Video placeholde
Romantická komedie Láska hory přenáší
Romantická komedie Láska hory přenáší
Romantická komedie Láska hory přenáší
Romantická komedie Láska hory přenáší
Romantická komedie Láska hory přenáší
7
Fotogalerie

Láska hory přenáší aneb 10 rad pro začínající scenáristy

V sobotu měla premiéru vybroušená romantická komedie Láska hory přenáší. Říkám vybroušená, protože jsem k ní psal scénář, já a tři další scenáristé. Byl to můj první kontakt se světem profesionální filmařiny, takže teď můžu udílet rady úplným začátečníkům. Všechny chyby už jsem vyzkoušel za vás. 

  1. Když vám zavolá režisér a řekne: „Podařilo se mi sehnat na zimu hotel v Tatrách.” Vaše reakce by neměla být: „Jsi génius, kolik mám koupit chlastu?” Protože vám není šestnáct, ale třicet, a profilujete se jako scenárista, ne jako středoškolák, který nemůže dospat na lyžák.   
  2. Scenáristika je trochu jako pracovat v silu na odpalování jaderných hlavic. Je to dlouhou dlouho úplný klid, ale pak najednou PANIKA, protože se objevil nový sponzor a potřebujeme pro něj novou verzi do konce týdne.  
  3. To, že stojíte u zrodu filmu ještě neznamená, že víte přesně, jak bude vypadat na konci. Na cestě za premiérou projde váš film více úpravami než pandemický zákon.  

  1. Tak například, jako začínající scenárista ještě neumíte uvažovat filmově, takže spousta dialogů, které napíšete, se dají mnohem lépe odehrát obrazem. Občas mají noví scenáristi tendence říkat: „Ale Tarantino to dělá jenom dialogem.” A v takovém případě je vhodné zavolat Mirce Spáčilové, aby vás přišla pohladit po hlavě a říct vám: „Ale ty nejsi Quentin Tarantino, miláčku.”  
  2. Když vám někdo řekne: „Nemyslím si, že tahle konkrétní romantická komedie potřebuje ve druhém aktu takhle masivní mimozemskou invazi.” není to osobní útok, ten někdo to myslí dobře.   
  3. Nicméně, když vymyslíte super způsob, jak zakomponovat do děje explozi, producent vám ji zařídí. Asi. Protože v Láska hory přenáší jsou hned tři. To je jeden z důvodů, proč ten film miluju.   
  4. Jedním ze zbývajících tří scenáristů byla i moje přítelkyně. Psát se svým bližním má své výhody, můžete brainstormovat na večeři, na snídani, během čištění zubů, před i po sexu.   
  5. Nevýhodou psaní romantické komedie se svým partnerem je to, že jste trochu limitováni, co se romantiky týče. Protože když vymyslíte kouzelnou scénu do filmu, je tady šance, že se ten druhý urazí, protože vy evidentně jste schopen dělat romantiku, ale za běžných okolností nejste ochoten dělat romantiku.   
  6. To, že vy máte absolutně zrešeršované téma filmu, neznamená to, že všichni ostatní ve štábu budou mít taky. Takže pokud píšete kupříkladu scénu ze skladiště, nepište do režijních poznámek skladnickou hantýrkou místo “zdvižky” slovo “slon”. Může se stát mimořádně drahý omyl.   
  7. Jo a počítejte s tím, že půlka honoráře padne za oblek na premiéru.   

Když se budete držet těchto rad, všechno dobře dopadne. Když budete mít trochu talentu a trochu štěstí. S Láska hory přenáší to klaplo náramně, jde do kin už 5. května, celý film se odehrává na božím hotelu v Tatrách, je tam několik excelentních výbuchů, jsou tam sladké romantické momenty a žádná mimozemská invaze. Což jsem takhle po shlédnutí seznal jako plus. Nakonec.