Video placeholde
Film Bod obnovy
Film Bod obnovy
Film Bod obnovy
Film Bod obnovy
Film Bod obnovy
15
Fotogalerie

Bod obnovy: Budoucnost dává ústavní právo na jeden celý život. Zaslouží si ho lidé vůbec?

Je rok 2041. Společenská a ekonomická nerovnost vedly k nárůstu počtu násilných činů. Lidé proto mají ústavní právo na „jeden celý lidský život“: v případě nepřirozené smrti, například při autonehodě nebo po teroristickém útoku, jsou oživeni a pokračují v nastavené existenci. Stačí, aby si každých osmačtyřicet hodin vytvářeli digitální zálohu své osobnosti – takzvaný bod obnovy. Ambiciózní kriminalistka Em Trochinowská (Andrea Mohylová) však dostává na starost případ, který se hned tak nevidí: absolutní vraždu, po níž už není možné oběti vrátit do života. Vyšetřování se jí osobně dotýká, protože před dvěma lety podobným způsobem přišla o manžela Petra. Stal se jednou z obětí řádění teroristické skupiny Řeka života… Film je ode dneška možné vidět na streamovací službě Netflix.

Tvůrci Bodu obnovy v čele se scenáristou a režisérem Robertem Hlozem tvrdí, že jejich snímek je první českou sci-fi od ­Ikarie XB1 (1963) a Akumulátoru 1 (1994). Jeden z důvodů, proč je sci-fi tak náročný žánr, spočívá v tom, že takový film potřebuje mít propracovaný svět s vlastními pravidly, působivými vizuály a věrohodnými detaily všedního života. A svět v Bodu obnovy funguje na všech úrovních. Po výtvarné stránce těží ze skvěle vybraných exteriérů nejrůznějších stylů, od soudobé budovy Fakulty humanitních studií UK v pražské Tróji přes bývalou Ústřední telekomunikační budovu na Žižkově a brutalistní obchodní dům Kotva až po stoletý Stránovský viadukt s barokním kostelem sv. Jiří u paty. Do nich jsou zasazené strohé a syrové interiéry. Postavy v téměř současných, ale v něčem futuristických kostýmech používají náležitosti k sebezálohování se stejnou samozřejmostí jako my mobily. Příběh pak staví na půdorysu korporace ovládající naše životy a na dystopické vizi lidí, kteří mají tak velký strach ze smrti, až se bojí žít. Hlavní hrdinka se zvláštním studeným charismatem rozplétá až noirový příběh několikanásobné vraždy, v níž hrají stejně velké role láska, slabost, chybějící vzpomínky i masívní konspirace.

Srovnání s klasikou Ridleyho Scotta Blade Runner je nasnadě – a je také největší poctou, jaké se každému filmu v tomto žánru může dostat. Sci-fi thriller Bod obnovy je suverénním debutem, který v tuzemském prostředí nemá obdoby. Zabírá jako napínavá kriminálka i coby audiovizuální zážitek, a navíc nadchne filozofujícím přesahem, jenž kulminuje ve scéně s komunitou, která se rozhodla žít bez záloh – a beze strachu. A až se bude Bodu obnovy ve Varech tleskat vestoje, jako že by se fakt mělo, velká část aplausu bude patřit Andree Mohylové a Ivetě Duškové v hlavních ženských rolích.

Bod obnovy
Režie: Robert Hloz
ČR / SR / Polsko / Srbsko 2023