Krátkometrážní film Electra

Krátkometrážní film Electra Zdroj: Pragueshorts

Krátkometrážní film 27
Krátkometrážní film Letuška 737
Krátkometrážní film Bolavlk
Krátkometrážní film Deniska umřela
Krátkometrážní film Lemon Tree
12
Fotogalerie

Na délce (ne)záleží. Pragueshorts nabízí tři soutěže, Almodóvara, Mádla a Brutal Relax Show

Festival krátkých filmů Pragueshorts se koná již 18. rokem pod hlavičkou MFF Karlovy Vary. Slavnostní zahájení 28. února v pražském Biu Oko obstará speciální výběr šesti snímků včetně události loňského festivalu v Cannes, nejnovějšího krátkého filmu Pedra Almodóvara Zvláštní způsob života. Přehlídka běží do 3. března i v dalších pražských biografech Světozor, Atlas a Kino Pilotů. Vybrané snímky z programu budou poté ke zhlédnutí na VOD platformě KVIFF.TV.

Mezinárodní soutěž představí celkem 27 filmů v pěti promítacích blocích. Tradičně nebudou chybět snímky oceněné na těch nejprestižnějších mezinárodních festivalech. Z Cannes na Pragueshorts přijíždí Zlatou palmou ověnčený animovaný snímek 27, nezvykle otevřený a provokativní generační autoportrét od talentované režisérky Flóry Anny Budy. Hlavní cenu na Berlinale získala pozoruhodná filmová esej Housenky, v níž se proplétají stesk, zapomenutá minulost, složitá současnost i ženská témata. Vítěz festivalu v Locarnu Studie o empatii zpochybňuje v lehce ironickém tónu naši skutečnou schopnost vcítit se do druhých.

V Národní soutěži, jejíž program se letos poprvé otevřel i animované a dokumentární tvorbě, se představí žánrově i formálně pestrý výběr 15 snímků ve třech blocích. Kromě filmů, které budou v rámci Pragueshorts uvedeny na plátně úplně poprvé, představí festival i snímky úspěšně promítané na prestižních zahraničních přehlídkách – v Cannes uvedenou Electru Darii Kashcheevy a Osmý den Petra Pylypčuka nebo snímek Deniska umřela Philippa Kastnera, jehož světová premiéra se uskutečnila na Berlinale.

Mrtě smrtí

Soutěžní sekce Labo, pravidelně představující neotřelé a inovativní přístupy k filmovému jazyku i formám vyprávění, letos čítá sedm děl. Snímek AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmann, oceněný na festivalu v Sundance, zkoumá šikanu bující na hranici mezi skutečným a virtuálním světem. Ve virtuálním světě se odehrávají i dva další snímky: Kinderfilm od uměleckého kolektivu Total Refusal, jehož děj je zasazen do počítačové hry GTA, a Buďme kamarádi Arna Coena a Rodgera Werkhovena, jehož protagonisty jsou umělou inteligencí vygenerovaní herci.

Dramaturgové festivalu si pro návštěvníky připravili i několik tematických programů. Na slavnostním zahájení se představí speciální výběr šesti filmů – exkluzivně zde bude promítán Zvláštní způsob života Pedra Almodóvara. Ve snímku, jehož světová premiéra se uskutečnila na festivalu v Cannes, hrají Pedro Pascal a Ethan Hawke kovboje, kteří se po 25 letech znovu shledávají. Večer 29. února bude patřit populární, živě moderované Brutal Relax Show. V komponovaném programu béčkových, parodických, bizarních a ztřeštěných snímků diváci uvidí například horor Čerstvá krev režisérky Emmy Westenberg s Clarou McGregor v hlavní roli nebo krátký dokument Jana Soldata Mrtě smrtí, jenž ukazuje přes 70 scén, ve kterých postavy ztvárněné ikonickým záporákem Udo Kierem dramaticky umírají.

Beta Boys

Jiří Mádl, který do kin letos uvede svůj třetí celovečerní film, bude na Pragueshorts k vidění ve čtyřech „kraťasech“. Jsou jimi absolventský film Vojtěcha Kotka Ctrl Emotion, vizuálně poutavé drama Karla Šindeláře Dřevo na příští zimu, Cenou české filmové kritiky oceněný snímek Petra Januschky Ostrov svobody a Miluji tě, Pucinko, který Mádl režíroval v období lockdownu.

Pro rodiče s dětmi festival nachystal dva programy. Pragueshorts dětem, určený především předškolákům, představí pestrý výběr složený z animovaných i hraných filmů z celého světa, u kterých se pobaví nejen děti, ale i dospělí. Pro ty navštěvující první stupeň základní školy je připraven promítací blok Šortky. Geograficky i žánrově rozmanitý program bude doprovázen živým dabingem a doplněn debatou s dramaturgem festivalu. Téma maskulinity z různých úhlů pak prozkoumává pět snímků v tematickém bloku Beta Boys.