Hejkalka

Hejkalka Zdroj: Zuzana Kovaříková

Tady je Krakonošovo! Prohlédněte si různá filmová zpracování Krakonoše, která Češi hltají po generace

Novou pohádku České televize Krakonošovo tajemství na Boží hod sledovalo 3,22 milionu diváků a stala se tak nejsledovanější pohádkou uvedenou 25. prosince za posledních 25 let. Film scenáristky Barbary Johnsonové a režiséra Petera Bebjaka také po dlouhých letech na obrazovku vrátil postavu mýtického pána hor. Krakonoše známe hlavně z večerníčku Krkonošské pohádky, kde ho ztvárnil František Peterka; ten však nebyl jediným hercem, který se této role ujal. V pohádkách o Krakonošovi také zatím hrály už tři generace rodu Prachařů – Ilja, David a Jakub.

Pokračování 2 / 7

Krkonošské pohádky

Krkonošské pohádkyKrkonošské pohádky | red

Nejlepší večerníček všech dob (podle diváckého hlasování z roku 2013) vznikal v letech 1973, 1977 a 1984. Dvacetidílný cyklus byl natočen podle scénáře spisovatelky a překladatelky Boženy Šimkové, v titulcích schované za jména Zdenky Podhrázské a Marie Kubátové. Kubátová je autorkou postavy Trautenberka, na základě hotového večerníčku se ho však vzdala: nelíbilo se jí ideologicky pokřivené vyznění, které Trautenberka i kvůli podání Ilji Prachaře vykresluje jako zlého kulaka.

Pokračování 3 / 7

Dvě Cecilky

Dvě CecilkyDvě Cecilky | Oldřich Cetl

Jedna Cecilka je zlomyslná a jen křičí, druhá je pracovitá a milá. Jejich osudy zamíchá Krakonoš. Veselkou pohádku s písničkami a Hanou Maciuchovou v titulní dvojroli princezny a tkadleny natočila v roce 1969 režisérka Věra Jordánová. Příběh vystavěný na krkonošských lidových motivech měl ale premiéru až o pět let později. Krakonoše s plnovousem, kloboukem, pláštěm a holí si zahrál Václav Mareš. A před kamerou se už tehdy potkali dva herci, které později Jordánová obsadila do seriálu Krkonošské pohádky, tedy Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský.

Pokračování 4 / 7

O vysoké věži

O vysoké věžiO vysoké věži | František Provazník

Hvězdně obsazený příběh o chytrákovi, který chtěl těžit z lidské důvěřivosti, ale přepočítal se. Mládenec Ferda se vsadí s Krakonošem, že svou chytrostí přelstí každého v kraji. Například zámecký pán snadno uvěří, že Ferda je italský šlechtic a že dokáže postavit věž, která ovlivňuje počasí. Podvodníkův bezstarostný život na cizí účet ale nepotrvá dlouho. Ferdu v pohádce s písničkami hraje Ladislav Mrkvička, zámeckého pána Rudolf Hrušínský, Anče Dagmar Veškrnová, Kubu Jan Hartl a Krakonoše Jiří Sovák.

Pokračování 5 / 7

Co poudala bába Futeř

Co poudala bába FuteřCo poudala bába Futeř | Vlasta Grónská

Krkonošská pohádka v nářečí představuje Krakonoše jako mladíka, který se ohlíží za děvčaty. Bába Futeř má co dělat, aby dala jeho zálety do pořádku. Snímek režisérky Svatavy Simonové měl v programu Československé televize premiéru na Štědrý den roku 1983. Dospívajícího pána hor si zahrál Ivan Luťanský, bábu Futeř Libuše Havelková. V dalších rolích se objevili například herci Vilma Cibulková, Svatopluk Skopal nebo David Prachař. Syn Ilji Prachaře, Trautenberka v Krkonošských pohádkách, tak byl druhým z této herecké rodiny, který si zahrál v televizním příběhu s postavou Krakonoše. A v tradici pokračuje i Jakub Prachař, který získal výraznou roli v letošní pohádce Krakonošovo tajemství.

Pokračování 6 / 7

Hejkalka

HejkalkaHejkalka | Zuzana Kovaříková

Krásná, ale sobecká a líná je mlynářova dcera Bětka. Když jednoho dne zle odbude starého pocestného, který v krkonošském mlýně jejích rodičů požádá o nocleh, pán hor ji za trest zakleje do podoby hejkalky. Jen láska může dívku napravit a Krakonošovo kouzlo zlomit. Pohádku Hejkalka režíroval v roce 1998 Miroslav Sobota a pro roli titulní hrdinky získal Jitku Schneiderovou, pro role mlynáře a mlynářky pak Stanislava Molčíka a Jaroslavu Obermaierovou. Krakonošův kostým si tentokrát oblékl Jiří Schmitzer, syn Jiřího Sováka.

Pokračování 7 / 7

Krakonošovo tajemství

Krakonošovo tajemstvíKrakonošovo tajemství | Jaroslav Fikota

Pohádka podle scénáře Barbory Johnsonové, která vystudovala národopisectví se zaměřením na pohádky, Krakonoše staví podle dobových pramenů a líčí jeho „origin story“. V příběhu o milostném čtyřúhelníku a ukrytých drahokamech hraje důležitou roli majitel podkrkonošského panství Štěpán v podání Jakuba Prachaře. Samotného pána hor ztvárnil zase trochu jinak charismatický David Švehlík.