Video placeholde
.
.
.
.
.
23
Fotogalerie

Sbohem, Diano! Trailer k první části závěrečné řady seriálu Koruna je venku

Ať chceme, nebo ne, seriál Koruna, v Británii už trochu vysmívaný a jinde na světě stále milovaný, zůstává i po páté řadě binge-watchingovým materiálem. Seriál inspirovaný vládou královny Alžběty II. má na svém kontě namátkou 15 nominací na cenu BAFTA, 10 nominací na Zlatý glóbus (z toho 4 vítězství) a 69 nominací na Emmy (z toho 21 vítězství). Netflix i scenárista Peter Morgan proto už loni v listopadu potvrdili, že šestá, poslední řada, jejíž natáčení bylo načas zastaveno po královnině smrti, bude mít premiéru přesně za rok. Svůj slib dodrželi: první část poslední řady (díly 1–4) má premiéru 16. listopadu.

Jak skončí závěrečná řada seriálové ságy, která se vysílá od roku 2016, se následně ukáže 14. prosince, kdy na Netflixu vyjdou díly 5 až 10. Časově se seriál bude zabývat lety 1997–2005, první trailer už ale naznačuje, jak detailně tvůrci pojmou jeden z nejtragičtějších příběhů britského království – osudovou dopravní nehodu princezny Diany v létě 1997.

Na páté řadě Koruny byla jedna věc bezchybná: herecké obsazení, jehož základ zůstává i v řadě této. Do rolí Charlese v nejlepších letech a Diany po třicítce se tak vracejí charismatický britský herec Dominic West a vynikající Australanka Elizabeth Debicki, na které pátá řada Koruny stála a padala: její Diana disponuje obrovským emocionálním nábojem, je vtipná, křehká i ve své křehkosti občas nesnesitelná. Na trůn Britského království pak v páté řadě usedla herečka Imelda Stauntonová, nepůvabná, únavně stará i tvrdá, snad až příliš bez empatie – zůstává i v řadě šesté. Herecky měnit se pak budou oba princové William i Harry (dle věku), ve druhé polovině šesté řady je pak netrpělivě očekáván výkon devatenáctileté herečky Meg Bellamy, která bude hrát mladou Kate Middleton. Objeví se jako studentka univerzity v St. Andrews, kde se seznámila se svým budoucím mužem.

O čem budou první čtyři epizody, se zdá jasné: mají zachycovat rozkvět vztahu mezi princeznou Dianou a Dodim Fayedem až do osudné nehody, kdy se palác bude snažit vyrovnat se ztrátou a přijmout zodpovědnost za truchlící lid. Právě kolem smrti Diany však v britské historii i médiích zůstává dodnes spousta otazníků, které nebyly nikdy zodpovězeny: s o to větším napětím se na poslední řadu Koruny čeká.