Film Rivalové

Film Rivalové Zdroj: Tady Vary

Film Panenky na útěku
Film Panenky na útěku
Film Panenky na útěku
Film Panenky na útěku
Panenky na útěku
19
Fotogalerie

Kino jako dárek: TADY VARY odtajňují šest nejzajímavějších snímků roku 2024

TADY VARY, odehrávající se paralelně každý měsíc v 56 kinech v celé republice, odtajňují jarní program: 10. ledna nás čeká vítězný snímek benátského festivalu Chudáčci, 7. února nezávislý hit The Iron Claw, 13. března novinka oscarového režiséra Ethana Coena Panenky na útěku, 24. dubna Zendaya v hlavní roli snímku Rivalové, 22. května životopisné drama Priscilla a 12. června nejoblíbenější divácký film letošních Varů, francouzské historické drama Ve jménu cti.

Na úvody s hosty, červený koberec i festivalovou atmosféru jste si v rámci předpremiérového projektu TADY VARY 2023/2024 už zvykli. Letošní rok uzavře 13. prosince projekce restaurovaného kultovního filmu Láska nebeská ve 4k remasterované verzi, která slaví dvacet let od premiéry. Předpremiérové večery TADY VARY pak budou pokračovat i v roce 2024: na všech šest snímků jarní sezóny je od 5. prosince v prodeji předplatné ve vánočním dárkovém balení.  

Šest zásadních 

  1. Film Chudáčci režiséra Yorgose Lanthimose, který si letos za snímek odnesl Zlatého lva za nejlepší film z festivalu v Benátkách, bude mít předpremiéru 10. ledna. V hlavních rolích Emma Stone a Mark Ruffalo.
  2. The Iron Claw je název životopisného filmu, ale i označení profesionálního chvatu ve wrestlingu, který v 80. letech zpopularizovala dynastie profesionálních wrestlerů – rodina Van Erichových. V rolích wrestlerských legend září Zac Efron, Jeremy Allen White a Harris Dickinson. Snímek režiséra Seana Durkina bude na programu 7. února. 
  3. Legendární režisér Ethan Coen, který se svým bratrem režíroval hity Big Lebowski, Fargo nebo Tahle země není pro starý, natočil očekávanou novinku Panenky na útěku. Aktéry jsou dvě holky, které potřebují změnu, a banda gangsterů, která potřebuje kufr, jenž se nedopatřením dostal těm dvěma do rukou. Datum uvedení 13. března.  
  4. Jednu z největších nastupujících hereckých hvězd, americkou herečku a zpěvačku Zendayu, známou z Duny nebo seriálu Euforie, uvidí diváci na plátně 24. dubna ve filmu Lucy Guadagnina Rivalové (USA, 2024). 
  5. Ve středu 22. května je na programu Priscilla (USA, 2023) věnovaná láskyplnému a často turbulentnímu vztahu manželů Presleyových. Ten líčí režisérka Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) nikoliv očima Elvise, nýbrž jeho ženy Priscilly. 
  6. Poslední projekcí sezóny Tady Vary je 12. června 2024 vítěz Divácké ceny deníku Právo na 57. ročníku karlovarského festivalu, film herce, scenáristy a režiséra Vincenta Pereze, hosta letošního festivalu, usazený do Paříže konce 19. století Ve jménu cti.

Mezi Sokolovem a Třincem 

Tady Vary neboli filmařská liga mistrů pokračuje sérií výjimečných titulů, jež posunou jarní kinozážitky současných i budoucích abonentů tohoto projektu do kategorie nezapomenutelných,” říká umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och. „Z návštěv kina se stává nádherný rituál, který k naší radosti společně prožívají tisíce fanoušků mezi Sokolovem a Třincem.”

Tady Vary přinášejí do českých kin nový model filmových předpremiér s předplatným; kinaři z různých koutů republiky potvrzují nadšení diváků a výjimečnou atmosféru, kterou s sebou projekce přinášejí. Nový formát si pochvalují namátkou v Českých Budějovicích. „Lidé mají festivaly rádi, ale ne každé město může festival uspořádat, ne každý člověk se pak vydá na nějaký festival. Takže prožít deset festivalových večerů za rok je skvělým zážitkem,” říká Martin Zeman, dramaturg Biografu Kotva.

Jarní předplatné 2024

Předplatné na druhou část filmové sezóny si můžete pořídit i teď – jako vánoční dárek pro sebe či své blízké. Místo šesti filmů zaplatíte pět, jeden je gratis. To je výhoda i pro případ, že některý z večerů nestihnete. Vstupenky jsou přenosné, můžete je snadno přenechat přátelům nebo rodině. Kino si vyberte sami: mapa s výpisem všech 56 kin, které se akce Tady Vary zúčastní, je na tomto odkazu, další info na www.tadyvary.cz.