Video placeholde

Film Moje slunce Mad získal nominaci na Zlaté glóby

Film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové je vedle tří Disneyovek Encanto, Luca a Raya a drak a filmu Flee nominován na Zlaté glóby v kategorii animovaný film. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni v neděli 9. ledna v USA. Film vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Snímek vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové.

Animovaný česko-slovensko-francouzský film Moje slunce Mad získal již Cenu poroty na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy a nedávno obdržel hlavní cenu na největším filmovém festivalu v Latinské Americe v mexické Guadalajaře (FICG). Do české distribuce snímek vstoupil 21. října. Film vznikl v dílně společnosti Negativ, producenti Kateřina Černá a Petr Oukropec.

Režisérka Pavlátová se před několika dny vrátila ze Spojených států amerických, kde svůj film propagovala právě v rámci kampaně na Zlaté glóby. Ůčastnila se i povinné předoscarové distribuce, kterou zahájili producenti filmu. Zahraniční kampaň k filmu Moje slunce Mad je vedena skrze propagaci české animace ve světě, v rámci níž se nelze nedotknout i současného dění v Afghánistánu.

Video placeholde
Režisérka Michaela Pavlátová o svém snímku Moje slunce Mad a natáčením na dálku s afghánskými herci • Martin Bartkovský

Režisérka, výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová za své filmy obdržela řadu ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda v Berlíně. V současné době vede Katedru animace na FAMU v Praze a pod jejím vedením se studentům této katedry dostala řada ocenění - za všechny například studentský Oscar pro Darju Kaščejovovou za animovaný film Dcera.

Koproducentem Moje slunce Mad v České republice je Česká televize (kreativní producentka Helena Uldrichová) a animační studio Alkay (Petr Horák). Film podpořil Státní fond kinematografie. Zahraničními koproducenty jsou Sacrableu Production, BFILM, Gaoshan Pictures, Innervision a podpořil ho Audiovizuálny fond, Eurimages, CNC a Creative Europe - MEDIA.