Mladí bratři, pro které byla svoboda vším

Mladí bratři, pro které byla svoboda vším Zdroj: Mall TV

Otec a synové Mašínov
Bratři Mašínové po narukování do americké armády
Pětičlenná skupina, která ilegálně překročila hranice Československa
Ctirad a Josef Mašínové
Z archivu Josefa Mašína.
17
Fotogalerie

Hrdinové, nebo chladnokrevní vrazi? Rozporuplný příběh bratří Mašínů spatří po letech filmové plátno

Představte si, že jste se ocitli v polovině minulého století. Válka skončila, vy i váš bratr jste ji přežili ve zdraví, je vám něco málo pod dvacet a těšíte se z představy, že celý život máte teprve před sebou. Tato myšlenka se však zanedlouho rozplyne v prach, když se k moci dostane komunistická strana a nastane převrat k horšímu. Nesouhlasíte s pohnutky zvolené vlády, nekompromisně ji odmítáte, ale jak záhy zjistíte, váš odpor nesmíte dát jakkoli najevo. Co byste v takovéto situaci dělali? Veřejně protestovat nepřipadá v úvahu, o bezpečnostní složky se taktéž opřít nelze a po ochráncích lidských práv nikde vidu ani slechu... Tak založíte odboj.

Přesně takto započal příběh bratří Mašínů. Dodnes Češi spekulují, zda jejich odbojová aktivita byla adekvátní, či zda jednali za hranicemi lidské morálky. Kontroverzní příběh dvou bratří poskakoval mezi režiséry rok, co rok jako horký brambor, až po zhruba půl století konečně narazil na toho pravého. Zápletka upoutala pozornost Tomáše Mašína. Dle jeho slov, ho zaujalo především morální dilema, kdy se skupina mladíků rozhodla postavit totalitnímu režimu zcela po svém. „Jde především o neskutečný příběh, který by si zasloužil být vyprávěn. A my konečně stojíme na startu a díky všem koproducentům můžeme začít natáčet,” sdělil své pocity producent Petr Bílek. Mimo něj se na tvorbě filmu podílel slavný scénárista Marek Epstein a dokonce i devadesátiletý Josef Mašín, jenž bedlivě dohlíží na způsob zpracování vlastního příběhu.

Josefa ztvární muzikálový herec Oskar Hes, zatímco roli jeho bratra Ctirada získal Jan Nedbal, známého například ze seriálu Sestřičky Modrý kód. Těšit se můžete i na známé tváře v zastoupení vedlejších rolí jako Taťánu Dykovou, nebo Matěje Hádka.

Snímek ponese název Bratři. V kinech jej pravděpodobně spatříme na podzim roku 2023, přičemž natáčení započne v letos v srpnu. I vy se můžete stát hvězdou filmového plátna. Před kamerou můžete ztvárnit některou z vedlejších rolí, nebo vystoupit jako komparz. Stačí, když film finančně podpoříte. Crowdfundingová sbírka Hithit zatím vybrala nad 372 000 Kč. Projekt se setkal s velkou podporou nejen po finanční stránce. Spadá pod záštitu ministerstva obrany a podpořila jej řada dalších institucí jako Instituce evropského koprodukčního fondu Eurimages, Fond kinematografie, nebo Česká televize.