Daniel Radcliffe, Emma Watsonová a Rupert Grint ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců

Daniel Radcliffe, Emma Watsonová a Rupert Grint ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců Zdroj: Warner Bros.

Maggie Smithová a Daniel Radcliffe ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watsonová ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Sváteční atmosféra ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Leilah Sutherlandová, James Phelps, Daniel Radcliffe, Sean Biggerstaff a Oliver Phelps ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watsonová ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců
22
Fotogalerie

Harry Potter a Kámen mudrců slaví 20 let. Trnitá cesta Bradavic na filmové plátno

Dnes je to dvacet let, co proběhla celosvětová premiéra filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Jestliže byl do té doby Harry Potter celosvětovým knižním fenoménem, v tenhle moment se změnil v celosvětový kulturní milník. A jak asi očekáváte, cesta k premiéře takhle horkého zboží nebyla vůbec jednoduchá. Jo a ještě než to začnete googlit, je to vážně už dvacet let. Kontrolovali jsme to asi pětkrát, taky jsme se cítili staří.

Přibližovat vám příběh hubeného chlapce s brýlemi a podivnou jizvou, který se o svých jedenáctých narozeninách dozví, že je ve skutečnosti kouzelníkem a celebritou najednou, asi není potřeba. Od roku 1997, kdy poprvé vyšla, se prodalo přes 120 milionů výtisků, což z ní dělá jednu z nejprodávanějších knih všech dob. V podstatě od chvíle, kdy její prodeje vybuchly v literární senzaci, se nejrůznější studia pokoušela získat práva na zfilmování. 

Video placeholde
Takhle to před 20. lety začalo. Trailer k filmu Harry Potter a Kámen mudrců • YouTube@Warner Bros. Pictures

A byl to producent David Heyman, kterému se nakonec podařilo obchod vyjednat, protože mu tenkrát jeho asistent řekl, že „mu tyhle Harry Potter knížky přijdou docela cool”. Heyman dohodl mezi Rowlingovou a studiem Warner Bros. práva na první knihu za (údajný) jeden milion dolarů. J. K. ale odmítla prodat studiu práva na postavy, protože to by filmařům umožnilo točit neposvěcené sequely. Začalo se tedy na jednom jediném filmu s tím, že se uvidí.

Hrdinové stříbrného plátna

Jedním z požadavků Joanne Rowlingové bylo to, že cast bude kompletně britský. Samozřejmě kromě postav, které jsou i v předloze z ciziny. A tohle rozhodnutí zamíchalo kartami už při výběru režisérů. Jedním z oslovených totiž byl i sám vousatý bůh dětských filmů Steven Spielberg. 

Legenda praví, že ho autorka knih odmítla, ale to není tak úplně pravda. Oba zkrátka měli úplně jinou představu o tom, jak by měl film vypadat. Spielberg chtěl animovaný trhák, který by obsahoval i fragmenty následujících knih a Harryho měla dabovat hvězda Šestého smyslu Haley Osment. Spielberg se nakonec pustil do natáčení A. I. Umělé inteligence a nechal se slyšet, že točit Harryho Pottera by bylo jako „lovit kachny v sudu, rychlý prachy”. 

Z dalších desítek kandidátů na režiséra byl nakonec šťastnou rukou vybrán Chris Columbus, což se ukázalo jako nejlepší možná volba. Já osobně bych si troufl tvrdit, že Columbus je možná ještě lepší rejža dětských filmů než sám Spielberg, ale síla obou tkví v podobném přístupu. Ani jeden se nebojí film trochu potemnit, když je potřeba, nebojí se děcka vystrašit a oba přistupují ke každému svému projektu s jasnou vizí. 

Všichni milují Rona

Konkrétně Kámen Mudrců měl Columbus  v hlavě v podstatě od prvního momentu. Chtěl, aby všechny scény v mudlovském světě působily velice šedě, hnědě a tak nějak nudně, všedně a upršeně anglicky. Asi jako průměrný díl Profesionálů. Ale jakmile Harry vstoupí do světa čar a kouzel, všechno se rozzáří a vysaturuje. Pokud si ještě pamatujete, jak vám tenkrát první pohled z lodiček na rozsvícený bradavický hrad vzal dech – to je výsledek Columbova přístupu. 

