Eva Vejmělková jako Píšťalka

Eva Vejmělková jako Píšťalka Zdroj: archiv Blesku

Píšťalka Eva Vejmělková slaví 55 let. Byla sex symbolem 80. let, dnes se věnuje psychologii

Herečku Evu Vejmělkovou, která se narodila 4. března 1969 v Karviné, znají diváci zejména jako Píšťalku ze snímku Jak básníkům chutná život nebo představitelku titulní role z hudební trilogie Fontána pre Zuzanu.

Vystudovala herectví na ostravské konzervatoři a psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Kromě herectví se věnuje psychologii a práci s drogově závislými. A kromě jiného napsala i román Růžové moře. 

Pokračování 2 / 7

Ženská pomsta

Eva Vejmělková v pohádce Kačenka a strašidlaEva Vejmělková v pohádce Kačenka a strašidla | ČSFD

Zahrála si třeba Elvíru v pohádkových příbězích o Kačence a strašidlech a zatím naposledy se před kamerou objevila v roce 2020 ve filmu svého manžela Dušana Rapoše Ženská pomsta.

Pokračování 3 / 7

Psycholožka

Eva Vejmělková v komedii Ženská pomsta.Eva Vejmělková v komedii Ženská pomsta. | archiv filmu

Dnes se věnuje hlavně své psychologické praxi, specializuje se na partnerské vztahy a léčbu depresí či úzkostí.

Pokračování 4 / 7

Ochotnické divadlo

Takhle zářila Eva Vějmělková v polském filmu Penelopy z roku 1988.Takhle zářila Eva Vějmělková v polském filmu Penelopy z roku 1988. | Foto: Aha! - ara

Herecké sklony podědila nejspíše po matce, která hrála ochotnické divadlo, sama pak v osmé třídě dostala dětskou roli v německém filmu Modrá hodina a po základní škole zamířila na konzervatoř.

Pokračování 5 / 7

Fontána

Fontána pre ZuzanuFontána pre Zuzanu | archiv

„Vůně filmových líčidel a zvuk kamery mne natolik okouzlily, že jsem už neuvažovala o jiném povolání než herectví," vzpomínala Vejmělková, která se už v 16 letech po celém Československu proslavila v hudebním filmu Fontána pre Zuzanu, který režíroval její budoucí manžel Dušan Rapoš.

Pokračování 6 / 7

Básníci

Eva VejmělkováEva Vejmělková | Aha! – Marek Pátek, ara

V roce 1987 následovala její druhá nejslavnější role, a to v druhém díle Kleinova „básnického cyklu", později se věnovala i divadlu. Na přelomu tisíciletí herectví postavila na druhou kolej, po studiích na Univerzitě Palackého v Olomouci se začala věnovat psychologii.

Pokračování 7 / 7

Eva Vejmělková s manželemEva Vejmělková s manželem | profimedia

V roce 2000 se také po dlouhém vztahu v Las Vegas provdala za Dušana Rapoše, se kterým má dvě dcery. Občas se sice objeví před kamerou, většinu času ale věnuje terapeutické praxi.