Brandon Lee ve filmu Vrána

Brandon Lee ve filmu Vrána Zdroj: Buena Vista International

Tragické nehody z natáčení. Vrána, Harry Potter, Top Gun a další filmy. Uťaté hlavy i zlámané páteře

Letos uplyne 50 let od smrti Bruce Leeho a zároveň i 30 let od smrti jeho syna Brandona. Zatímco o příčinách úmrtí popularizátora akčních filmů se dodnes spekuluje, v případě Brandona je na vině jednoznačně nepozornost filmového štábu během natáčení. V historii kinematografie nebyl první, ale bohužel ani poslední obětí. 

Pokračování 2 / 8

Vrána

Brandon Lee ve filmu VránaBrandon Lee ve filmu Vrána|Buena Vista International

Brandona Leeho sice doprovázel odlesk slávy jeho otce, ale v silné konkurenci devadesátkových akčních hrdinů to rozhodně neměl snadné. Do natáčení komiksové adaptace Vrána proto vkládal on i produkční tým maximum. Snaha být co nejtemnější a nejautentičtější údajně vedla i k osudnému rozhodnutí nepoužívat ve zbraních slepé náboje, které jsou na detailním záběru rozpoznatelné. Namísto nich rekvizitář použil náboje pravé, ze kterých odstranil střelný prach. Z jedné patrony se ale uvolnila kulka a nedopatřením zůstala v hlavni i při natáčení scény, kdy byla pistole nabitá slepými náboji. Ty sice kulku nemají, ale mají prachovou nálož kvůli autentickému záblesku a zvukovému efektu. Zapomenutou kulku tato nálož vystřelila razancí dostačující k tragédii. Omyl si štáb uvědomil až v okamžiku, kdy měl nezranitelný superhrdina Eric Draven po zákeřném výstřelu vstát, ale nevstal. Po převozu do nemocnice Lee zranění podlehl, kulka byla nalezena zaseknutá až u páteře.

Pokračování 3 / 8

Vymítač ďábla

Vymítač ďáblaVymítač ďábla|1973 : 2000 Warner Bros

Podle hollywoodských pověstí provázela celé natáčení satanského hororu smůla a skončila až poté, co režisér William Friedkin přivedl na plac kněze, aby produkci požehnal. To je sice samozřejmě výmysl, ale úrazy a nehody se při natáčení opravdu děly. Hned na začátku natáčení vlétl do rozvodové skříně pták a po vzniklém zkratu shořela většina připravených kulis (pověst opět praví, že se požár nedotkl jen kulis ložnice, kde na zdi visel krucifix). Herečka Ellen Burnsteinová pak v jedné scéně měla po úderu posedlé dcery odletět přes pokoj. Tažné zařízení ji ale odmrštilo takovou silou, že si z natáčení odnesla trvalé zranění zad. Úraz se nevyhnul ani představitelce hlavní role Lindě Blairové. Při natáčení scény, kdy se s posedlou dívkou Regan zmítá celá postel, se uvolnil vázací popruh a mechanismus s nebohou herečkou mlátil tak silně, že utrpěla zlomeninu bederní páteře. Její bolestný křik byl ale velmi autentický, takže scéna zůstala i ve finálním střihu filmu. 

Pokračování 4 / 8

Twilight Zone

Vrtulník po havárii při natáčení filmu Twilight zoneVrtulník po havárii při natáčení filmu Twilight zone | wikimedia Commons

Filmová verze seriálu Zóna soumraku byla počinem Stevena Spielberga a Johna Landise. Landis sám do čtyřdílné antologie přispěl epizodou o muži, který cestuje časem a snaží se odčinit své hříchy záchraňováním nevinných dětí. Jednou z jeho zastávek byla válka ve Vietnamu a natáčení zahrnovalo spoustu střelby, pyrotechniky a vrtulníků. Kvůli skluzům v harmonogramu se Landis rozhodl točit za velmi složitých povětrnostních podmínek, což vedlo k jedné z nejděsivějších filmařských tragédií. Nenadálý poryv větru a výbuch falešného granátu poslal jednu z helikoptér do nevypočitatelné spirály, která skončila přímo na místě, kudy právě utíkali herci. Představitel hlavní role Vic Morrow a dětský herec Myca Dinh Le přišli o hlavu, herečku Renee Shin-Yi Chenovou rozdrtil trup vrtulníku, ve kterém se zároveň těžce zranilo šest dalších herců. 

