky cestovatelské sérii Zac Efron nohama na zemi, kde definitivně vyvrátil představy o zpovykané hollywoodské hvězdě. V pořadu, který vznikl pro streamovací službu Netflix, se ukazuje jako empatický a vnímavý muž, jenž hledá udržitelná řešení pro budoucnost a projevuje zájem o duševní zdraví a mindfulness.

Nově nabyté pověsti hodného a citlivého hocha si všiml i režisér Sean Durkin, když obsazoval svůj životopisný spektákl Železní bratři a pro hlavní roli wrestlerské ikony Kevina Von Ericha hledal fyzicky zdatného a empatického představitele. „Kevin je ztělesněné dobro. Jeho obsazení tedy bylo dost obtížné, protože čistá dobrota se nedá předstírat,“ popisuje ústřední roli Durkin. „Pak jsem se ale setkal se Zacem a během minuty jsem to věděl. Z něj Kevin Von Erich prostě vyzařoval. Chtěl jsem, aby do role přenesl své upřímné srdce, svou laskavost a něhu,“ vzpomíná režisér.

S rolí Kevina Von Ericha se pojila těžká fyzická příprava, která však nebyla pro Efrona, kterého fyzično provází celou kariéru, žádný problém. Už od raných začátků byl americký herec vyzdvihován pro svůj vzhled a svou formu. Sám je velkým fanouškem fitness, a dokonce má i vlastní sportovní kanál na YouTube, kde ukazuje, jak jí a cvičí. Efron je velkým zastáncem udržitelné fitness cesty a snaží se ji na svých sociálních médiích propagovat. Otevřeně mluví o únavě z hollywoodského tlaku na tělesný vzhled, který mu po natáčení Pobřežní hlídky, kdy často ani nedoplňoval tekutiny a bral odvodňovací přípravky, zničil zdraví.

Jak se mu povedlo skloubit herecký um s fyzickou proměnou, kdy pro roli Kevina Von Ericha, přibral (udržitelně!) osmnáct kilo svalů, se můžete přesvědčit v kinech od 7. března ve filmu Železní bratři.