Video placeholde
Emigranti
Emigranti
Emigranti
Všechny mé dopisy spal
Všechny mé dopisy spal
30
Fotogalerie

Festival severských filmů SCANDI 2023 otevřel velkofilm Emigranti. Nabídne i horory nebo komedie

Devátý ročník festivalu současných severských filmů SCANDI 2023 začal 18. ledna v pražské Lucerně a bude pokračovat až do 25. ledna ve 34 českých kinech. Švédský zahajovací snímek Emigranti (2021) nás do severského světa vtáhl rozhodně razantně: historické výpravné drama mezinárodně uznávaného norského režiséra Erika Poppeho má 148 minut, ale nemůžete během něj ani vydechnout. 

Velmi tradičně vyprávěný a krásně natočený snímek Emigranti podle klasické tetralogie Vystěhovalci spisovatele Vilhelma Moberga o osudech švédské farmářské rodiny, která se v polovině 19. století rozhodne přeplout oceán a najít ve Spojených státech lepší život, v Praze osobně uvedl režisér Erik Poppe, známý svou detailní prací s herci. 

V polovině 19. století odešly ze Skandinávie do Ameriky miliony obyvatel kvůli hladu a hmotné nouzi. V tomto monumentálním příběhu sledujeme Kristínu, Karla-Oskara a jejich malé děti, kteří v 50. letech 19. století opouštějí chudé Švédsko a vydávají se na dlouhou a nebezpečnou cestu přes Atlantik do divoké Severní Ameriky. 

Emigranti nejsou jen tradiční historickou story o těžkostech dlouhé plavby a budování nového domova, ale také nadčasovým příběhem o silných evropských kořenech, které nás tu obohacují, tu svazují a tu omezují v rozletu. 

Video placeholde
Emigranti • Film Europe

V hlavní mužské roli otce rodiny uvidíte Gustafa Skarsgårda, film je ale vyprávěn očima hlavní ženské postavy, matky Kristíny, kterou hraje Dánka Lisa Carlehedová. Plastickou, zajímavou a výraznou postavu prostitutky zde ve své první filmové roli ztvárňuje švédská popová hvězda Tove Lo, zajímavé bylo i obsazení švédské, globálně proslulé herečky Sofie Helinové (tvůrkyně kultovní postavy kriminalistky Sagy Norénové v seriálu Most) jako nábožensky založené šéfky švédské komunity v Minnesotě. 

Nakonec přijde i Mads Mikkelsen 

Přehlídka SCANDI, která představuje dramaturgicky pestrou nabídku novinek z Finska, Švédska, Norska, Dánska a Islandu, se koná ve 34 českých kinech od 18. do 25. 1. 2023. 

Kromě Erika Poppeho, známého u nás také díky jeho výjimečnému projektu Utøya, 22. července (o teroristickém útoku z roku 2011), přijíždí do Prahy debutující finská režisérka Hanna Bergholmová (s hororem Ono) nebo norský režisér Kristoffer Borgli („neromantická komedie“ Je mi ze sebe špatně). Budeme se s nimi moct setkat živě nebo online v rámci doprovodného programu.

Přehlídka nabídne i další horor, a to Posedlost norského režiséra Henrika Martina Dahlsbakkena, klasičtější komedii v letošní přehlídce zastupuje Bombastický Johan. Čekají nás i dvě literární adaptace, švédský snímek o složitém milostném trojúhelníku Všechny mé dopisy spal (režie Björn Runge) podle bestselleru Alexe Schulmana. Na motivy stejnojmenné úspěšné knihy Janne Tellerové vznikl film Nic režisérky a scenáristky Trine Piil Christensenové. 

Retrospektivou letošního devátého ročníku je trilogie Dealer slavného dánského režiséra Nicolase Windinga Refna, jehož prvním dílem v roce 1996 jako režisér debutoval; díky Dealerovi svět také objevil herce Madse Mikkelsena. 

Kompletní program filmů, seznam hostů i doprovodný program najdete na scandifest.cz.  

Seznam filmů na programu SCANDI 2023:

  • Bombastický Johan (2022, Hallvar Witzø) – Norsko
  • Ono (2022, Hanna Bergholm) – Finsko
  • Emigranti (2021, Erik Poppe) – Norsko
  • Posedlost (2022, Henrik Martin Dahlsbakken) – Norsko
  • Všechny mé dopisy spal (2022, Björn Runge) – Švédsko
  • Je mi ze sebe špatně (2022, Kristoffer Borgli) – Norsko
  • UFO Švédsko (2022, Jimmy Nivrén Olsson) – Švédsko
  • Nic (2022, Trine Piil Christensen, Seamus McNally) – Dánsko
  • Letní světlo, a pak přijde noc (2022, Elfar Adalsteins) – Island
  • Dealer I. (1996, Nicolas Winding Refn) – Dánsko, Velká Británie
  • Dealer II. (2004, Nicolas Winding Refn) – Dánsko, Velká Británie
  • Dealer III. (2005, Nicolas Winding Refn) – Dánsko, Velká Británie.