Pokračování 5 / 8

Harry Potter a Relikvie smrti (1. část)

Kaskadér David Holmes s herci z Harryho PotteraKaskadér David Holmes s herci z Harryho Pottera | Instagram

Špatně načasovaný výbuch pyrotechniky se stal osudným i kaskadérovi Davidu Holmesovi, který při natáčení ságy Harryho Pottera dubloval Daniela Radcliffa. Během scény letu na koštěti v první části Relikvií smrti ho exploze odmrštila do zdi a následoval nekontrolovaný pád. Hned poté, co se probral k vědomí, Holmes zjistil, že necítí nohy a nemá cit v rukou. V nemocnici mu pak oznámili, že nehoda vedla ke zlomenině páteře, ochrnutí dolních končetin a ztráty hybnosti rukou. Přestože je trvale upoután na vozík, začal Holmes později řídit a závodit ve speciálně upraveném automobilu. Společně s Danielem Radcliffem také natáčí podcastovou sérii Cunning Stunts, kde oba zpovídají filmové kaskadéry. 

Pokračování 6 / 8

Top Gun

Top GunTop Gun | Paramount Pictures

Nehody se nevyhýbají ani nejlépe zajištěným produkcím a největším profesionálům. Při natáčení leteckých scén původního Top Gunu byl hlavním esem slavný pilot a kaskadér Art Scholl. Měl za sebou role v desítkách televizních i filmových projektů, včetně The A-Team, Iron Eagle a Indiana Jones a Chrám zkázy. Během natáčení akrobatické scény nad mořem začalo mít Schollovo letadlo problémy s udržením výšky. Poslední slova, která se ozvala z vysílačky, byla: „Mám tu problém. Mám tu velký problém.“ Ani letadlo, ani Schollovo tělo nebylo nikdy nalezeno.

Pokračování 7 / 8

Resident Evil: The Final Chapter

Kaskadérka Olivia Jacksonová se zranila během natáčení filmu  Resident Evil: The Final Chapter při jízdě na motocyklu.Kaskadérka Olivia Jacksonová se zranila během natáčení filmu Resident Evil: The Final Chapter při jízdě na motocyklu. | Profimedia

Natáčení (bohudík) posledního pokračování zombie série postihly hned dvě vážné nehody. Kaskadérka Olivia Jacksonová se při jízdě na motocyklu srazila s rigem kamery. Po havárii ležela dva týdny v kómatu, měla poškozený mozek, roztrhnutou krční tepnu, zlomená žebra a paži rozdrcenou natolik, že musela podstoupit amputaci. Necelé dva měsíce poté došlo k závadě na natáčecí plošině a špatně zajištěné auto při pádu rozdrtilo člena štábu Ricarda Cornelia.

Pokračování 8 / 8

Transformers: Odvrácená strana měsíce

Transformers: Odvrácená strana měsíceTransformers: Odvrácená strana měsíce|Paramount Pictures

Když se nehoda stane filmovým kaskadérům, je to sice smutné, ale pochopitelné. Hůře se ale chápe, proč filmaři vystavují nebezpečí statisty. Ukázkový příklad se stal při natáčení třetího dílu Transformerů, kdy štáb údajně nabídl přítomným statistům, aby se za pár dolarů navíc zapojili do filmování scén v jedoucích automobilech. Čtyřiadvacetileté Gabriele Cedillové se to stalo osudným. Okolnosti nejsou úplně jasné, záběr neměl být podle všeho nijak dramatický, vozy měly pouze zaplnit silnici kolem transformeřího kamionu. Z něj se ale během scény uvolnil ocelový kabel, který se vymrštil, prorazil čelní sklo vozu Cedillové, rozrazil jí lebku a táhl ji i s autem několik desítek metrů za sebou. Děsivou nehodu sice přežila, ale je doživotně upoutána na lůžko.