A pak je tu ještě jedna věc, za kterou vděčíme právě Chrisi Columbovi. A to je svátečnost celé série. Každý rok když mine Halloween a začínají se přibližovat Vánoce, celá jedna generace mileniálů naladí Harryho Pottera. Protože nikdo neumí sváteční atmosféru lépe než Columbus, i když ty filmy často nemají se svátky nic společného. Ostatně jeho Sám doma funguje přesně takhle a Gremlini, ke kterým Chris psal scénář, využívají úplně stejných principů.

A když jsme u scénáře, role scenáristy je tady velice důležitá. Rowlingová totiž trnula, kdo bude „přepisovat její děťátko”, a vyžádala si, že bude kandidáta na tenhle post osobně schvalovat. Studio vybralo Steva Klovese, který během několika dní v podstatě vdechl všechny dosud existující knihy s Harrym a vyrazil na schůzku s Rowlingovou. Ta později sama přiznala, že byla „připravena pana Klovese nenávidět”. 

Kloves se posadil s Rowlingovou do kavárny a říká jí: „Víte, kterou postavu mám nejradši?” A Joanne si v hlavě říkala: „Teď řekne Rona. Všichni milují Rona.” Ale Steve se předklonil a řekl: „Hermionu.” Spisovatelka během několika sekund absolutně roztála. 

Postavy vystoupily z knih

Roli Brumbála odmítl Sean Connery a odmítl ji ze stejného důvodu, z jakého odmítl i roli Morfea v Matrixu a Gandalfa v Pánovi prstenů. Nerozuměl scénáři. Podle všeho to bylo kódové označení pro: „Nebudu nic dělat, už mě nechte na pokoji.” Ředitele Bradavic si tedy nakonec střihl Richard Harris, i když taky původně nechtěl. Nakonec ale na roli přistoupil, protože mu vnučka řekla, že jestli nebude hrát Brumbála, už s ním do smrti nepromluví. 

Maggie Smithovou do role profesorky McGonagallové a Robbieho Coltrana jako Hagrida si vysnila sama Rowlingová, Alan Rickman se (jak všichni víme) ukázal jako narozený pro roli Severuse Snapa, Dursleyovi byli v podstatě taky nacastováni hned. Warwick Davis, nejlepší britský herec malého vzrůstu, byl tak laskav, že zahrál několik skřetů a profesora Kratiknota k tomu… No a to, že britská herecká legenda John Hurt zahrál miniroličku výrobce hůlek Olivandera, to byla jen třešínka na magickém dortu. 

Ale tohle všechno bylo jaksi vedlejší. Hlavní castingový problém byla ústřední trojice. Harry, Ron a Hermiona. A na ty se uspořádal otevřený casting. Rupert Grint získal roli Rona Weasleyho poté, co zaslal svoje video, kde dělal učitele herectví a rapoval o tom, proč by měl právě on part dostat, a lhal o své herecké minulosti. Celé velice Ron. Emma Watsonová si pro sebe urvala roli Hermiony, přestože jí bylo v době castingu teprve devět let. Samotný Harry ale byl největší oříšek. 

Sedm měsíců zkoušek a přes tři sta dětí a pořád žádný Harry Potter. Nakonec našel producent David Heyman černovlasého chlapce na divadelním představení v Londýně. Seděl v řadě za ním se svými rodiči, byl energický, upovídaný a tak nějak… přesný. Jmenoval se Daniel Radcliffe a shodou okolností za sebou nějakou hereckou zkušenost měl. Heyman přesvědčoval několik dní jeho rodiče a přislíbil, že pokud chlapec roli dostane, „studio ho ochrání před publicitou”, což… Ha ha ha. 

Finálně rozhodnuto bylo, když Rowlingová malého Daniela poprvé viděla na vlastní oči. Údajně to bylo, jako kdyby Harry vystoupil z knížky přímo před ni. 

Čarodějný kámen potřetí!

