Vyhlásit dvanáctiletou dívku jako nejhorší herečku roku. To zní zdravě pro vývoje jejího života, že?

Vyhlásit dvanáctiletou dívku jako nejhorší herečku roku. To zní zdravě pro vývoje jejího života, že? Zdroj: Universal Pictures

Sandra na pódium dotlačila vozík plný DVD s filmem, za který Zlatou malinu dostala. Prý si je měli rozdat členové poroty
Režisér Základního instinktu Paul Verhoeven
Celebrity, které se za své jizvy, nebo popáleniny nestydí
Halle Berry
Anticenu Zlatá malina si odnesl Will Smith i se synem Jadenem.
7
Fotogalerie

Oscaři nejsou ideální, ale nic není horší než Zlatá malina

Zlatá malina, ikonická filmová anticena. Opak Oscarů. Zrcadlo nastavené Hollywoodu. Alespoň to by si o sobě pořadatelé rádi mysleli. Ve skutečnosti jsou Maliny malicherné show pořádané hořkými lidmi. Show při nichž jsou pořád největšími hvězdami ti, jež mají “galavečery” zostuzovat. Cringe, řekla by dnešní omladina. Cringe. 

Dnešní večer je předvečerem předávání cen Akademie, takže zítra se budou rozdávat Oscaři. A to znamená jednu věc - dnes večer se rozdávají Zlaté maliny. Pokud nevíte, co Zlatá malina je, je to cena za nejhorší film, nejhorší herecký výkon, nejhorší hudbu, jsou to anti-Oscaři, mohlo by se říci. Mezi letošními nominovanými je mimo jiné i Tom Hanks. Což by vám mohlo prozradit jedno - Zlaté maliny jsou ještě horší akce než předávání Oscarů. 

Pokud se o filmy zajímáte, asi víte, že Zlatá malina je poslední dobou nějaká všelijaká. Vypadá to, že si vždycky organizátoři náhodně vyberou filmy, co byly ten rok v kinech, a pak jim udělí potupné anticeny. Co ale možná nevíte je, že Maliny stály za prd vždycky. Nikdy to nebyla ta cool rebelská akce, kterou se tváří. Možná ten úplně první rok. 

V osmdesátém roce se jistý John J. B. Wilson vracel z kina. Za devadesát devět centů se tehdy promítal komediální muzikál Can’t Stop the Music a Xanadu. Xanadu je fantasy muzikál s Olivií Newton John v hlavní roli. A přestož Wilson šel dobrovolně na promítání dvou muzikálů v ceně jednoho dolaru, stejně byl po opuštění kina v šoku, že viděl špatné filmy. A protože tehdy dělal do trailerů jako publicista, rozhodl se, že příští rok na předávání Oscarů udělá u sebe doma anti-Oscary. 

Takhle vznikla Zlatá malina. Přesně před dvaačtyřiceti lety, v roce 1981 u Wilsona v obýváku. Akce se tenkrát účastnilo dvanáct jeho přátel, Wilson mluvil do násady od koštěte jako do mikrofonu, byla to party. A už tady stála po filmové stránce akce za prd. Víte, kdo byl nominován během prvního ročníku Malin? Shelley Duvall a Stanley Kubrick, oba za film Osvícení. Nicméně akce se chytila, na druhý ročník přišel dvojnásobný počet účastníků, na třetí ročník se počet lidí opět zdvojnásobil. Čtvrtého ročníku si všimly místní noviny a dokonce CNN.

A tehdy si Wilson uvědomil, že pro publicitu Malin bude mnohem lepší, budou-li se konat v předvečer Oscarů. 

Opakovaný vtip

Dnes se pořádá již čtyřicátý třetí ročník a vkus Malin se za ty dekády nikterak nevylepšil. Tři lidi za historii obou cen dostali Oscara i Malinu ten samý víkend, mezi nimi třeba i herečka Sandra Bullock. Ta byla mimochodem jedna z mála lidí, kteří si přišli převzít Malinu osobně, kromě ní to byl také režisér Paul Verhoeven a herečka Halle Berry. Když si najdete na YouTube, jak si Bullock nebo Berry přebírají své anticeny, nemůžete minout jeden dojem - každý ten reálný tvůrce na pódiu je stokrát víc než cool, než kdokoli kolem nich. 

Protože Zlatá malina je jeden ne moc povedený vtip, který se opakuje téměř půl století. Přitom to není tak, že by nebylo co kritizovat na filmovém průmyslu nebo na předávání Oscarů. Akademie je známá svou afinitou k dramatům, nenávistí k žánrovým filmům, byly časy, kdy Oscary vyhrávaly jenom bílí lidé, takže teď se přihlíží na diverzitu i ve filmech, u nichž to nedává smysl…

Ale Malina je tu jenom od toho, aby bůhvíproč tvrdila, že Tom Hanks není dobrý herec a Kubrick není dobrý režisér. Což ji nakonec vede do stejných sociálních pastí jako Oscary. Jednu z letošních nominací totiž dostala například Ryan Kiera Armstrong, představitelka hlavní role v kingovské adaptaci Žhářka. Ryan je dvanáct let. Pravda, po bouřlivém nesouhlasu ze strany veřejnosti byla její nominace stažena, ale… Koho napadne, že by bylo super pomocí veřejného galavečeru zostuzovat dítě? 

A možná ještě lepší otázka: Co znamená kritika filmu od takového člověka?