Video placeholde

Future Gate 2022: Festival sci-fi filmů odstartoval v Praze pastelovou cukrovinkou a hororovou klasikou

Ve středu večer odstartoval 9. ročník festivalu science fiction filmů a kultury Future Gate, který bude pokračovat v pražském kině Lucerna od 9. do 14. března 2022 a poté se přesune postupně do Brna, Košic, Plzně a Šumperku. Festival se tentokrát věnuje tématu mimozemského života na planetě Zemi a hledání odpovědi na otázku, zda jsme ve vesmíru sami. Festival zahájil singapurský snímek Tiong Bahru Social Club, který osobně představila dvoučlenná delegace. Festival rovněž přivítá řadu českých hostů z řad filmařů, vědců i badatelů, kteří zpestří bohatý doprovodný program.

Do hlavní festivalové soutěže vybrali dramaturgové z přihlášených filmů 5 nejzajímavějších, které překvapí svou pestrostí a uměleckou originalitou. Prvním z pětice byl zahajovací singapurský film Tiong Bahru Social Club režiséra Tan Bee Thiama, který vypráví o samotě, stáří a síle moderních technologií. Titul je výjimečný svým nadčasovým poselstvím a výtvarným zpracováním v duchu poetiky filmů Wese Andersona. Snímek v Praze osobně uvedl režisér Tam Bee Thiam a kameraman a střihač Lei Yuan Bin. Delegace doprovodí také brněnské promítání 15. března.

PHIL TIPPETT

Režisér filmu Šílený bůh

Phil Tippett, zakladatel Tippett Studios, je průkopníkem v oboru animace a vizuálních efektů. Jeho kariéra ve vizuálních efektech je dlouhá více než 45 let a zahrnuje dva Oscary, šest nominací, jednu cenu BAFTA, dvě ceny Emmy a mnoho dalších uznání. V roce 1975 George Lucas pověřil Tippetta, aby vytvořil stop-motion miniaturní scénu pro Hvězdné války: Nová naděje. Vedle této legendární série Tippett pracoval na takových filmech jako je RoboCop, Jurský park, Indiana Jones a mnoho dalších. Pražským divákům představí dlouholetý režijní počin Šílený Bůh, který je zavede do temně fantaskního světa na pokraji apokalypsy.

TAKAHIDE HORI

Režisér filmu Junk Head

Narozen v roce 1971 v prefektuře Oita v Japonsku. Krátký film Junk Head 1 začal natáčet v roce 2009 a dokončil ho o čtyři roky později. Následující rok začal pracovat na jeho celovečerní verzi, která byla v březnu loňského roku reeditovaná a uvedena v japonských kinech. Původně se počítalo s projekcemi v 10 biografech, ale obrovský zájem diváků zapříčinil projekce filmů po celém Japonsku a prestižních světových festivalech.

TAN BEE THIAM

Režisér filmu Tiong Bahru Social Club

Tan Bee Thiam je filmař a pedagog, který má za sebou režii krátkého filmu Kopi Julia (Sharjah Biennale 2013) a spolurežii řady snímků. Jeho sólový debut Tiong Bahru Social Club se stal zahajovacím filmem Mezinárodního filmového festivalu v Singapuru 2020, získal cenu Rogera a Julie Cormanových na 19. ročníku Fargo Fantastic Film festivalu, Velkou cenu poroty za nejlepší narativní film na Mezinárodním filmovém festivalu v Guamu a Zvláštní cenu poroty na 38. ročníku Asijsko-pacifického filmového festivalu v Los Angeles. Jako absolvent Berlinale Talents a Rotterdam Lab produkoval filmy Daniela Huie Demons (2019), Snakeskin (2015) a Eclipses (2013), Lei Yuan Bina 03-FLATS (2014) a White Days (2009), Liao Jiekaie As You Were (2014) a Red Dragonflies (2010) a Yeo Siew Hua In the House of Straw (2009).

LEI YUAN BIN

Kameraman a střihač filmu Tiong Bahru Social Club

Lei Yuan Bin (Looi Wan Ping) je zakládajícím členem filmové skupiny 13 Little Pictures. Lei režíroval, natočil a sestříhal White Days, 03-FLATS, A Dance for Ren Hang (krátký film) a I Dream of Singapore (Berlinale Panorama 2020). Spolurežíroval Fundamentally Happy s Tan Bee Thiamem. Lei, absolvent Berlinale Talents 2016, natočil a sestříhal film Tiong Bahru Social Club režiséra Thiama a byl kameramanem filmů Red Dragonflies a As You Were režiséra Liao Jiekaie.

DOPROVODNÝ PROGRAM V PRAZE

Devátý ročník festivalu doprovodí společná výstava výtvarníků Michala Suchánka a Jonáše Ledeckého. Michal Suchánek představí ukázku ze svého legendárního komiksu Děsivé radosti, který zpracoval podle povídek Ondřeje Neffa. Jonáš Ledecký prezentuje komiksové stripy vytvořené s Johnem Rileym – Pussycat Assassins, které pravidelně vycházely v magazínu Playboy v letech 2018–2020. V pasáži Lucerna bude umístěna i druhá festivalová výstava. Studenti Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace pražské Umprum vytvořili redesign časopisu Ikaria XB1, nejstaršího českého sci-fi časopisu. Festival se věnuje i vážným a aktuálním tématům. Válku na Ukrajině rozeberou válečný veterán Otakar Foltýn a novinář Ondřej Soukup.

Pozvání na besedu po skončení legendárního filmu Věc přijal český filmový kritik František Fuka. Po filmu Predátor si s diváky popovídá dramaturg Jiří Flígl. Tématu sekt se bude věnovat po projekci dokumentárního filmu Prorok a mimozemšťané novinář Jiří X. Doležal. Po dokumentárním filmu Život za hranou hledající odpověď na otázku, jestli jsme ve vesmíru sami, bude na otázky diváků odpovídat biofyzik Vladimír Kopecký z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Vědec a filozof Jan Romportl bude s diváky besedovat po projekci filmu Kyberpunk: Vrchol žánru.

UFO v galerii Lucerna

V Galerii Lucerna je také od 7. března k vidění výstava fotografií z dokumentární série režiséra Petra Vachlera Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno. Výstava zavede na místa spatření mimozemských létajících objektů. V sobotu 12. března budou mít diváci možnost zhlédnout zdarma dva díly z této filmové série, která byla původně určená pouze pro Netflix. Ve stejný den a na stejném místě proběhne beseda s názvem O UFO vážně, nevážně s neurobiologem a vědeckým pracovníkem AV ČR Tomášem Petráskem, Ph.D. a publicistou, ufologem a vedoucím projektu Záře Vladimírem Šiškou.

V Praze doprovodný program doplní oblíbený soutěžní sci-fi pub kvíz a koncert Prague Cello Trio pod vedením Jana Zvěřiny, který představí originálně zpracované hudební covery.