Samotné natáčení byl docela hardcore. Tak například možná víte, že v originále se Kámen murdců jmenuje Philosopher`s stone. Ale v Americe kniha vyšla pod názvem Sorcerer`s stone, protože se knižní distributor v USA obával toho, že Amíci nevezmou do ruky nic, co připomíná filozofii. To ale znamenalo, že všechny scény, kde někdo říká „Philosopher`s stone”, musejí být pro americkou verzi natočeny znovu a tentokrát se „Sorcerer`s stone” v textu. 

Děcka si údajně natáčení užívala ve velkém, v denním rozvrhu byly vždy tři hodiny vyučování a čtyři hodiny natáčení. Podle historek filmařů se děti zamilovaly do umělých jizev na obličeji a ve volném čase požadovaly po maskérech, ať jim dělají co nejpříšernější umělá zranění. 

Velká část filmu se dělala v ateliérech, ale hromada exteriérů se natáčela na nejrůznějších lokacích po celé Británii. Někde se natáčení památek obešlo bez problémů, někde, jako třeba v katedrále v Canterbury, bylo štábu zakázáno filmovat kvůli „pohanským tématům”. Tím byli myšleni hlavně ti jedenáctiletí kouzelníci. Kdybychom procházeli každé vizuální rozhodnutí, museli bychom napsat knihu. Stačí podotknout, že každý detail byl prostě vyňuňaný. Famfrpálové uniformy navržené podle šermířských úborů z 19. století, každá místnost Bradavic obsahuje harmonicky ladící mix architektonických prvků tak, aby to dávalo smysl v kouzelném světě, drtivá většina setů se nepředělávala, ale stavěly se nové. Zkrátka nedělaly se kompromisy.

Vizuální impérium

Na speciálních efektech pracovaly hned čtyři společnosti – animatronické loutky dělaly dílny Jima Hensona, legendárního autora muppetů, o CGI záběry se rozdělila tři různá digitální studia včetně Industrial Light & Magic, které v 70. letech založil sám George Lucas. 

Chris Columbus v podstatě necelý rok řídil tohle malé vizuální impérium na kolečkách, které mělo přenést nejmagičtější knihu generace na stříbrné plátno. A moc dobře věděl, že mu jedna věc chybí a na světě je jenom jeden člověk, který mu ji může dodat. Věděl to proto, že s tím člověkem už kdysi začátkem devadesátek na podobném projektu pracoval. Ano, není řeč o nikom jiném než o Johnu Williamsovi. 

Williams složil hudbu ke Kameni mudrců ve svém bytě v LA a dva měsíce po konci natáčení, pouhé dva měsíce před premiérou se rozjel do Londýna natočit soundtrack se symfonickým orchestrem. O Hedvičině hudebním tématu řekl, že se mu docela líbí a ostatním se taky docela líbí, což… bylo drobné podhodnocení situace. Z téhle skladby se stala oficiální znělka série a kdykoli dodnes někde zazní, všem ihned vyskočí Harry Potter. Zařadila se mezi Williamsovy nejlepší práce, jako byly Hvězdné války nebo Indy Jones.

Jdeme do světa

Daniel Radcliffe dostal za Kámen mudrců milion dolarů, což je slušná suma, ale jinak byl film poměrně neslavný tím, že platil dětským hercům minimální gáži. Za komparz pětatřicet liber a jen o něco málo víc dětem, které měly prohodit větu nebo dvě. Warner Bros. prostě počítalo s tím, že děti by samy zaplatily, jenom aby mohly být ve filmu. Kontroverze byla ale zažehnána ještě v průběhu natáčení, studio trochu přitlačilo na penězích a 16. listopadu se šlo na slavnostní premiéru. 

Z rozpočtu 125 milionů dolarů udělal Chris Columbus miliardu dolarů. Film se stal nejvýdělečnějším filmem roku 2001 (pochopitelně) a ve své době druhým nejvýdělečnějším filmem vůbec. Kámen mudrců dostal tři nominace na Oscary a neproměnil ani jednu. Protože Akademie stála za nic vždycky, akorát jsme si to tenkrát neuměli připustit. Primárně ovšem Kámen mudrců odstartoval filmovou sérii, která měla vyvrcholit až za dlouhých deset let. 

Ale my se podíváme na další díl už za týden.