Video placeholde

Co spojuje tuny marihuany, vraždy závodních koní a Pavla Nedvěda? Netflix rozkrývá temnou tvář sportu

Financování automobilové stáje prostřednictvím výnosů z marihuany pašované v gigantických kontejnerových lodích? Zrazení jihoafrického národa nepoznaným skandálem při podvádění v zápasech kriketu? Anebo rovnou studená válka přesunutá na ledové kluziště? Všechny tyto temné kauzy ze sportovní historie a tři další příběhy vykresluje seriál Skrytá tvář sportu (v originále Bad Sport), jímž Netflix rozšířil své portfolio sportovních dokumentů.

Různá sportovní odvětví, v nichž se pohybují vesměs samí dobrodinci se silným altruistickým smýšlením a pevnou morální integritou: jestli se stále ještě někdo naivně domnívá, že takhle vypadá profesionální sportovní prostředí, tak po zhlédnutí seriálu Skrytá tvář sportu z dílny Netflixu ztratí iluze.

Netflix žánr sportovních dokumentů, v posledních letech čím dál populárnější, doplnil v tomto případě ještě o kriminální rozměr. Diváci tak sledují rozkrývání nekalých praktik, podvodů a korupce v některých případech hraničících s organizovaným zločinem v šesti různých prostředích: v univerzitním basketbalu, automobilových závodech, fotbale, krasobruslení, koňském parkuru a kriketu.

Ačkoliv je seriál orientovaný především na Ameriku (s USA jsou spjaté čtyři epizody, jedna s Itálií a poslední se odehrává v Jihoafrické republice), na své si přijde i český divák. Pro něj je šitý zejména díl Footballgate, referující o monstrózní korupční aféře v italském fotbale ze sezony 2004/5, na jejímž konci přišel tamější nejslavnější klub Juventus Turín o dva mistrovské tituly a sestoupil o ligu níž.

Hlavou pomyslné úplatkářské hydry italské kopané byl sportovní ředitel turínského celku Luciano Moggi. V dresu „staré dámy“ ryze pozitivně zářil i český blonďatý záložník Pavel Nedvěd – s tímhle držitelem nejprestižnějšího individuálního ocenění Zlatý míč je navíc v epizodě výrazné množství záběrů. Při odhalování dlouho pečlivě skrývané taktiky postavené na precizním vybírání rozhodčích a poškozování těch, kteří jdou proti Moggimu, si české fotbalové publikum vzpomene na kauzu v čele s Romanem Berbrem, která v tuzemské kopané rezonuje do dnešních dní.

Pod šestidílnou sérií je podepsané duo tvůrců Alex Kiehl (SAS: Odvážnému štěstí přeje) a Luke Sewell (Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn). Seriálu dodává extrémně zajímavou rovinu i fakt, že dvojice tvůrců dokázala před kameru dostat i přímé aktéry – ať už vyšetřovatele, nebo přímo sportovní zločince, kteří jednotlivé kauzy řídili. Z nich navíc někteří svou vinu nadále odmítají, i po letech a přes veškeré očividné důkazy.

To ovšem neplatí pro jistého Tommyho Burnse alias Sandmana. Diváka mrazí v momentech, kdy Burns v páté epizodě popisuje, jak v 80. a 90. letech na přání bohatých amerických majitelů zabíjel jejich parkurové koně – ve chvílích, kdy už nedosahovali potřebné výkonnosti a jejich vlastníkům, často jedněm z nejváženějších Američanů tehdejší doby, zkrátka překáželi...

Tvůrci si rovněž velice pestře hrají se skladbou jednotlivých dílů. V epizodě o bývalém hvězdném kapitánovi jihoafrické kriketové reprezentace Hansie Cronjem okamžitě ukážou, čím si charismatický lídr proti sobě poštval národ, jenž mu předtím ležel u nohou. Naopak v díle o ovlivňování zápasů v americkém univerzitním basketbale nebo v epizodě o dealerovi Randym Lanierovi, jenž si zafinancoval vlastní automobilovou stáj, pečlivě popisují, jak se celé neslavné kauzy postupně rodily.

Skrytá tvář sportu poodhaluje smutný fenomén, v jehož rámci se vždycky najde někdo, kdo se ve sportu bude snažit vyhrát nekalým způsobem. Anebo mu o výhru často ani nejde a hlavně se snaží získat co nejvíce peněz pro své potřeby. Seriál odkrývá pouze vrcholek ledovce všech sportovních podvodů – ovšem kolik se toho skrývá pod hladinou, reálně nikdo netuší.