Christina Ricci a Samuel L. Jackson ve filmu V řetězech

Christina Ricci a Samuel L. Jackson ve filmu V řetězech Zdroj: Paramount Classics

Samuel L. Jackson slaví 75 let. Zabiják, překupník i zachránce nymfomanky. Tady jsou jeho zásadní role

To, že míval problémy s koktáním, byste do něj neřekli. To, že si od řečového „záseku“ pomáhá slovem „motherfucker“, k němu ale sedí velmi trefně. Samuel L. Jackson se relativně pozdě proslavil jako představitel hláškujících drsňáků, na kontě nicméně má i některé velmi odlišné postavy. Která je vaše nejoblíbenější?

Druhou a daleko rozjetější část kariéry mu nastartoval kamarád z videopůjčovny. Je i talentovaným muzikantem a údajně i nejvýdělečnějším hercem všech dob. Tady je deset jeho podle nás nejzajímavějších filmů. A teď se můžeme pohádat. 

Pokračování 2 / 11

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Video placeholde
Pulp Fiction: Historky z podsvětí • Miramax Films

Je vám pětačtyřicet, máte za sebou nepříliš zásadní role ve dvanácti filmech a bojíte se, že už vás v životě ani v kariéře nic moc jiného nečeká. A pak vám ten divnej kamarád, co dělal ve videopůjčovně a viděl asi milión bijáků, napíše na tělo roli trochu jednoduššího zabijáka ve filmu, jehož scénář velké studio TriStar Pictures odmítlo jako „moc dementní“. Zbytek je, jak se říká, historie. Pulp Fiction: Historky z podsvětí získaly Zlatou palmu v Cannes a staly se senzací a kultem, Samuel L. Jackson byl za postavu Julese Winnfielda nominován na Oscara a otevřela se před ním druhá, daleko zářivější fáze kariéry.

Pokračování 3 / 11

Jackie Brown (1997)

Video placeholde
Jackie Brown • 1997 Miramax

S Tarantinem Jackson natočil víc filmů. Jules Winnfield herce proslavil, ale teprve jako zlý parchant Ordell Robbie v Tarantinově nejlepším snímku Jackie Brown Jackson zazářil naplno. Robbie se živí v Los Angeles jako překupník zbraní a zbraně taky neváhá tasit: ten, kdo ho podvede, ohrozí nebo třeba jen vytočí, většinou velmi rychle skončí špatně. Stárnoucí letuška Jackie se ale rozhodne zkusit si sáhnout po šanci na lepší život jednou provždy a má to být právě na úkor Robbieho... Nekompromisní drsňák Jacksonovi vynesl Stříbrného medvěda na Berlinale a nominaci na Zlatý glóbus.

Pokračování 4 / 11

V řetězech (2006)

Video placeholde
V řetězech • Paramount Classics

Kolik takových malých klenotů mohl mít Samuel L. Jackson na kontě, kdyby neztrácel čas šaškováním v adaptacích komiksů od Marvela! V zapadákově kdesi v Mississippi žije stárnoucí farmář Lazarus, někdejší bluesman. Jednou najde u cesty Rae (rovněž vynikající Christina Ricci), holku pochybné pověsti, polonahou a zmlácenou do bezvědomí. Hluboce věřící Lazarus se jí ujme a rozhodne se ji vykurýrovat – nejen z fyzických ran, ale hlavně z démonů nymfomanie, i kdyby to znamenalo přikurtovat ji řetězem k radiátoru. Ve žhnoucím příběhu o dvou ztracených duších Jackson uplatnil vzpomínky na dětství v Tennessee i svůj málokdy vytěžovaný hudební talent.

Pokračování 5 / 11

Vyvolený (2000)

Video placeholde
Vyvolený • Touchstone Pictures

Samuel L. Jackson jako Elijah Price, muž trpící vrozenou poruchou způsobující extrémní křehkost kostí, velký fanoušek komiksů a sám svým způsobem komiksová postava, jak se ukáže v závěrečném twistu typickém pro autorského filmaře M. Night Shyamalana. Ve Vyvoleném, stojícím neprávem ve stínu Shyamalanova hitu Šestý smysl, Jackson hraje po boku Bruce Willise, se kterým se v Pulp Fiction na plátně navzájem moc neužili. Herec si roli Elijaha zopakoval ve volných pokračováních Rozpolcený a Skleněný.

Pokračování 6 / 11

Smrtonosná past 3 (1995)

Video placeholde
Smrtonosná past 3 • 0th Century Fox

A ještě jedno herecké setkání s Brucem Willisem. Tentokrát spojují síly jako životem, prací a vánoční smůlou otřískaný policajt John McClane a Jackson coby černošský majitel krámku Zeus, který McClaneovi nezištně pomůže a zaplete se tak do boje proti megalomanskému psychopatu Simonovi. Nezvyklé parťáctví vznikne, když McClane na Simonův rozkaz nakráčí do Harlemu s cedulí, že nenávidí černochy, a Zeus ho před spravedlivým hněvem svých bratří prostě nemůže nezachránit. Řádná chlapácká souhra v pohříchu opomíjeném dílu slavné akční série.

Pokračování 7 / 11

Jednej správně (1989)

Video placeholde
Jednej správně • Universal Pictures

Ještě před Pulp Fiction měl Jackson několik menších rolí ve filmech průkopnického scenáristy a režiséra Spikea Leeho, který ve svých filmech často řešil mezirasové pnutí a násilí. Nejslavnější a nejvýznamnější z nich Jednej správně se odehrává během žhavého léta v brooklynském sousedství, kde stoupá napětí mezi Afroameričany a Italoameričany. V obsazení s řadou dalších budoucích známých jmen (John Turturro, Rosie Perez, Martin Lawrence...) Jackson hraje místního DJe s přezdívkou Mister Señor Love Daddy.

Pokračování 8 / 11

Drsnej Shaft (2000)

Video placeholde
Drsnej Shaft • New Line Cinema

Role, která jako kdyby byla Jacksonovi ušitá na míru, i když jde o volné pokračování blaxploitation série ze začátku 70. let. John Shaft II je drsný newyorský policajt, jemuž zkříží cestu zpovykaný synek bohatého a vlivného magnáta Wade. Shafta to stojí místo, Wadea jen dočasný pobyt v zahraničí. Když se mladý padouch vrátí do USA a soudy jsou na něj zase krátké, rozhodne se polda vzít spravedlnost do svých rukou... Jackson si roli Shafta zopakoval o skoro dvacet let později v komediálněji pojatém pokračování, nazvaném u nás prostě Shaft.

Pokračování 9 / 11

Coach Carter (2005)

Video placeholde
Coach Carter • Paramount Pictures

Samuel „Motherfuckin'“ Jackson v pro něj nezvyklé poloze: hraje na dojetí, navíc v příběhu podle skutečných událostí. Ve sportovním dramatu ze středoškolského prostředí ztvárňuje (o patnáct let mladšího!) trenéra Kena Cartera, který se v roce 1999 dostal do amerických zpráv nečekanou strategií: odmítl dál trénovat svůj vítězný tým, dokud se hráči nezačnou pořádně učit a nedají si do pořádku osobní životy. Jackson tedy jako kouč Carter drží své ovečky dál od drog, radí jim s plánovaným rodičovstvím a zkrátka se jim stává přísným, ale spravedlivým náhradním otcem. I slzička ukápne.

Pokračování 10 / 11

Hadi v letadle (2006)

Video placeholde
Hadi v letadle • New Line Cinema

Hadi v letadle je film o hadech v letadle. Jedovatých hadech v letadle. Jedovatých hadech v letícím letadle plném lidí, kteří před nimi nemají kam utéct. Absurdně jednoduchá zápletka jdoucí ruku v ruce s podobně přímočarým názvem vzbudila ještě před premiérou filmu značný zájem i pobavení a vyvolala mohutnou odezvu v podobě internetového humoru. Film samotný velkému očekávání bohužel nedostál, ale to nic nemění na tom, že role zachmuřeného hláškujícího agenta FBI Nevilla Flynna, který měl na palubě letadla původně chránit korunního svědka, byla pro Samuela L. Jacksona jako stvořená.

Pokračování 11 / 11

Star Wars: Epizody I–III

Video placeholde
Star Wars • 20th Century Fox

Sanuel L. Jackson je údajně nejvýdělečnější herec všech dob: objevil se ve snímcích, které v tržbách přinesly v souhrnu přes 27 miliard dolarů. Při vší úctě k němu to však nevypovídá o jeho hereckém umění jako spíš o tom, že se objevil minimálně ve dvou komerčně extrémně úspěšných filmových sériích. Tou lepší z nich (vedle marvelovek) jsou Star Wars, kde ztvárnil rytíře řádu Jedi jménem Mace Windu, prý druhého nejmocnějšího hned po Yodovi. Poznáte ho podle světle fialového světelného meče.